Linkuri accesibilitate

Noi măsuri de combatere a epidemiei Covid-19 în Bulgaria


La Sofia
La Sofia

La numai căteva zile după declararea stării de urgență, generalul Vențislav Mutafciiski, șeful Spitalului militar central, care conduce Statul major anticriză, a avertizat că măsurile antivirus sunt neglijate de o mare parte a populației.

Primul ministru Boiko Boriov s-a solidarizat cu poziția generalului. În urmă întâlnirii celor doi cu președintele Rumen Radev au fost anunțate noi măsuri de limitare a epidemiei. Rămân deschise numai alimentarele, farmaciile, băncile, benzinăriile și companiile de asigurare.

Personalul medical la secțiile de boli infecțioase va primi suplimente lunare de 500 de euro. Premierul a avertizat că în condițile crizei trebuie menținuta stabilitatea financiară.


Reportaje ale canalelor de televiziune de la Sofia și Plovdiv arată însă lipsa mijloacelor de protecție nu numai la farmacii, dar și la spitale unde urmează a fi internate persoane infectate.

Practic nimeni nu controlează respectarea carantinei. Lipsesc măsurile anti-speculă.

Guvernul a prezentat un set de măsuri în sprijinul menținerii gradului de ocupare și lichidității în ramurile cele mai afectate de criza. Au fost respinse propunerile opoziției privind declararea de vacanța fiscală și bancară, și amânarea plăților pentru apă, gaze, energie termică și electrică.

Din buget vor fi plătite timp de o lună 60% din salariile unor funcționari amenințați de șomaj, în scopul păstrării locurilor de muncă. Suma este egală cu ajutorul de șomaj. Nu sunt încă cunoscute categoriile de salariați ce vor profita de aceasta măsură. Ministrul de Finanțe Vladislav Goranov a declarat că în acest mod vor fi sprijinite sectoarele cele mai afectate.


Nu este clar ce criterii vor stea la baza acordării companiilor de credite preferențiale sau ajutor de stat.

Până la finele lui iunie a fost prelungită plata taxei asupra profitului și încheierea anului fiscal.

Vor fi amânate unele investiții. A fost menționată modernizarea armatei.

Nu sunt prevăzute măsuri de protecție speciale a muncitorilor de peste 60 de ani sau a gravidelor.

Cu 10 milioane de euro va fi suplimentat patronajul social care deservește acum 43 000 de persoane.

XS
SM
MD
LG