Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru (analist): „Asta e problema. Bani, deocamdată, nu sunt”


Reforma justiției, eliminarea corupției, crearea locurilor de muncă bine plătite, reducerea sărăciei, majorarea pensiilor – sunt câteva dintre prioritățile guvernului pe care îl conduce Natalia Gavrilița. Prezentând vineri, 6 august, deputaților programul intitulat „Moldova vremurilor bune”, șefa executivului a promis că noul guvern va fi diferit de cele care s-au perindat în fruntea țării de-a lungul anilor. Europa Liberă a stat de vorbă cu comentatorul politic Nicole Negru, care discută promisiunile noului guvern PAS.

Nicolae Negru (analist): „Asta e problema. Bani, deocamdată, nu sunt”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:18 0:00
Link direct

Nicolae Negru: „Bine, unele sunt realiste, unele nu sunt prea clare. Să zicem, lupta cu pandemia, mi se pare că e clar, guvernarea știe ce are de făcut, dacă nu știe, se poate uita la vecini, la altcineva, poate citi instrucțiunile Organizației Mondiale a Sănătății ș.a.m.d.

Cât privește restabilirea finanțării externe, iarăși nu există nicio problemă, mi se pare că Uniunea Europeană, Statele Unite, România, toți abia așteaptă să pornească noul guvern activitatea sau, cum spun ei, „vremurile bune” și să vină în ajutorul nostru.

Celelalte, legate de reforma justiției, aici ne-am putea exprima, dacă am știi anume concret ce vor să facă, de exemplu, această eradicare sau curățare a structurilor necesită anumite ajustări chiar ale Constituției, trebuie să se umble la legislație, iar legislația ca să fie schimbată e nevoie de timp.

În privința asistenței sociale, iarăși nu e prea clar, acolo cine anume sunt vizați, se spune că va fi stabilit un minimum de doua mii de lei pensie. Pentru cine anume două mii de lei?”

Europa Liberă: Se pare că a devenit clar, cel puțin pentru persoanele care ar avea un minim stagiu de muncă de 15 ani...

Nicolae Negru: „Asta acum s-a spus, din program nu este clar, s-a spus de la tribună, dar cei care primesc o pensie mizeră în condiții în care sănătatea lor nu le permite să lucreze, ei vor primi, să zicem, pensii mai mari sau indemnizații mai mari sau nu vor primi această indemnizație?”

Europa Liberă: În program au vorbit despre protecția socială a grupurilor vulnerabile. Cel mai probabil, odată ce au intrat în exercițiul funcțiunii, se vor gândi foarte clar de unde bani și cine merită să primească acești bani?

O guvernare care se apucă serios de îndeplinirea promisiunilor electorale.

Nicolae Negru: „Păi, asta e problema. Bani, deocamdată, nu sunt, s-au spus niște sume aproximative, am înțeles că bugetul nu e chiar plin, o să apară această problemă, să vedem cum va fi rezolvată. Deci, aici rămâne să mai așteptăm, dar eu, de exemplu, consider că e corect, în sfârșit s-a găsit o guvernare care se apucă serios de îndeplinirea promisiunilor electorale.

Până acum, ne amintim că s-au promis sume uneori foarte frumoase – 500 de euro și mai mult, dar se uita imediat ce persoanele respective ajungeau în parlament. Mie îmi place că noua guvernare și Maia Sandu sunt orientate spre îndeplinirea promisiunilor electorale.”

Europa Liberă: Probabil, mulți își dau seama că acest cabinet de miniștri, condus de Natalia Gavriliță, va avea o misiune dificilă de a corespunde așteptărilor cetățenilor, executivul învestit nu va avea timp să amâne reformele și va trebui să demonstreze rezultate imediate. Referitor la modificarea Constituției, cât de realist vi se pare și acest lucru, pentru că multe partide când au ajuns la guvernare au promis să modifice Constituția, dar nu prea le-a reușit?

Nicolae Negru: „Vom vedea ce propuneri de modificare vor exista și pe urmă va depinde și de partidele din opoziție.”

Europa Liberă: Ridicarea imunității și confiscarea averilor funcționarilor care nu le pot justifica aceste averi.

Nicolae Negru: „Cred că asta e puțin. Dacă numai la asta se va rezuma amendarea Constituției, e puțin. Mă refeream, în general, la reforma justiției, aici dacă vorbim de confiscare asta e una, dar dacă vorbim, de pildă, de abrogarea prezumției nevinovăției sau ca funcționarii publici și ei să demonstreze că au primit sau au acumulat anumite bunuri, anumite active prin mijloace legale, asta e altceva.

Eu zic să vedem, adică în campania electorală desigur că lucrurile s-au simplificat, dar acum avem nevoie de lucruri concrete, avem nevoie de proiecte concrete, să vedem, să le analizăm și atunci probabil și opoziția va spune cu ce este de acord și cu ce nu este de acord, dar mie mi se pare că problema nu e că cetățenii Republicii Moldova așteaptă, eu cred că cetățenii Republicii Moldova sunt destul de indulgenți și dacă vor fi îndeplinite anumite promisiuni, de exemplu, aceasta legată de pensii, cetățenii vor fi satisfăcuți, dar sunt probleme mult mai grave, să spunem așa, mult mai greu de rezolvat.

Mie mi s-a părut că cumva puțin, nu că superficial, dar s-a observat și s-a spus lucrul acesta, un fel de reminiscență a retoricii electorale în parlament, dar nu s-a identificat, nu s-a vorbit despre condiții obiective care împiedică dezvoltarea economiei Republicii Moldova.

Corupția, da, e o cauză serioasă, dar mie mi se pare că eradicarea corupției e cea mai ușoară problemă, sunt probleme mult mai grave, de exemplu, dacă să majorează prețurile la gaze sau la petrol...”

Europa Liberă: Dar nu este exclus, chiar șeful de la Moldovagaz recent a atenționat că vor fi purtate negocieri cu Gazprom-ul și, cel mai probabil, majorările vor avea loc pentru tariful de gaze, unii spun că ar putea să ajungă și până la 30 la sută pentru mia de metri cubi.

Nicolae Negru: „Păi, vedeți, atunci se reduc la zero toate majorările despre care vorbim noi. Dacă se majorează prețurile la gaze, la petrol, la servicii, în mod automat se vor majora și prețurile la diferite produse, la diferite servicii, pe urmă avem și alte probleme, s-a vorbit în treacăt despre ele – problema forței de muncă, problema migrației, a plecării în afară a cetățenilor din Republica Moldova, avem probleme foarte serioase în învățământ, în sistemul de ocrotire a sănătății.

Eu cred că trebuie să abandoneze sau să facă de acum abstracție de ceea ce s-a vorbit în campania electorală, să fie pus degetul concret pe rană și să găsească soluții pentru aceasta.

Nu s-a vorbit nimic despre reforma teritorial-administrativă, iarăși o problemă foarte serioasă care înghite o sumedenie de bani. Eu cred că bugetul Republicii Moldova ar putea câștiga mult mai mult decât de la așa-zisa eradicare a corupției sau dacă îi alungăm din sistem, din instituțiile statului pe niște cetățeni presupuși corupți sau numiți pe criterii politice. E o chestiune relativă, cine o să demonstreze că acesta e corupt, iar acesta nu e corupt?

„Nu am auzit nimic concret - care scheme, cât vom câștiga noi?”

Dacă actuala guvernare va proceda în mod arbitrar și nu va ține cont de această prezumție a nevinovăției, s-ar putea ca să aibă scăderi în ratingul de popularitate. Se vorbește mult de schemele de corupție sau de diferite scheme prin care statul pierde bani, deocamdată nu am auzit nimic concret - care scheme, cât vom câștiga noi?

Mie mi se pare că noi am putea câștiga mult mai mult dacă reducem numărul de raioane, facem aceste zone sau regionalizăm, într-un fel, Republica Moldova, cheltuielile administrative ar scădea foarte mult și atunci avem de câștigat și eficiența administrării, eficiența actelor de guvernare va fi cu mult mai mare.”

Europa Liberă: Dvs. ați amintit că ar trebui să se pună stavilă și exodului, or de la obținerea independenței și până în prezent populația Republicii Moldova s-a redus cu un milion și jumătate, asta spun experții, cum se relansează economia?

Nicolae Negru: „În acest program de guvernare nu am observat lucruri care ar arăta cum anume se va relansa economia, s-a vorbit despre mediul de afaceri, e foarte bine, dar s-ar putea să vină investitori din afară, însă să nu aibă cine lucra la noi. Faptul că am eradicat corupția nu cred că-i va determina pe cetățenii care s-au stabilit acolo și au salarii bune să revină.”

Europa Liberă: Dar și corupția este o problemă care dă mari bătăi de cap totuși Republicii Moldova, nu poate fi omis aspectul acesta?

Nicolae Negru: „Cu siguranță, dar s-a furat miliardul, trebuie să se întoarcă acest miliard, dar să credem și să le introducem cetățenilor această iluzie că am rezolvat corupția și am rezolvat totul, din punctul meu de vedere nu este corect. Avem trupe străine pe teritoriul Republicii Moldova, care iarăși determină o anumită prudență a investitorilor străini de a veni aici, în Republica Moldova, pe urmă avem acest pericol cu armamentul, cu munițiile de la Cobasna, e o problemă chiar și de ordin ecologic, e o problemă de securitate enormă. Eu cred că și această problemă trebuie abordată. E adevărat, ea se conține în programul de guvernare, dar se vorbește mai puțin despre asta.”

Europa Liberă: Cel mai probabil o să vorbească fiecare ministru în parte despre domeniul care îi revine și atunci o să devină mult mai clar și pentru cetățeni cine și ce poate și cum trebuie să rezolve problemele cu care se confruntă populația. Unii spun că acest cabinet de miniștri are foarte multă expertiză și mai puțină experiență, Dvs. ce ne puteți spune despre componența executivului?

Nicolae Negru: „Mie îmi placecomponența executivului, e bine că au această expertiză, desigur că nu au toți experiență managerială, administrativă, dar e și o parte bună a acestui fapt, fiindcă ei vor avea posibilitatea să nu meargă pe albii deja bătătorite de predecesorii lor, albii care știm unde au dus, care nu au dus nicăieri. Poate vor veni cu viziuni proaspete, cu viziuni noi.

Nu toți vor reuși, dar se pot efectua la anumite etape anumite remanieri.

Nu toți vor reuși, dar se pot efectua la anumite etape anumite remanieri. Eu cred că echipa e bună, salut faptul că a fost introdusă această funcție de viceprim-ministru pentru digitalizare, acest Minister al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale iarăși mi se pare important, dar imediat apar aceste probleme: de unde bani, cât timp ne vor sprijini investitorii externi sau, mai bine zis, partenerii noștri externi, cum pornim motoarele economiei, cum umblăm la aceste motoare? Să vedem, s-ar putea ca problemele să fie mult mai complexe decât acum se vorbește despre ele.”

Europa Liberă: Pentru prima dată se zice că în istoria Republicii Moldova un singur partid cu viziuni proeuropene are toată puterea, Dvs. cine credeți că va ține toate frâiele în mână Maia Sandu, premierul, ținând cont de faptul că Republica Moldova rămâne un stat cu regim parlamentar de guvernare, legislativul, cine?

Nicolae Negru: „Eu nu cred că Maia Sandu va sta impasibilă și nu se va implica în actul de guvernare. Am mai avut noi totuși un partid, chiar dacă nu era proeuropean, deținea toate pârghiile puterii, mă refer la Partidul Comuniștilor, și atunci premierul și președintele parlamentului erau persoane de fațadă, era prim-ministrul de paie și președintele parlamentului de paie, sper ca Maia Sandu să nu admită așa ceva, fiindcă ar fi o dezamăgire. Probleme sunt atât de multe și atât de grave, că ajunge de lucru pentru toți. Și dacă Maia Sandu se va implica și va da o mână de ajutor, nu văd nimic rău în asta. Să fie respectate procedurile, asta este important.

Să nu ajungă [moldovenii] să-și facă impresia că doar un om rezolvă totul.

Cetățenii Republicii Moldova să nu ajungă să-și facă impresia că ceilalți miniștri, prim-ministrul, președintele parlamentului nu contează, că doar un om rezolvă totul în Republica Moldova. Ar fi păcat să zicem așa, există separația puterilor în Constituție, democrația presupune în mod neapărat lucrul acesta și atunci eu cred că Maia Sandu înțelege și va respecta aceste reguli.”

Europa Liberă: Și pe final, opinia Dvs., procurorul general, dl Stoianoglo, trebuie să plece, să fie plecat sau să rămână?

Nicolae Negru: „Eu cred că procurorul general are o problemă și societatea noastră în general, și noua guvernare are o problemă - credibilitatea Procuraturii Generale. Alexandru Stoianoglo nu a restituit sau, mai bine zis, nu a obținut o credibilitate mai mare a Procuraturii Generale decât era pe vremea lui Plahotniuc. Unele lucruri parcă au fost corectate, dar alte lucruri foarte grave ies acum la iveală, de exemplu, cazul Platon ș.a.m.d.

Eu cred că ar fi o chestiune de bun-simț ca dl Stoianoglo să facă un pas înapoi și să spună așa: „A venit o nouă guvernare, are nevoie de o anumită credibilitate, eu sunt o piedică, sunt și eu bine intenționat, doresc bine Republicii Moldova și, iată, mă retrag, permițând noii guvernări să aleagă, să selecteze un procuror care va face lucrul mai bine decât mine”.

Dacă nu, desigur că actuala guvernare trebuie să întreprindă toți pașii necesari, dar în limitele Constituției, pentru a-l demite pe Alexandru Stoianoglo.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG