Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „Problema opoziției e să demonstreze că este mai bună decât Partidul Democrat”


La un protest la Chișinău împotriva invalidării alegerilor de primar
La un protest la Chișinău împotriva invalidării alegerilor de primar

Interviul dimineții cu analistul politic, editorialist la „Ziarul Național”.

Delectare mai puțină, însă, cu starea vremii politice în R. Moldova. Sezonul electoral se manifestă din plin, fără a ține cont de calendar... Încotro și cum se grăbește să-și îndrepte eforturile PDM pentru a intra în grațiile alegătorilor în scrutinul de peste câteva luni? Care este călcâiul lui Ahile al guvernării pe care poate miza opoziția de dreapta? Pe cine vor avea cap de listă socialiștii? O convorbire despre ce mai pun în scenă politicienii cu gândul la alegeri cu analistul politic Nicolae Negru, editorialist la Ziarul Național.

Interviul dimineții: Nicolae Negru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:46 0:00
Link direct

Europa Liberă: Până la campania electorală propriu-zisă mai e ceva vreme, dar unele partide deja par a fi la turații maxime în efortul de a-și asigura reprezentarea pe care și-o doresc cu patimă în Legislativ. Să vorbim mai întâi, să începem această convorbire mai întâi cu dragostea politică sau dragostea alegătorilor. Vă întrebați într-un articol recent dacă Partidul Democrat va reuși să cumpere alegătorii cu bani și cadouri promise sau deja oferite. Este convingător ce oferă pentru a face o bună „cumpărătură” în acest sens, dle Negru?

Nicolae Negru în studioul Europei Libere
Nicolae Negru în studioul Europei Libere

Nicolae Negru: „Trebuie să recunoaștem că orice partid care s-ar afla în situația Partidului Democrat ar proceda cam la fel, cam așa se procedează nu numai în Republica Moldova, dar în zona noastră, mai cu seamă în statele fostului lagăr socialist. Partidul Democrat s-a aflat într-o situație foarte dificilă, asta trebuie s-o spunem, încet-încet intențiile de vot față de acest partid sunt în creștere, așa arată sondajele, dar desigur, dacă raportăm la dorințele, la intențiile partidului, această creștere este foarte mică. Și, din punctul meu de vedere, Partidul Democrat, chiar dacă face unele eforturi care pot fi apreciate, mă refer, de exemplu, la reforma pensiilor, la reparația drumurilor – e adevărat că și aici sunt anumite probleme –, dar dacă nu va întoarce măcar o parte din miliard, dacă nu va demonstra Procuratura noastră că nu simulează, ci caută miliardul dispărut, atunci șansele Partidului Democrat nu sunt atât de mari pe cât de mare este efortul acestui partid de a câștiga voturile alegătorilor.”

Europa Liberă: Este totuși, pe de altă parte, un fel de precedent – fenomenul Orhei, deci cadouri electorale sau binefaceri prilejuite de apropierea scrutinului. Deci, fenomenul Orhei în care, iată, vizibil pentru toată lumea, dărnicia unui proaspăt politician, suspectat că ar fi bancher-tâlhar în operațiunea furtului secolului, dă roade de o admirație copleșitoare, aș spune, în rândul alegătorilor, după principiul cum se spune sau cum spun mulți: „Fură, dar ne dă și nouă”. Nu credeți că un asemenea mecanism ar putea funcționa totuși la scara întregii Republici Moldova, pornind de la, iată, și salarii promise aproape la 90 la sută în majorare, și pensii despre care spuneați, și drumuri, și alte lucruri apreciate drept pomeni electorale de către opoziție?

Publicitate electorală la Orhei
Publicitate electorală la Orhei

Nicolae Negru: „E demonstrat că astfel de procedee sunt eficiente, dar nu la toți alegătorii. O parte din alegători, alegătorii conștienți, bine informați desigur că nu vor cădea pradă unor asemenea procedee, unor asemenea momeli, dar, din păcate, există – nimeni nu poate nega lucrul acesta – o categorie de alegători care se lasă prinși cu asemenea momeli.

Legislația de data aceasta este mai strictă, a fost modificată legislația și cred că dacă vom avea observatori la aceste alegeri, depinde de asemenea cum se va manifesta și opoziția, partidului de guvernământ îi va fi mai dificil să meargă pe această cale și de aceea eu cred că sunt puse în mișcare alte

Partidul Democrat nu întreprinde eforturile necesare pentru a aduce miliardul înapoi în Republica Moldova...

mecanisme, alte instrumente, alte magii electorale, cum am scris eu în articolul pe care l-ați citat, dar cu toate acestea, ca să schimbe radical situația, fiindcă la început Partidul Democrat sau mai cu seamă liderul Partidului Democrat avea cel mai mare antirating în istoria politicii Republicii Moldova.

E o situație foarte dificilă și am impresia că Partidul Democrat nu înțelege în totalitate acest lucru și nu întreprinde – cel puțin, asta este impresia, asta este percepția majorității cetățenilor –, nu întreprinde eforturile necesare pentru a aduce miliardul înapoi în Republica Moldova. Procuratura, care nu și-a făcut datoria atunci când s-a furat miliardul, întârzie să-și facă datoria acum când trebuie întors miliardul.”

Europa Liberă: Dle Negru, dar ați spus la un moment dat că opoziția are grijă ca alegătorii să nu uite de miliard, cum ar vrea dl Vlad Plahotniuc. De fapt, cum ați spus, singurul lucru pe care îl face bine opoziția. De ce singurul?

Nicolae Negru: „De ce singurul? Fiindcă e singurul, nu văd alte acțiuni care ar demonstra că partidele de opoziție sunt bine organizate, că dispun de o echipă care să se ocupe nu numai de acest miliard sau nu numai de unele probleme care apar în legătură cu guvernarea, dar să demonstreze că au o viziune, au o strategie și au oameni care să realizeze aceste strategii de

Problema opoziției e că trebuie să demonstreze că este mai bună decât Partidul Democrat...

guvernare a Republicii Moldova. Republica Moldova se află într-o situație specifică, foarte dificilă și, pur și simplu, lozinca „Jos oligarhii!” sau „Jos Plahotniuc!” eu cred că e prea puțin pentru acel alegător despre care vorbeam mai înainte – alegătorul conștient și alegătorul informat –, fiindcă da, îl dăm jos pe Plahotniuc, dăm jos Partidul Democrat. Dar cine vine în locul lor, sunt mai buni sau poate sunt de același tip? Asta e problema opoziției, trebuie să demonstreze că este mai bună decât Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Vorbim despre aceeași problemă care, iată, apare ca un călcâi sau unul dintre călcâiele lui Ahile al partidului de guvernământ. Dvs. ați remarcat, de altminteri ca și mulți alții, că guvernarea îi creează „condiții privilegiate de participare la campania electorală partidului lui Șor”. Aveți și o explicație: de ce se întâmplă acest lucru tocmai cu un personaj politic, cu o formațiune sau cu un personaj politic care este suspectat că ar fi avut un rol-cheie în realizarea tehnică, să spunem așa?

Nicolae Negru: „Nu este doar suspectat...”

Europa Liberă: Deocamdată, nu este... e încă prin săli de judecată, să spunem așa, nu a ajuns...”

Nicolae Negru: „Dar prima instanță a demonstrat acest lucru. Și raportul Kroll demonstrează acest lucru și, logic, nu se putea întâmpla acest furt dacă nu exista dl Șor cu băncile sale...”

Europa Liberă: Cu atât mai mult, de ce „condiții privilegiate”, de ce se întâmplă acest lucru?

Nicolae Negru: „Cum spuneam, această situație tocmai într-un fel subliniază inactivitatea pe direcția recuperării acestui miliard. Și de ce se face lucrul acesta rămâne doar să ghicim, rămâne doar să presupunem: sau că dl Șor a acordat servicii Partidului Democrat și în special liderului acestui partid, sau

Justiția are o atitudine specială față de Șor, tărăgănează procesul lui Șor...

că Partidul Democrat, Plahotniuc are anumite planuri în legătură cu partidul lui Șor, poate că speră să fie ajutat să formeze o coaliție de guvernare? Nu știu, orice se poate presupune în această situație. Important este că dl Șor este privilegiat. Se vede foarte bine că justiția are o atitudine specială față de Șor, tărăgănează procesul lui Șor, de la pronunțarea primei instanțe și până la Curtea de Apel, iată, sunt luni și luni de zile când nu se face nimic în această direcție.”

Europa Liberă: Și pe final, din păcate, pe final, dle Negru, foarte pe scurt. Spicherul Andrian Candu, vicepreședinte al PDM, a sugerat destul de explicit că președintele Dodon nu va fi lăsat „să candideze la parlamentare pe lista PSRM, pentru că nu are dreptul”. Dvs. aveți vreo închipuire, cum se poate întâmpla acest lucru? Și ce efecte poate avea această, cum să spunem, îngrădire a intenției dlui președinte de a se face deputat pe lista PSRM sau cap de listă în alegerile parlamentare?

Nicolae Negru: „Dincolo de forma în care s-a exprimat dl Candu, președintele Dodon chiar nu trebuie și nu poate fi lăsat să candideze, fiindcă este președintele Republicii Moldova și nu reprezintă un partid, trebuie să reprezinte toți cetățenii Republicii Moldova. Dacă vrea să candideze, atunci trebuie să părăsească această funcție de președinte al Republicii Moldova, dar cum nu va fi lăsat, există lege și până la urmă Comisia Electorală Centrală își spune cuvântul în cazul acesta și cred că nicio comisie electorală nu-i va permite dlui Dodon să candideze.”

Europa Liberă: Da. Să trăim și să vedem pentru ce va opta dl președinte Dodon și formațiunea pe care vrea să o ghideze în această campanie electorală. Dle Negru, vă mulțumim foarte mult pentru faptul că vă împărtășiți punctul de vedere împreună cu noi!

XS
SM
MD
LG