Linkuri accesibilitate

Nouă persoane, reținute pentru trecerea ilegală a frontierei moldo-ucrainene | Fostul premier, Vasile Tarlev, revine în politică


Vasile Tarlev a îndeplinit funcția de prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 19 aprilie 2001 - 31 martie 2008.
Vasile Tarlev a îndeplinit funcția de prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 19 aprilie 2001 - 31 martie 2008.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Serviciul Vamal al Ucrainei a anunțat duminică, 11 februarie, despre două cazuri privind trecerea ilegală a frontierei moldo-ucrainene, transmite Radio Chișinău. Vameșii din țara vecină au reținut, la un kilomentru de hotar, opt bărbați care încercau să intre ilegal din regiunea Odesa în regiunea transnistreană. Potrivit sursei citate, cei opt ucraineni au apelat la serviciile unei călăuze pe care ar fi găsit-o online. Pentru a ajunge în Republica Moldova, fiecare dintre ei ar fi achitat între 40 și 80 mii UAH (aprox. între 19 și 38 mii de lei). Într-un alt caz, polițiștii de frontieră din Ucraina au reținut un bărbat de 30 de ani care a intrat ilegal în Ucraina din Republica Moldova. Locuitorul orașului Odesa și-a motivat decizia prin faptul că „nu mai putea rămâne într-o țară străină și dorea să revină acasă”.
  • Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) a oprit de urgență lucrările de restaurare a unei clădiri istorice din Chișinău. Potrivit TVR Moldova, lucrările au fost sistate pentru că pereții clădirii s-au dărâmat în timpul lucrărilor de restaurare, fiind salvate doar câteva ziduri. Este vorba despre o vilă urbană de pe strada str. Alexei Mateevici 73, inclusă în lista monumentelor de categorie locală. Clădirea datează de la începutul secolului al XX-lea, fiind construită în stil eclectic. Reprezentanții AIRM au declarat că lucrările de reabilitare a vilei au început deși exista un risc iminent de prăbușire a pereților.
  • Atleta din R. Moldova Dimitriana Bezede a obținut primul loc la aruncarea greutății, în cadrul Campionatului Balcanic, seniori (organizat în Turcia), scrie zdg.md. Cu un rezultat de 17 m 86 cm, ea a urcat pe prima poziție în clasamentul final, anunță Poliția de Frontieră, unde este angajată sportiva. O altă angajată a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Anna Berghii, a participat la această competiție, evidențiindu-se în proba de alergare 400 m, mai informează IGPF.
  • Fostul premier, Vasile Tarlev, revine în politică, transmite tv8.md. Acesta preia conducerea partidului „Viitorul Moldovei”, care până nu demult era „Bugeacul nostгu”. Tarlev susține că a decis să modifice denumirea partidului pentru că sună bine și în rusă, dar și în alte limbi. Viitoarea forță politică se vrea un partid statalist, care se pronunță împotriva aderării la orice structură politică sau militară.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populată postarea Europei Libere despre propunerea Ministerului Educației și Cercetării de a aduce profesori din România și din diaspora ca să predea în universități. Ministrul Dan Perciun spune că puțini profesori din R. Moldova cunosc limba engleză la un nivel suficient de bun, în timp ce numărul studenților străini, în special din Asia, este în creștere.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților un reportaj tv8.md despre un tânăr care și-a ucis mama, după ce a fost externat pentru că nu mai reprezenta pericol social. Bărbatul și-a petrecut ultimii opt ani sub tratament, fiind diagnosticat cu schizofrenie. A ajuns pe patul de spital pentru că, în urmă cu opt ani și-a ucis și tatăl.
XS
SM
MD
LG