Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: Demisia guvernului Gavrilița, o strategie electorală


Nicolae Negru
Nicolae Negru

Demisia guvernului Gavrilița este rezultatul unui calcul politic și seamănă a fi mai mult o strategie electorală, prin care Partidul Acțiune și Solidaritate încearcă să lase în urmă critica și capitalul negativ de imagine pe care cabinetul demisionar l-a acumulat în această perioadă, opinează într-un interviu pentru Europa Liberă, analistul politic Nicolae Negru.

Prim-ministra Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia într-un briefing la guvern, pe 10 februarie, menționând că, în cele 18 luni de mandat, a guvernat într-o criză continuă. „În ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat țara, progresele noastre au fost apreciate înalt de Uniunea Europeană. Dacă Guvernul ar fi avut aceeași susținere acasă ca și în UE, am fi reușit să avansăm cu reformele mai repede”​, a spus Gavrilița.

Nicolae Negru este de părere că odată cu această demisie, „începe o nouă etapă”. „Guvernul Gavrilița a reușit să mențină funcționalitatea statului R. Moldova, și-a îndeplinit misiunea și poate că asta a și determinat conducerea partidului să facă această schimbare”, spune analistul politic.

Decizia președintei Sandu de a-l desemna premier pe consilierul său în domeniul securității, Dorin Recean, fost ministru de interne în două guverne, ar putea fi motivată de capacitatea de organizare a acestuia sau pur și simplu de faptul că Maia Sandu are încredere în el, mai notează Negru.

Principalele declarații pe scurt:

Despre membrii viitorului guvern: În mare parte echipa va fi una nouă, pentru că dacă vrei să lași în urmă acel capital negativ de imagine trebuie să vii cu echipă nouă, și ar fi ciudat dacă o bună parte din Guvernul Gavrilița se va regăsi în noua garnitură guvernamentală. Cred că ar fi ciudat dacă lumea o să spună că a venit la guvernare Guvernul Gavrilița 2.

Ce a reușit să facă guvernul precedent: Consider că Guvernul Gavrilița nu a fost atât de rău precum îl desenează oponenții, așa cum vorbesc cei care urăsc această guvernare [...]. Trebuie să recunoaștem că există un bagaj impunător de realizări. Republica Moldova a trecut prin cele mai grele momente ale sale. Niciun guvern nu a fost supus la atâtea provocări.

Așteptări de la viitorul executiv: Să comunice foarte bine cu cetățenii R. Moldova. Dacă Dorin Recean va ști să comunice, va fi îndeplinită jumătate de sarcină. Există așteptări legate și de integrarea europeană, pentru a îndeplini cele nouă condiții înaintate de Comisia Europeană. Trebuie făcute lucruri pe direcția securității, apărării – lucruri care au început și în cadrul celuilalt guvern. Și desigur, realizări pe direcția socială: cetățeanul trebuie să simtă că lucrurile merg spre bine, dacă nu va simți, atunci rating-ul următorului guvern nu are cum să crească.

Despre posibile divergențe în interiorul PAS: Nu cred că schimbarea guvernului e determinată de divergențe interioare, ci mai degrabă de sondajele care arată intenții scăzute de vot pentru PAS. Popularitatea partidului a scăzut dramatic. Acest lucru și faptul că se apropie alegerile generale locale, i-au pus în mișcare pe strategii partidului. Eu cred că asta a convins-o și pe Natalia Gavrilița că trebuie să facă un pas în urmă. Demisia în unele cazuri e determinată de calcule politice.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG