Linkuri accesibilitate

Noi măsuri anti-Covid în Bulgaria


Vaccinarea într-un sat din Bulgaria
Vaccinarea într-un sat din Bulgaria

Cu aproape 300 de decese în ultima săptămână (aprox. 60 la un milion locuitori în țara - primul loc în UE) Bulgaria introduce, începând de 7 septembrie, un nou set de măsuri restrictive. În urmă protestelor proprietarilor de localuri, a fost aleasă o variantă ușoară a restricțiilor.

Noi măsuri anticovid în Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

A fost modificată ora de închidere a localurilor de la 22.00, în varianta inițială a restricțiilor, la 23.00. În acest mod restaurantele și barurile vor putea funcționa în regimul nou, cu respectarea unei distanțe de 2 metri între mese, fiind închise numai discotecile și barurile de noapte.

Teatrele și cinematografele vor lucra cu 50% din capacitate. La meciurile de fotbal vor fi ocupate 30% din locuri. Nu vor avea loc congrese și festivaluri. Evenimentele sportive în spații închise vor fi fără public. Oaspeții la nunți și alte evenimente de familie în spații deschise vor fi nu mai mult de 60, iar în spații închise – de 30.

„Nivelul scăzut al procentului vaccinării contribuie la cel mai înalt procent al mortalității cauzate de Covid din Europa. Nu avem un nivel al infectării diferit de cel din țările Europei occidentale, dar mortalitatea este incomparabil mai mare”, a declarat ministrul sănătății Stoicio Kațarov. Și în aceasta situație însă nimeni nu intenționează să aplice vaccinarea obligatorie.

Plajă în Kiten, Bulgaria. 25 iulie 2021
Plajă în Kiten, Bulgaria. 25 iulie 2021

Scopul urmărit prin înăsprirea măsurilor este de a nu fi suprasolicitate spitalele și de a fi protejate categoriile cele mai vulnerabile. Predispozițiile împotrivă vaccinării sunt puternice și nu pot fi depășite ușor.

1,2 milioane de bulgari au primit două doze. Raportat la 7 milioane sunt aproape 18% din populație, dar la 4,5 – mai puțin emigranții care se vaccinează în alte țări – 27%.

Asociația proprietarilor de localuri a început la Varna proteste împotrivă înăspririi măsurilor. Protestatarii au cerut, la finele săptămânii trecute, la Plovdiv și Blagoevgrad, compensații complete pentru afacerile închise. Este atacat și ordinul ministerial pentru amânarea de congrese, festivaluri, teambilding-uri și alte evenimente cu număr mare de participanți.

Ministrul Kațarov a avertizat că la un nivel bisăptămânal al noilor infectați mai mare de 500 la 100 000 de locuitori vor putea rămâne deschise numai creșele. Și în aceasta situație însă localurile vor putea funcționa fără probleme, cu personal și clienți vaccinați.

Partidul GERB al ex-premierului Borisov, despre care se crede că încurajează protestele, a cerut demisia ministrului sănătății.

Previous Next

XS
SM
MD
LG