Linkuri accesibilitate

Nosatîi: protejarea spațiului aerian al R. Moldova costă miliarde de lei | Fostul șef al CFM va fi extrădat


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele, aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a afirmat că un sistem care să asigure securitatea spațiului aerian moldovenesc costă miliarde de euro, iar construirea acestui sistem ar dura de la trei până la șapte ani. „Ar fi niște costuri colosale pe care R. Moldova nu și-ar permite într-un timp scurt să le acopere”, a declarat șeful Apărării moldovene, citat de NewsMaker.
  • Consumatorii ne-casnici au acumulat datorii la consumul de gaz în valoare de peste 70 de milioane de lei, iar Moldovagaz anunță că va recurge la deconectarea instalațiilor de gaze ale datornicilor. Portalul AGORA îl citează pe șeful Moldovagaz Vadim Ceban care a spus că datoriile totale acumulate de consumatori de la începutul anului curent față de companie se cifrează la 223 de milioane de lei, dintre care peste 190 de milioane de lei sunt datoriile din luna septembrie.
  • Sergiu Știrbu va fi propus pentru a deveni membru al Curții de Conturi. Moldpres scrie că Știrbu a fost desemnat câștigător al concursului public pentru această funcție. Membrii Curții de Conturi sunt numiți de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, pe un termen de cinci ani, la propunerea președintelui Curții de Conturi.
  • Iurie Topală, fost al șef al Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei (CFM) între 2015-1019 va fi extrădat din Belgia. Ziarul de Gardă scrie că Inspectoratul General al Poliției a fost informat de către autoritățile belgiene că au acceptat extrădarea fostului șef al CFM. Iurie Topală, care e cercetat penal pentru fraudă, corupere activă și abuz de putere, fusese dat în urmărire internațională în toamna lui 2021. El a fost reținut în Belgia la începutul acestui an, și urmează să ajungă în custodia autorităților de la Chișinău în câteva zile.
  • Spicherul moldovean Igor Grosu și președintele Parteneriatului pentru Democrație din Camera Reprezentanților a Congresului SUA, David Price, au semnat un memorandum de cooperare între cele două instituții. Potrivit Ziarului Național, Igor Grosu a numit acest eveniment unul „istoric”. Este citat și David Price care a spus că SUA admiră Republica Moldova pentru poziția fermă pe care a adoptat-o cu privire la invazia rusă în Ucraina și găzduirea refugiaților ucraineni.
  • Începând cu luna octombrie, personalul din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală va primi salarii majorate în medie cu 10%, iar personalul de conducere cu 5,5%. TVR Moldova transmite că majorarea devine posibilă după ce Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea Regulamentului privind salarizarea categoriei respective de angajați. De la 1 septembrie a.c., salariile de funcție ale angajaților din instituțiile bugetare ale sistemului de sănătate au fost majorate cu 5,5%, amintește sursa citată.

Temele populare pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Facebook una dintre cele mai populare știri este de laJurnal TV, care relatează despre o propunere a deputatului PAS Dumitru Alaiba, care a spus că dacă ar fi primar al Chișinăului, ar dispune redenumirea bulevardului Moscova în bulevardul Kiev. „Rusia este un regim terorist, ar fi un semnal”, a afirmat Alaiba.
  • O altă știre care a suscitat interes este cea a TV 8 despre un bărbat din raionul Criuleni care și-a tăiat livada de frica unei ierni grele. Acesta susține că nu are bani ca să cumpere lemne de foc, așa că a văzut ca soluție să pună la pământ copacii din livadă.
  • Pe Instagram, de atenția publicului se bucură subiectul despre faptul că a început conectarea grădinițelor din Chișinău la agentul termic, primul sector în acest sens fiind Ciocana.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG