Linkuri accesibilitate

Noua strategie de securitate națională a administrației Trump (VIDEO)


Președintele Donald Trump vorbind despre strategia sa de securitate națională la Ronald Reagan Building and International Trade Center in Washington

Amenințarea încălzirii globale a fost eliminată, iar documentul descrie Rusia și China ca fiind puteri rivale, într-o competiție permanentă cu Statele Unite.

Presedintele Trump a prezentat ieri strategia sa de securitate nationala. Observatorii remarca in special ce lipseste din ea. Despre ce este vorba? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Amenintarea incalzirii globale a fost eliminata de pe lista pericolelor, in raportul administratiei Trump. Documentul descrie Rusia si China ca fiind puteri rivale, intr-o competitie permanenta cu Statele Unite.

Dar incalzirea globala a cazut victima viziunii lui Trump despre „Prioritatea America”. Presedintele Obama descria incalzirea globala ca o „amenintare urgenta si in crestere la adresa securitatii noastre nationale”. In ciuda faptului ca are probleme cu Congresul in incercarea de a-si materializa intentiile, Trump reuseste acum sa puna in revers una dintre cele mai importante masuri de politica externa ale predecesorului sau. Chiar si pe vremea presedintelui George W. Bush – si el republican – raportul comandat de Ministerul Apararii arata ca schimbarile de clima amenință cu „destabilizare si conflict”.

Strategia de securitate nationala a presedintelui este un raport anual solicitat de Congres. Cea a lui Trump scoate in evidenta ca securitatea economica este parte a securitatii nationale a Statelor Unite. Stabileste cu claritate ca America isi va apara unilateral suveranitatea, chiar daca asta creaza riscuri pentru acorduri cu alte tari.

Documentul nu elimina toate referirile la mediul inconjurator, scotind in evidenta necesitatea protejarii, adaugind ca politicile legate de clima vor continua sa influenteze sistemul energetic global. „Statele Unite vor ramine un lider in reducerea poluarii mediului inconjurator, al efectului de sera, pe fondul politicilor vizind cresterea economica” – se arata in document.

In alocutiunea sa, Trump a dat vina pe administratii anterioare pentru ca ar fi creat blocaje in politica energetica, spunind ca administratia Trump se indreapta catre un viitor de dominatie energetica americana si auto-suficienta. „Natiunea noastra trebuie sa profite de bogatia noastra in resurse naturale si energie pentru a promova competitivitatea industriilor noastre.”

Noua strategie descrie America ca o natiune care isi afirma puterea si influenta in propriul interes, o natiune care este dispusa sa se angajeze in competitie internationala si sa cistige, in chestiuni diferite, de la economie si pina la diplomatie.

XS
SM
MD
LG