Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: Cererea Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse „e un mesaj care nu ține cont de conjuncturi politice”


Militari din regiunea transnistreană, în pregătiri pentru parada din 9 mai, 2021
Militari din regiunea transnistreană, în pregătiri pentru parada din 9 mai, 2021

Mesajul președintei Maiei Sandu de la tribuna ONU cu privire la retragerea trupelor ruse din Republica Moldova este unul „clar și principial, un mesaj care nu ține cont de conjuncturi politice”, consideră analistul politic Nicolae Negru.

Într-un interviu la Radio Europa Liberă, el a spus că acesta a fost un „mesaj necesar”, care ar putea însă deranja Comratul și Tiraspolul, dar și anumite forțe politice din zona opoziției.

Interviu cu analistul politic, Nicolae Negru.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:27 0:00

În opinia lui Nicolae Negru, cererea repetată de retragere a trupelor ruse a fost formulată de către Maia Sandu într-un moment foarte potrivit.

„Tocmai acum e momentul pentru a fi scos în evidență acest mare pericol, ca să înțeleagă majoritatea statelor europene și SUA”, a spus Nicolae Negru.

Analistul politic a sugerat că insistența Moscovei ca mai întâi să fie găsită o soluție a problemei transnistrene și abia apoi să fie retrase trupele constituie o condiție inacceptabilă pentru Chișinău. Condiție, însă, pe care fosta guvernare socialistă a încuviințat-o.

Întrebat pe ce s-au bazat declarațiile optimiste de la ONU ale Maiei Sandu, potrivit cărora Republica Moldova va deveni parte a UE, Nicolae Negru a remarcat contextul geopolitic, dar și mesajele de susținere foarte clare transmise de Bruxelles.

Totuși, Nicolae Negru spune că în interiorul țării există mai multe bariere în fața parcursului european. Analistul consideră că ar avea loc și acțiuni subversive din partea opoziției pro-ruse, de „subminare a bărcii care se numește Republica Moldova. Se dorește o destabilizare, iar aceste eforturi se văd că sunt coordonate din exterior”, a punctat el.

De cealaltă parte, opoziția de dreapta „este destul de fragilă” și „există o animozitate între guvernare și celelalte partide”. Nicolae Negru mai consideră că „guvernarea dă dovadă de egoism de partid” și că „acest egoism poate juca festa Republicii Moldova”.

Analistul a mai declarat la Europa Liberă că există o comunicare ineficientă dintre guvernare și cetățeni. „Sunt miniștri pe care nu-i observăm. Se comportă ca niște vedete neînțelese”, a declarat, între altele, Nicolae Negru.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG