Mai multe titluri de presă apărute astăzi și vizându-l pe președintele Igor Dodon luau forma unor întrebări retorice. Tema este refuzul președintelui de a promulga noul Cod al Audiovizualului pe motiv că restricționează retransmisiunile din Rusia. Iar întrebarea retorică: va fi oare suspendat președintele Dodon din nou?
Președintele Igor Dodon şi-a argumentat refuzul prin câteva motive, principalul fiind legat de măsurile de combatere a propagandei străine, în special a celei ruse. Măsuri similare au fost incluse şi în actualul Cod al audiovizualului prin modificări operate anul trecut de majoritatea parlamentară, modificări numite convenţional „legea anti-propagandă”, pe care şeful statului a refuzat să o promulge, fiind ulterior suspendat temporar din funcţie.
Igor Dodon susţine că sub pretextul protejării spaţiului audiovizual noul Cod instituie reglementări care „concentrează şi monopolizează spaţiul mediatic cu produse informative din statele UE şi cele care au ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră limitând astfel accesul consumatorilor la produse media de altă proveniență”. Vom preciza că Rusia nu a ratificat Convenţia europeană, prin urmare retransmisia programelor informativ analitice, militare şi politice ruseşti este interzisă în R. Moldova.
Dodon acuză autorii legii că ar limita astfel libertatea conştiinţei şi cea a presei, ar îngrădi accesul la informaţie de interes public şi ar supune cenzurii mass-media.
Şeful statului face referinţă la mai multe hotărâri ale Curţii Constituţionale, nu o menţionează însă pe cea din iunie anul curent prin care Înalta Curte a constat că numita lege anti-propagandă nu încalcă prevederile Legii Supreme, libertatea de exprimare şi accesul la informații, aşa cum invocase Dodon în sesizarea sa.
Un alt argument prin care Igor Dodon își motivează refuzul ţine de prevederile legate de salarizarea organelor de conducere ale furnizorului public de servicii media. În opinia lui, aceste prevederi „poartă un caracter superfluu în condiţiile proiectului de lege privind salarizarea în sectorul bugetar.”
Preşedintele mai critică prevederile ce permit Consiliului Audiovizualului să suspende şi să retragă licenţe de emisie în lipsa unui proces judiciar. „Sunt create premise pentru abuzuri şi influenţe… ce pot duce la instaurarea cenzurii sau autocenzurii”, susţine Dodon în scrisoare adresată spicherului prin care anunţă că nu promulgă Codul serviciilor media adoptat luna trecută în parlament.
În replică, preşedintele parlamentului Andrian Candu a spus că proiectul noului Cod transpune în premieră în legislația națională normele UE de reglementare în domeniu și a fost elaborat de specialiști, nu de politicieni.
„Libertatea presei este un subiect în afara contextului electoral și așa va rămâne”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook.
Unul din deputaţii care a înregistrat în parlament proiectul codului elaborat de experţi media, democratul Corneliu Mihalache, susţine că argumentele invocate de preşedintele Igor Dodon sunt pur formale:
„Este clar că dânsul este vădit nemulţumit de existenţa art.17 care prevede protejarea spaţiului informaţional. Dar articolul respectiv este şi în prezentul Cod şi funcţionează destul de bine. Toate motivele invocate de şeful statului nu sunt decât un paravan pentru a motiva o chestiune nemotivabilă, adică nepromulgarea acestui Cod al audiovizualului care a fost elaborat de către experţi ai societăţii civile, expertizat de mai multe structuri internaţionale şi la baza căruia stă directiva UE privind produsul audiovizual.”
Directorul Asociaţiei Presei Electronice, Vasile State, este unul dintre experţii media care a elaborat nou Cod al audiovizualului. El spune că nu vede motive ca Igor Dodon să respingă acest document ce transpune în practică directiva europeană privind serviciile media audiovizuale. Expertul respinge toate criticile şefului statului, inclusiv cea că suspendarea şi retragerea licenţei de emisie de către Consiliul Audiovizualului în lipsa unui proces judiciar ar crea premise pentru abuzuri.
Orice actor de pe piaţa audiovizuală să poată să-şi facă dreptate dacă într-adevăr nu a greşit cu nimic şi a respectat legea...Vasile State
„Noi am făcut un proiect de lege care să permită autorităţii de reglementare să activeze cu bună voinţă. Dacă va activa cu rea voinţă, nu putem să ştim ce se va întâmpla. Până la urmă există şi procedura de atac a deciziilor CCA astfel încât orice actor de pe piaţa audiovizuală să poată să-şi facă dreptate dacă într-adevăr nu a greşit cu nimic şi a respectat legea.”
Comisia mass-media din Parlament va reexamina cel mai probabil mâine proiectul Codului retrimis de președinție. Acesta ar urma să fie supus repetat votului în plenul legislativului şi transmis din nou şefului statului. Dacă acesta va refuza şi a doua oară să-l promulge, deşi Constituţia îl obligă, atunci ar putea urma o nouă suspendare, a cincea la număr, a preşedintelui Igor Dodon.