Linkuri accesibilitate

New York: două persoane acuzate de tentativă de ucidere a ambasadorului Myanmar-ului la ONU


Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

La New York, două persoane au fost puse sub acuzare pentru că ar fi conspirat să-l rănească sau ucidă pe ambasadorul statului Myanmar la Națiunile Unite, care denunțase lovitura de stat care a adus armata la putere în acea țară la 1 februarie. Cetățenii din Myanmar, Phyo Hein Htut, în vârstă de 28 de ani și Ye Hein Zaw de 20 de ani au fost arestați joi trecută sub acuzația că ar fi plănuit să îl atace pe ambasador, delict care antrenează o pedeapsă de 5 ani închisoare. Mărturia unui martor citat în documentul de inculpare arată că cei doi intenționau să taie cauciucurile mașinii ambasadorului pentru a provoca un accident, dar planul mai amplu era ca acesta să fie ucis sau obligat să demisioneze. Numele diplomatului nu este menționat în documente dar poziția respectivă este deținută de Kyaw Moe Tun care a contribuit la constituirea mișcării de rezistență internă după ce a denunțat lovitura de stat militară.

Imediat după acea, conducerea militară a încercat să îl înlăture din funcție, acuzându-l de trădare. Dar el a continuat să fie recunoscut la Națiunile Unite și să voteze în numele țării, inclusiv în favoarea unei rezoluții care condamnă junta militară. După acel vot, Tun a cerut comunității internaționale să acționeze puternic și decisiv împotriva forțelor militare care au preluat conducerea țării.

Diplomatul a arătat recent că Statele Unite au întărit dispozitivul de securitate pentru el, date fiind amenințările la care e expus și faptul că mediile de informare din Myanmar, controlate de armată, îl descriu ca fiind un trădător.

În documentul de acuzare, Ministerul american de Justiție nu implică direct conducere militară a Myanmar-ului pentru amestec în planul vizând un atentat, dar este descrisă contribuția unui traficant de arme tailandez care în trecut a livrat pentru armata din Myanmar.

Htut este acuzat că primit 4 mii de dolari de la traficantul de arme în iulie, pentru rolul său în plănuitul atentat. Htut urma să angajeze pe cineva cu intenția de a-l ucide pe Tun, urmând să primească încă o mie de dolari, după executarea misiunii.

XS
SM
MD
LG