Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu spune că toate încercările de a deturna cursul european au eșuat | Doctorul care cere milioane de la presă


Proteste stradale în Chișinău, octombrie 2022
Proteste stradale în Chișinău, octombrie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Virgiliu Urechi, medicul de la Institutul Oncologic din Chișinău, reținut în februarie 2022 pentru corupere pasivă, amenință Ziarul de Gardă cu judecata. El cere de la ziar un milion de lei drept despăgubiri pentru „informații false și denigratoare”. Mai exact, Urechi nu este de acord cu următoarea afirmație: „șeful de secție ar fi pretins de la el 2000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav incurabil și a urgenta începerea tratamentului oncologic”, care, potrivit lui, „nu corespunde adevărului și este defăimătoare”. Potrivit anticoruptie.md, doctorul acuzat de corupție a cerut bani și de la alte instituții media care au scris despre cazul său, printre care Centrul de Investigații Jurnalistice, portalul anticoruptie.md, sau sanatate.md.
  • TVR Moldova scrie că și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău (MAEIE) a venit cu o reacție la declarațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind interceptarea unui plan de distrugere a R. Moldova de către Federația Rusă. Ministrul Nicu Popescu a menționat că „pe parcursul anului trecut am fost martorii încercărilor eșuate de a destabiliza guvernul și cursul de integrare europeană, inclusiv prin proteste plătite. Toate aceste încercări au eșuat pentru că cetățenii noștri spun ferm că își doresc să trăiască în democrație, pace și prosperitate, în calitate de viitoare țară membră a Uniunii Europene”.
  • Senatul României a adoptat proiectul privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, prin care se stabileşte că la o adresă nu pot fi înregistrate decât zece persoane, cel mult, scrie jurnal.md. Această limitare nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. „Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală, până la al patrulea grad inclusiv”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD. Proiectul urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaţilor.
  • Anunțul părții transnistrene că posturile ilegale din Zona de Securitate, alcătuite din blocuri de beton și saci cu nisip au fost îndepărtate, nu corespunde cu realitatea din teren, scrie zonadesecuritate.md. Autorii amintesc faptul că Tiraspolul a instalat zeci de posturi staționare și mobile, cu pază înarmată, în mod ilegal, după declararea „codului roșu” de amenințări teroriste în regiunea transnistreană. Aceste acțiuni au provocat un blocaj în activitatea Comisiei Unificate de Control pe motiv că delegația Chișinăului în comisie solicită eliminarea fortificațiilor și a oamenilor înarmați.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • TV 8 a distribuit pe Facebook un reportaj despre faptul că aproape zece mii de copii din R. Moldova au fost diagnosticați cu probleme de sănătate mintală și de comportament. Potrivit specialiștilor, cele mai frecvente afecțiuni de care suferă copiii sunt depresia și anxietatea. Iar ceea ce ar trebui să-i pună pe gânduri pe adulți, este că jumătate din tulburările mintale debutează înainte de vârsta de 14 ani.
  • Pe Instagram, populară a devenit o postare publicată de TV 8. Este vorba despre un top al celor mai urmărite persoane din R. Moldova pe Instagram, lista fiind condusă de bloggeri, actori și interpreți.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG