Linkuri accesibilitate

Notre-Dame și alte monumente distruse, despre care nu se prea vorbește


Catedrala Notre Dame
Catedrala Notre Dame

Organizații ale americanilor nativi au folosit ocazia incendiului monumentului francez pentru a atrage atenția asupra violării și distrugerii propriilor lor locuri sacre.

Recentul incendiu de la catedrala pariziană Notre-Dame a fost urmărit cu mari emoții, în direct, în lumea întreagă, fiind urmat de o adevărată competiție a donatorilor pentru reconstrucție – inclusiv a unor rivali din înalta societate a afacerilor franceze, familiile Arnault și Pinault. După primul val de comentarii de presă îndurerate de pagubele suferite de monumentul arhitectonic parizian, încep să se audă chemări la punerea incidentului în perspectivă globală.

Șirul de donații pentru reconstrucția catedralei pariziene Notre-Dame, avariată de incendiul din 15 aprilie, a stârnit nu doar admirație și înduioșare, ci și invidie, provocând și apeluri la generozitate față de alte monumente distruse, dar uitate.

La New Orleans, în sudul Statelor Unite, incendiul parizian a oferit ocazia utilizatorilor de Twitter să amintească că în statul Louisiana trei biserici ale unor comunități afro-americane distruse recent de incendii provocate de un rasist încă așteaptă donații pentru reconstrucție. Unii comentatori online citați de Associated Press au spus că atenția specială pentru Notre-Dame este de înțeles, dată fiind istoria, mărimea și semnificația artistică a catedralei. Alții au scris însă că reacțiile diferite la incidente similare arată cât de „subapreciate” sunt lăcașurile de cult ale minorităților religioase și etnice din Statele Unite. AP scrie că în urma acestor apeluri donațiile pentru reconstrucția bisericilor din Louisiana au crescut rapid, de la 300.000 la 1,5 milioane de dolari în numai o zi.

AP scrie că o contribuție a avut și declarația lui Hillary Clinton, care a scris: „În timp ce inimile noastre sunt cu Parisul, haideți să ne arătăm dragostea și față de vecinii noștri din Louisiana”.

Incediu la o biserică din New York
Incediu la o biserică din New York

Tot în Statele Unite, organizații ale americanilor nativi au folosit ocazia incendiului monumentului religios francez pentru a atrage atenția asupra violării și distrugerii propriilor lor locuri sacre prin construcții de conducte sau exploatarea gazelor de șist.

„An de an, peisaje sacre care sunt parte integrantă a religiei americanilor nativi sunt distruse sau sunt amenințate de proiecte de construcții, poluare, activități de recreație, vandalism sau acțiuni private” – se spune într-o declarație pe site-ul Congresului Național al Indienilor Americani.

Terrell Johnson, student de 19 ani la Universitatea Columbia, reprezentant al tribului Assiniboine, a observat într-un interviu cu AP că publicul ar trebui să arate interes mai mare pentru tragediile care lovesc minoritățile religioase și etnice, nu doar majoritatea albă și catolică, ca în cazul catedralei Notre-Dame.

Alte comentarii legate de incendiul de la Paris notează, pe o notă încurajatoare, că Notre-Dame nu va fi nici pe departe singura mare biserică reconstruită după asemenea tragedie. Euronews, de pildă, a făcut o listă care începe cu Catedrala Sf. Paul. În prima variantă, ea a fost distrusă de marele incendiu londonez din 1666, fiind apoi reconstruită de marele arhitect Sir Christopher Wren. Biserica a fost avariată apoi de mai multe ori, inclusiv în bombardamentele germane din anii 1940-1941. Alte catedrale și biserici renăscute din propria cenușă, enumerate în această listă, sunt: Santa Maria Maior, din Lisabona, Frauenkirche de la Dresda, Biserica Sfintei Cruci de la Varșovia, Mânăstirea Monte Cassino din Italia, catedrala de la Zagreb, sau catedrala vieneză Sfântul Ștefan, care a scăpat intactă din al doilea război mondial, dar a fost grav avariată de un incendiu imediat după război, în 1945.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG