Linkuri accesibilitate

Noël Bernard comentează reacțiile românești la invazia sovietică a Cehoslovaciei


Un tanc al Pactului de la Varșovia pe o stradă din Praga în august 1968
Un tanc al Pactului de la Varșovia pe o stradă din Praga în august 1968

Un interviu acordat de directorul Departamentului românesc al Radio Europa Liberă, Departamentului cehoslovac RFE la 23 august 1968.

Serviciul cehoslovac al Radio Europa Liberă

23 august 1968

Interviu cu Noël Bernard

Ascultați o transmisie a postului de radio Europa Liberă.Vă oferim un interviu cu directorul Departamentului românesc al Europei Libere, [Noel Bernard] despre reacții românești la evenimentele din Cehoslovacia. Interviul îl veți asculta în traducere [din limba engleză], și iată prima întrebare: „Care este reacția oficială?”

Noel Bernard
Noel Bernard

Noel Bernard: „Așa cum știți, CC al PCR și guvernul român au ținut ieri dimineață o ședință comună extraordinară la care au emis o declarație comună în care atacă puternic ceea ce este numit „agresiunea Uniunii Sovietice împotriva Cehoslovaciei. Secretarul general al PCR, Ceaușescu, a luat apoi cuvântul la o adunare publică la București, unde a atacat din nou acțiunea sovietică împotriva Cehoslovaciei.

Noël Bernard: un interviu acordat la 23 august 1968 Departamentul cehoslovac al Europe Libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:07 0:00
Link direct

Vreau să vă spun că după părerea mea aceasta a fost cea mai deschisă condamnare a faptelor Uniunii Sovietice și a vasalilor, sau sateliților săi, pe care am auzit-o până acum. Mult mai puternică decât condamnarea emisă de Uniunea Comuniștilor din Iugoslavia. Să luăm un exemplu: Ceaușescu a spus: „Se zice că în Cehoslovacia a avut loc o contrarevoluție. Ei bine, acei oameni pot să spună că și ce se întâmplă la noi este contrarevoluție. Dar noi suntem pregătiți și hotărâți să ne apărăm frații față de acei oameni”. Așa a spus Ceaușescu. PCR și guvernul român au pregătit deja armata și au început să formeze gărzi alcătuite din intelectuali, muncitori și țărani.

După părerea mea, astfel se aduce la cunoștința Uniunii Sovietice că dacă are planuri similare pentru România, se va izbi nu doar de rezistența armatei române, care de altfel nu ar fi pentru Uniunea Sovietică o problemă prea mare sau de prea lungă durată, dar și de rezistența unităților de partizani, în eventualitatea ocupării țării. Asta ar trebui să dea de gândit Uniunii Sovietice.

Ieri dimineață s-a întrunit Marea Adunare Națională într-o sesiune specială. Acolo Ceaușescu a citit o declarație care definește relațiile României cu celelalte țări socialiste. Declarația a fost acceptată și aprobată în unanimitate de MAN.”

Stăm de vorbă cu șeful Departamentului românesc al postului de radio Europa iberăL. Încă o întrebare: l-a pomenit Ceaușescu în discursul său pe Dubcek? Credem că invadarea Cehoslovaciei a avut un impact deosebit asupra României pentru că Ceaușescu a fost ultimul lider care a vizitat Praga (înaintea invaziei - n. trad.)

Noël Bernard: „Da, Ceaușescu a menționat vizita lui la Praga. A spus că a vorbit cu Dubcek și cu toți fruntașii partidului și guvernului cehoslovac. A vorbit cu muncitori, cu oameni de rând. Ei și-au exprimat convingerea că soarta orânduirii socialiste în Cehoslovacia se află în cele mai bune mâini și că socialismul nu este amenințat de conducerea partidului comunist cehoslovac.”

Ne-ați putea spune ceva despre impresia făcută de evenimentele din Cehoslovacia asupra oamenilor de rând din România? Ce cred despre ele?

Noël Bernard: „Cred că românul de rând a reacționat la acțiunea sovietică cu repulsie. Dar nu cred că a fost prea surprins. După informațiile mele, la București s-a pus frecvent în ultima vreme întrebarea cât de departe poate

Cred că românul de rând a reacționat la acțiunea sovietică cu repulsie. Dar nu cred că a fost prea surprins...

merge Cehoslovacia în refacerea unei anumite forme de democrație fără să provoace o intervenție a Uniunii Sovietice. Așa că se poate spune că în România nu a fost o surpriză, dar oamenii de rând sunt totuși cutremurați de ce s-a întâmplat în Cehoslovacia. Mai mult, orice speranțe într-o evoluție similară în România trebuie să fi fost, cel puțin temporar, cu totul spulberate.”

Am stat de vorbă cu șeful Departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă despre reacțiile românești la evenimentele din Cehoslovacia.

Aici este Serviciul cehoslovac al postului de radio Europa Liberă.

[Sursa: Hoover Institution, Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) broadcast records: RFE/RL Czechoslovak Broadcasting Department sound recordings; Record Number: 2000C120.3739. Traducere din limba cehă și transcriere: Mircea Țicudean]

XS
SM
MD
LG