Linkuri accesibilitate

Nu a început campania electorală, dar finanțarea ei pune clasa politică pe jar


Politica „culiocului”
Politica „culiocului”

Finanțarea alegerilor prezidențiale este controversa zilei.

Lidera PAS Maia Sandu, căreia sondajele de opinie îi dau șanse mari să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a cerut Comisiei Electorale Centrale să renunțe la o interdicție pe care o consideră abuzivă: anume, interdicția ca un partid să-și finanțeze candidatul preferat.

Nu a început campania electorală, dar finanțarea ei pune clasa politică pe jar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:31 0:00
Link direct

Maia Sandu a spus că asemenea reglementare îl avantajează pe Igor Dodon, care și așa își face campanie pe banii statului și din „culioace”. Dar care sunt detaliile acestei plângeri și mecanismele finanțării la „prezidențiale”?

Partidul nu este concurent electoral în prezidențiale, în alte alegeri – da, dar nu și în prezidențiale, susține Comisia Electorală Centrală de la Chișinău într-o circulară emisă marți, 15 noiembrie.

Ce schimbă aceasta pentru partide ca PAS, care și-a înaintat candidat în actuala cursă, e că nu va mai putea să se împartă cu el cu resurse, mai exact va putea, dar doar în mărimea a 12 salarii – în jur de 70 de mii de lei – exact cât poate o companie, iar dacă va încălca regula, va risca să fie sancționat.

De ce să fi izbucnit „incendiul” numai acum, și nu și la prezidențiale anterioare? Pentru că atunci o companie, deci și partidele își puteau finanța candidatul preferat cu sume mult mai mari, echivalentul a 400 de salarii medii pe economie.

Prin urmare în practică dificultatea nu exista. Dar acum există. Și acest lucru se întâmplă, s-ar putea spune, dar și o spun mulți, tocmai datorită celor care au făcut cel mai mult ca plafoanele la care să poată ajunge donațiile în campanii să fie coborâte, lucru care s-a întâmplat vara trecută în parlamentul cu o majoritate PSRM-blocul ACUM, în contextul luptei pentru transparentizarea banilor folosiți în politică.

Reacția Maiei Sandu, candidata PAS, la circulara de acum a CEC e că puterea controlată de socialiști continua seria de “abuzuri” ca să-i creeze lui Igor Dodon condiții mai bune pentru a câștiga competiția: „Vă mai întrebați de ce Igor Dodon a fost înregistrat în calitate de candidat independent? Ați crezut că pentru că el nu vrea să murdărească imaginea socialiștilor? Nu. Pentru ca să mai pună la cale o metodă de fraudare a alegerilor.”

Maia Sandu nu este singurul politician moldovean ferm convins de nedreptatea circularei. Tudor Deliu, candidatul PLDM, se declară hotărât să trimită imediat o plângere pe CEC în justiție: „Lezează dreptul partidelor politice de a fi candidat electoral. Vom apela la instanța de judecată, ca să se expună justiția vizavi de această circulară.”

Vladimir Șarban
Vladimir Șarban

Circulara de marți a CEC a fost semnată – lucru neobișnuit - de un vicepreședinte, Vladimir Șarban, nu de președintele comisiei. Un amănunt ce ar arată că nici în CEC părerea la această temă nu este una și aceeași, lucru confirmat de altfel pentru Europa Liberă miercuri de Vladimir Șarban, care totuși susține că nu comisia, ci legea electorală spune ceea ce a spus circulara despre rolul partidelor în prezidențiale: „Fiindcă nu partidul, în înțelegerea a ceea ce scrie în Codul Electoral, este concurent electoral. Dacă partidul ar fi concurent electoral, legiuitorul ar fi scris asta în mod expres în lege.”

Când au criticat, miercuri, într-o conferință comisia electorală, cei din PAS au spus că partidele n

u pot fi excluse din competiție măcar pentru simplu fapt că acestea au primit anterior bani din bugetul de stat, pentru prestația candidaților lor în prezidențialele trecute, prin urmare să interzici un gest invers – adică banii să meargă de la partid spre candidat – ar fi o contradicție. Printre oponenții PAS, însă, există și opinia că formațiunea nu era de fapt în drept să primească bani de la buget urmare a prezidențialelor trecute, dar i-a obținut – în jur de 2 milioane de lei – doar grație unei înțelegeri cu socialiștii, care la rândul lor au profitat de vreo 2 milioane de lei din buget, pentru victoria din 2016 a lui Igor Dodon.

Dincolo de aceste dezbateri teoretice, dificultatea practică în care sunt puse partidele contestatare rezultă din faptul că nu vor putea folosi donațiile primite până în 2 octombrie, când își ia startul oficial campania, ceea ce ar fi la părerea acestora nimic altceva decât o favoare făcută de CEC unui singur candidat – Igor Dodon.

Din nou Tudor Deliu: „Picioarele acestei circulare cresc de la „culioc”. Deoarece Dodon vrea să candideze independent, „culiocul” la el demult e plin, se vede că, și vrea să pună în situație partidele politice, la care cetățenii fac niște vărsăminte.”

Și Maia Sandu adaugă: „La el, vin banii din „culioace” și în momentul în care el dă comanda, contul lui se umple într-o zi, curg milioanele, din toate schemele pe care le coordonează.”

Nu este prima data când Maia Sandu îl acuză pe Igor Dodon – cei doi sunt priviți ca principalii competitori ai actualei curse - că se folosește de putere pentru a-și spori șansele, iar ambasadorii american și european la Chișinău au trimis și ei deja mesaje îngrijorătoare. Pretențiile de până acum fața de calitatea viitorului scrutin, respinse toate de Igor Dodon ca fiind rodul frustrării opoziției că va fi învinsă, au vizat votul transnistrenilor, de care s-ar pregăti să profite candidatul puterii, precum și manipularea votului din diasporă, prin deschiderea unor secții de vot peste necesități în Federația Rusă, unde Dodon este de obicei avantajat.

Miercuri, când s-a aflat că CEC ar putea propune deschiderea a câtorva zeci de secții de vot în Rusia, fața de 8 sau 11 în scrutinele anterioare, formațiunea PAS a cerut chiar public demiterea președintelui comisiei, lucru care nu a fost deocamdată comentat nici de el, nici de guvernare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG