Linkuri accesibilitate

„Noi luptăm cu mintea. Ei luptă cu numere”: parașutiști ucraineni se bat pentru orașul Kremina din Donbas


Militari ucraineni construiesc un buncăr în timpul bombardamentelor intense de la Bahmut, 26 decembrie 2022.
Militari ucraineni construiesc un buncăr în timpul bombardamentelor intense de la Bahmut, 26 decembrie 2022.

În timp ce luptele continuă neabătut, o oficialitate susține că forțele ucrainene sunt pe cale de a recuceri orașul Kremina, iar asta ar tăia liniile ruse de aprovizionare în Donbas, ceea ce ar fi un alt eșec al Moscovei. Iată ce spun mai mulți parașutiști ucraineni despre situația de pe câmpul de luptă.

KREMINA, Ucraina -- Pentru parașutiștii unei brigăzi aeriene ucrainene, există un singur fel de a descrie valurile de infanterie rusă care presează neîncetat liniile ucrainene în și din jurul acestui oraș din Donbas: carne de tun.

„În primul rând, îi aruncă [în luptă] pe soldații [proaspăt] mobilizați pentru o moarte sigură, precum carnea de tun”, spune un soldat care a cerut să nu fie identificat din cauza reglementărilor militare. „Atunci, dacă reușesc să străpungă, intră în scenă luptătorii mai experimentați”.

Cu invazia rusă a Ucrainei în luna a 11-a lună, ferocitatea luptei de la Kremina este egalată doar de intensitatea luptelor de la Bahmut, orașul ucrainean asediat necontenit de ruși la 80 de kilometri mai la sud.

Dar potrivit interviurilor cu militarii ucraineni și relatărilor postate de bloggeri militari ruși pe Telegram și pe alte rețele de socializare, vărsarea de sânge nu e mai puțin de neînțeles și necruțătoare. Și nu este clar cât va mai dura, deși o oficialitate ucraineană susține că orașul Kremina e pe punctul de a fi recucerit de forțele ucrainene.

„Bahmut, Kreminna: situația de acolo este dificilă, chinuitoare”, a spus președintele Volodymyr Zelenski pe 26 decembrie în obișnuitul său mesaj video nocturn. Rușii „folosesc toate resursele disponibile -- și ele sunt semnificative -- pentru a obțin un progres cât de mic”.

Situată în regiunea Luhansk, chiar peste granița administrativă cu regiunea Donestk, Kremina se află pe o autostradă majoră nord-sud, la aproximativ 25 de kilometri nord-vest de Severodonețk, care a fost capturat de forțele ruse la sfârșitul lunii iunie, după un asediu brutal și o luptă urbană intensă, stradă cu stradă.

În septembrie, forțele ucrainene au lansat o contraofensivă surpriză în regiunea Harkov din nord-vest, forțând trupele ruse să se retragă. Forțele ucrainene au recucerit și orașul Lîman, în regiunea Donețk, și au început să facă presiuni spre est, spre Kremina și spre orașul Svatove, mai la nord.

De atunci, progresele Ucrainei în această secțiune a câmpului de luptă au încetinit oprit, mai ales după ce Rusia a trimis aici militari proaspăt mobilizați și prost instruiți pentru a-și întări apărarea.

Serhii Hayday, șeful administrației militare regionale Luhansk, a spust într-o postare pe Twitter pe 26 decembrie că autoritățile civile ruse și unitățile militare locale de comandă s-au retras de la Kremina spre un teritoriu mai sigur mai la est.

Informația respectivă nu a putut fi confirmată în mod independent.

„Rușii înțeleg că dacă vor pierde Kremina, întreaga linie de apărare va cădea”, a spus Hayday într-o postare separată pe Telegram.

Cum doboară armata ucraineană avioanele rusești la Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00

Într-o postare două zile mai târziu, el a sugerat că dacă forțele ucrainene reușesc să intre în Kremina, ei ar putea recuceri rapid și alte câteva orașe sau sate din regiunea Luhansk, spunând că „la urma urmei, acestea au fost distruse într-o asemenea măsură că nu mai pot fi apărate”.

Soldații intervievați de Current Time pe 24 decembrie, nu departe de linia frontului de la Kremina, s-au declarat optimiști cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și menține liniile și au descris atacurile constante ale unităților ruse.

„În cazul ofensivei de la Harkov, ei au fost mai dispersați. Acum sunt foarte concentrați. Sunt foarte mulți”, a spus un alt soldat.

„Noi luptăm cu mintea. Ei se luptă cu numerele. Pentru că resursele lor - nu dezvăluim nici un secret aici - sunt mult mai mari decât ale noastre", a spus el.

În unele locuri, inclusiv la Bahmut, fotografiile și videoclipurile postate de bloggerii militari și chiar de soldații înșiși demonstrează că rușii folosesc tactici învechite pe câmpul de luptă, care amintesc de războiul de tranșee din Primul Război Mondial, în care infanteriştii înaintau pe câmpuri deschise, încercând să atace în valuri tranșeele inamice, doar pentru a fi secerați de focurile de armă.

Coloane de fum după atacurile rusești la periferia orașului Bahmut, 27 decembrie 2022.
Coloane de fum după atacurile rusești la periferia orașului Bahmut, 27 decembrie 2022.

Un alt militar spune că forțele ucrainene se concentrat pe întreruperea liniilor de aprovizionare rusești în așezările din jurul Kreminei.

„Rutele logistice ale inamicului străbat aceste sate. Și după cum știm logistica este o prioritate. Un luptător care nu este susținut corespunzător nu poate lupta”, a spus el. „Există un nod de cale ferată. [Cucerirea lui] le va perturba foarte mult logistica.Și după asta eu cred că se vor retrage din Bahmut.”

The Institute for the Study of War, un think tank de la Washington, spune că există rapoarte care indică faptul că din unitățile ruse ce luptă de-a lungul liniei frontului Svatove-Kremina fac parte soldați mobilizați din regiunea Moscovei, precum și Divizia motorizată 144 de pușcași din armata a 20-a și din armata a 8-a.

„Această forță combinată sugerează că armata rusă retrage militari din diferite ale puncte ale teatrului de operațiuni pentru a umple golurile de pe linia Svatove-Kremina și pentru a compensa distrugerea continuă a unităților convenționale”, a spus institutul de la Washington în raportul său din 26 decembrie.

Articol scris de corespondentul Europei Libere Mike Eckel pe baza relatării lui Boris Sacealko de la Current Time. Traducere șia daptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG