Linkuri accesibilitate

7 Noiembrie - o sărbătoare a unor vremuri trecute


Astăzi la celebrarea la Moscova a Marii Revoluții din Octombrie cu portretul lui Lenin...
Astăzi la celebrarea la Moscova a Marii Revoluții din Octombrie cu portretul lui Lenin...

Ce opinii au moldovenii despre Marea Revoluție din Octombrie și aproape uitata aniversare a ei de 7 Noiembrie.

Un vox pop pe străzile Chișinăului:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct


Lidia: „Revoluția socialistă din octombrie. Cine nu cunoaște? Noi sărbătoream această zi întotdeauna. Generația noastră își mai amintește, tinerii practic nici nu cunosc. În orice caz, nouă ne-a fost bine. Multe nu cunoșteam, multe informații nu se publicau atunci, deja în zilele astea a început a apărea în presă și altfel de informații. Multe documente rămân a fi [de]secretizate. Acum, deja, practic nu mai este nici un motiv de sărbătoare.”

Alexei: „Este doar Ziua revoluției. Nu-mi amintesc multe că eram copil, dar oamenii sărbătoreau pentru că aveau o zi liberă, nu neapărat ținea de comunism sau revoluție. Nu putem spune că a fost rău sau bine. A fost și gata, dar oricum trebuie să ținem minte că este parte a istoriei.”

Radu: „Îmi amintesc parade, îmi amintesc oameni în straie de sărbătoare, îmi amintesc baloane multe. Cei care mă luau la parade cred că undeva și credeau în asta, în toate tabieturile astea, obiceiurile și simbolistica de atunci, pentru că așa era educată lumea. Asta se învăța la lecțiile de istorie, patriotismul acesta sovietic era cu orice ocazie promovat. Copiii mei știu despre faptul că a existat odată o țară care se numea Uniunea Sovietică și că se făcea un soi de propagandă atunci și se promovau anumite valori, artificial se promovau și ele, în sine, erau artificiale, dar asta era politica.”

Elena: „Deseară neapărat o să sărbătoresc cu familia. O să gătesc ceva gustos la cină, vor servi puțin vin și ne vom aminti de tinerețe, că nouă ne-a fost foarte bine. Era o cu totul altă stare de spirit, oamenii se găteau, ieșeau la paradă, baloane, flori, toți făceau glume, era foarte vesel. Sigur că au fost și lucruri tragice, dar asta e istoria. Ei și ce?”

Ion: „Nu avem noi nimic cu Marea Revoluție din Octombrie din Rusia. Ce umblăm cu minciunile, cu prostiile? Fiind student, Doamne ferește, umbla șeful de studii cu carnetul și nota cine este, nu puteai să nu ieși la paradă. Nu mai vorbesc de lumea care muncea, dar noi, ca studenți, trebuia să ieșim, era obligatoriu. Pe mine, acasă, mă aștepta mama cu pâine coaptă, cu mâncare, dar eu de 7 noiembrie nu puteam să mă duc la mama acasă, trebuia întâi să mă duc la paradă și după o pișcam încolo. Lumea încă are nostalgia asta după baloane. Au fost și lucruri bune, nu vreau să critic totul, dar marea revoluție, în ghilimele, a fost o nenorocire pentru poporul rus. Poporul rus dacă mergea pe calea cea care mergeau, cred c-ar fi ajuns o țară cea mai prosperă din lume. Noi știm cum a fost făcută revoluția asta. Totu-i pus pe minciună. Să nu uităm c-au fost maltratați milioane de oameni, deci, Lenin, Stalin au fost satrapi.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG