Linkuri accesibilitate

Nosatîi la reuniunea „Grupului Ramstein”| Îndemnul mitropolitului Vladimir la rugă în sănătatea lui Putin, valabil doar în Rusia


Baza aeriană NATO de la Ramstein.
Baza aeriană NATO de la Ramstein.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Șeful Apărării moldovene Anatolie Nosatîi participă la reuniunea Grupului Ramstein – un grup de contact pentru susținerea Ucrainei. Portalul Anticorupție scrie că la întrunirea de la Bruxelles iau parte miniștrii apărării ai țărilor aliate NATO și partenerii internaționali. Aceștia discută situația actuală de securitate din Ucraina. Sursa citată notează că Anatolie Nosatîi a participat și la prima reuniune a Grupului Ramstein, care a avut loc în septembrie, anul curent.
  • Asociația Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu propunerea președintei Maia Sandu de a modifica legislația pentru a înlesni intervenția forțelor de ordine în cazul protestelor și manifestațiilor. Portalul ReplicaMedia scrie că, în opinia Promo-LEX, modificarea legislației nu este oportună și nu poate fi determinată de un presupus conflict între administrația publică locală și forțele de ordine. Într-un comentariu al Promo-LEX se menționează că „modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație [...]”. Asociația mai apreciază că legea adunărilor publice din R.Moldova este una dintre cele mai bune din regiune.
  • Zero creștere a economiei moldovene în anul 2022, prognozează Fondul Monetar Internațional (FMI), care a revizuit în scădere semnificativă estimările anterioare privind dezvoltarea economiei moldovenești. Anterior, FMI prognozase o creștere de 2%, scrie Mold-Street. Cele mai proaste estimări pentru regiune vizează Ucraina cu -35%, Belarus cu -7% și Rusia cu -3,4%, iar cele mai bune pentru România cu 4,8% și Georgia cu 9%. FMI anticipează o creștere a economiei moldovene cu 2,3% în 2023.
  • Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat la televiziunea Moldova 1 că Republica Moldova trebuie să menţină contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom. Portalul Companiei TeleradioMoldova scrie că potrivit lui Ceban asta e soluţia optimă, în contextul în care Ucraina nu mai furnizează energie electrică Moldovei. Vadim Ceban a mai spus că preţul de achiziţie al gazelor naturale de la Gazprom și condiţiile de plată sunt avantajoase, și că ambele părți caută soluții pentru a majora volumul de gaze pentru luna noiembrie.
  • Întrebat dacă, în recenta sa vizită în Rusia unde, înlocuindu-l pe Patriarhul Kiril la o liturghie, Mitropolitul Chișinăului Vladimir i-a îndemnat pe credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui Rusiei, protoiereul Vadim Cheibaş, secretar metropolitan, a declarat Ziarului de Gardă că îndemnul a fost „valabil doar pentru spațiul Federației Ruse”. Cheibaș a precizat că vizita lui Vladimir a fost una obișnuită, în contextul cinstirii Sântului Cuvios Serghie de Radonej.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Printre cele mai citite știri pe Facebook-ul moldovean este aceea a TVR Moldova despre declarațiile de la Telenești ale președintei Maia Sandu, care a spus că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație și de a se dezvolta economic.
  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Facebook s-a bucurat de mare interes și știrea TV8 potrivit căreia autoritățile franceze au pornit dosar penal în cazul vilei de lângă Geneva a nepoatei lui Vlad Filat, Ana Roșca. Republica Moldova are calitate de parte civilă în acest dosar, iar o instanță franceză a pus acest imobil sub sechestru. Potrivit unei investigații recente a jurnaliștilor de la RISE Moldova, clădirea vila respectivă ar fi costat circa 1,3 milioane de euro.
  • Pe Instagram, știrea care a suscitat interesul moldovenilor este despre afirmația președintelui Statelor Unite Joe Biden, care a spus că, deși Vladimir Putin a judecat total greșit capacitatea Rusiei de a invada Ucraina, în opinia sa el nu nu va folosi arma nucleară.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG