Linkuri accesibilitate

Noi proteste în Iran pentru a marca 40 de zile de la moartea Mahsei Amini


Sute de femei și bărbați s-au adunat la cimitirul din Saqez, unde este înmormântată Mahsa Amini, 26 octombrie 2022.
Sute de femei și bărbați s-au adunat la cimitirul din Saqez, unde este înmormântată Mahsa Amini, 26 octombrie 2022.

Zeci de iranieni s-au adunat la mormântul Mahsei Amini pentur a marca 40 de zile de la moartea ei, sfidând avertismentele autorităților, în timp ce protestele anti-guvernamentale conduse în majoritate de femei continuă, în ciuda reprimării sângeroase de către forțele de ordine.

Tânăra de 22 de ani Mahsa Amini a încetat din viață pe 16 septembrie în arestul poliției după ce fusese reținută pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic obligatoriu.

Moartea ei, despre care autoritățile susțin că s-a datorat unui atac de cord, a generat un val de proteste anti-guvernamentale în mai multe orașe din Iran, reprimate sângeros de autorități, având ca rezultat uciderea a cel puțin 215 oameni, între care 27 de copii, potrivit organizației pentru drepturile omului în Iran cu sediul la Oslo.

Versiunea poliției despre moartea tinerei e contrazisă de demonstranți și de mai multe organizații, care spun că e posibil să fi murit din cauza loviturilor primite de la polițiști

Femei tinere și eleve se află în fruntea valului de proteste, unul din cele mai mari cu care s-a confruntat regimul teocratic de la Teheran de la revoluția islamică din 1979.

Pe 26 octombrie, sute de femei și bărbați s-au adunat la cimitirul din Saqez, orașul natal al Mahsei Amini din provincia vestică Kurdistan, în ciuda amenințărilor serviciilor de securitate la adresa familiei ei, căreia i s-a spus că „ar trebui să se teamă pentru viața fiului lor”, potrivit activiștilor.

Mai multe înregistrări video postate pe internet arată participanți la protest strigân „Femeie, viață, libertate!” și „Moare dictatorului!”, probabil o referință la liderulrusprem al Iranului, ayatollahul Ali Hamenei.

XS
SM
MD
LG