Linkuri accesibilitate

Norvegia anunță un ajutor de 50 de milioane de euro pentru R. Moldova


Premierul norvegian Jonas Gahr Støre alături de Maia Sandu, președinta R. Moldova. 1 iunie 2023
Premierul norvegian Jonas Gahr Støre alături de Maia Sandu, președinta R. Moldova. 1 iunie 2023

Norvegia va oferi, în acest an, Republicii Moldova 50 milioane de euro pentru a face față crizelor provocate de războiul din Ucraina. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, la summit-ul european din R. Moldova.

„Norvegia susține democrația și libertatea în această parte a lumii. Susținem Ucraina și dreptul ei să se apere. Ne-am asumat angajamentul să susținem politic și militar Ucraina, dar, de asemenea, să susținem și Moldova”, a declarat prim-ministrul Norvegiei.

„Vom discuta despre cum vor fi folosite aceste resurse, care sunt foarte importante pentru țara noastră, acum când trecem prin perioadă complicată, care vine în urma agresiunii începute de Rusia în Ucraina”, a spus președinta Maia Sandu, mulțumindu-i premierului norvegian.

Potrivit Guvernului de la Oslo, finanțarea pentru R. Moldova va fi alocată în cadrul Programul norvegian Nansen de suport pentru Ucraina, în cadrul căreia Norvegia oferă Ucrainei un total de 75 de miliarde de coroane norvegiene (peste 6 miliarde de euro), pentru o perioadă de 5 ani, sub formă de sprijin militar, civil și umanitar.

De asemenea, Norvegia s-a aliniat la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană ca răspuns la încercările de destabilizare a Republicii Moldova.

Pe lângă cele 500 de milioane de coroane norvegiene (50 de milioane de euro), Norvegia a alocat alte 472,4 milioane de coroane în calitate de asistență umanitară, pentru a ajuta refugiații ucraineni, familiile gazdă și gospodăriile vulnerabile din R. Moldova.

În 2022, asistența norvegiană acordată R. Moldova s-a ridicat la aproape 200 de milioane de coroane, inclusiv 150 de milioane de coroane sprijin bugetar și pentru achiziționarea de gaze.

XS
SM
MD
LG