Linkuri accesibilitate

Noi candidați la prezidențiale în România


Mircea Diaconu - un nou candidat...
Mircea Diaconu - un nou candidat...

Destrămarea coaliției PSD-ALDE provoacă o criză guvernamentală a cărei rezolvare e greu de anticipat.

Se agită apele pe scena politică românească: ALDE, partidul condus de Tăriceanu, a rupt alianța cu PSD și a ieșit de la guvernare iar în cursa pentru alegerile prezidențiale s-au înscris două nume noi, Theodor Paleologu și Mircea Diaconu. Destrămarea coaliției PSD-ALDE provoacă o criză guvernamentală a cărei rezolvare e greu de anticipat. Situația se poate modifica de la o zi la alta încât nici un comentator serios nu riscă să facă profeții. Putem analiza, în schimb, semnificația proaspetelor candidaturi la funcția supremă în stat.

Theodor Paleologu este candidatul partidului Mișcarea Populară, partidul lui Traian Băsescu. Cu oarecare experiență în politică (a fost – pentru scurtă vreme, e drept – ministru al culturii și ambasador), Paleologu aduce cu el prestigiul numelui și imaginea unui cărturar școlit în Occident. Că avem aici argumente pentru a convinge o parte consistentă din electorat, e destul de îndoielnic. Până una-alta, Paleologu se dovedește acid în intervențiile publice, vizându-i pe ceilalți competitori, dar mai ales pe președintele Iohannis.

O surpriză a fost și candidatura actorului (mă rog, fostului actor) Mircea Diaconu. În urmă cu cinci ani, tot pe nepusă masă, Diaconu își exprima intenția de a obține un loc în Parlamentul European. Candida ca independent, dar a fost sprijinit de către PSD și mai ales de către postul de televiziune Antena 3, care a dus o campanie deșănțată de promovare a actorului ce își descoperise, brusc, o vocație europeană. Spre mirarea multora, Diaconu a ajuns eurodeputat. Independent n-a fost deoarece s-a raliat întotdeauna poziției celor de la PSD. Iată că acum scenariul se repetă, iar ținta se află și mai sus: Diaconu vrea să fie președintele României, se proclamă tot independent, dar este susținut – ca să vezi – de partidul Pro România al lui Victor Ponta și de ALDE al lui Tăriceanu.

Lansarea candidaturii a fost atent regizată, ziariștii fiind convocați duminică în fața Ateneului român. De atunci, Diaconu s-a perindat pe la diferite posturi TV, prestații facilitate de un debit verbal abundent. Discursul

Nici o idee originală și constructivă, a frapat însă virulența atacurilor la adresa lui Klaus Iohannis...

său este unul agresiv naționalist, cu clișeele pe care le știm de la Vadim Tudor, Dragnea etc. Altfel, nici o idee originală și constructivă. Ceea ce m-a frapat însă a fost virulența atacurilor la adresa lui Klaus Iohannis încât mă întreb dacă nu cumva candidatura lui are pur și simplu scopul de a pune bețe în roate actualului președinte.

Actor de comedie, cu numeroase roluri în teatru și în film, Mircea Diaconu are impresia, cu siguranță, că poate intra în pielea oricărui personaj, inclusiv în aceea a șefului statului. De data aceasta însă s-ar putea ca el să fie doar o marionetă într-un spectacol de prost gust.

Previous Next

XS
SM
MD
LG