Linkuri accesibilitate

„Nu au fost doritori”. Comratul întoarce vaccinul Chișinăului


Autonomia găgăuză a returnat Ministerului Sănătății aproape întregul lot de vaccinuri anti Covid-19 AstraZeneca, primit de la autoritățile centrale. Potrivit autorităților de la Comrat, oamenii nu ar avea încredere în acest vaccin, nu ar fi doritori și ar aștepta mai bine lotul promis de Rusia – Sputnik V.

„Nu au fost doritori”. Comratul întoarce vaccinul Chișinăului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct

Un lot de 900 de doze de vaccin AstraZeneca, dintr-un total de peste o mie, distribuit autonomiei găgăuze, a fost returnat şi redirecționat către centrele de vaccinare din Chişinău. Medicul epidemiolog Alexei Ceban de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică spune că decizia a fost coordonată între autoritățile de la Comrat şi cele centrale. În autonomie, procesul de vaccinare decurgea lent, iar Chişinăul avea nevoie urgent de doze suplimentare, precizează Ceban:

„A fost o iniţiativă din ambele părţi. Nouă ne trebuia un lot de vaccin, în jur de 900 de doze, la Chişinău. Ei mergeau încet şi am mers la o colaborare pe acest segment. Lor le-au rămas vaccinuri, câteva sute de doze. Noi nu le-am luat tot vaccinul AstraZeneca.”

A fost o iniţiativă din ambele părţi...

Alexei Ceban mai precizează că autonomiei găgăuze îi va fi livrat în continuare, de o manieră echitabilă, vaccin AstraZeneca din cele două loturi însumând 180 de mii de doze, recepţionate sâmbătă din donaţiile României și platformei COVAX.

„Noi nu vorbim de vaccinuri care se doresc. Vorbim despre vaccinuri care sunt disponibile. Chiar dacă vor fi recepționate loturi de vaccin de alţi producători, vor fi distribuite echitabil pe toate teritoriile administrative. Nimeni nu va avea careva privilegii.”

Şeful Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta, aminteşte că, în autonomia găgăuză, încă de la începutul campaniei de vaccinare, în martie, comunitatea, inclusiv cea medicală, a arătat o oarecare reticenta față de vaccinul AstraZeneca, cauzată de informaţiile privind efectele secundare ale acestuia, dar şi de încrederea unei bune parți a populației din regiune că alte tipuri de vaccin, în special cel rusesc Sputnik, ar fi o alternativa mai sigură.

„Așteptăm Sputnik-ul”. Cum se vaccinează pensionarii din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Hasta precizează că până azi în autonomie au fost imunizate circa 30% din persoanele incluse în prima etapă de vaccinare. Este vorba de 400 de lucrători medicali din prima linie, dintre care marea majoritate s-a imunizat cu doze de Pfizer din lotul destinat autonomiei. Doar 50 de lucrători medicali au acceptat vaccinul AstraZeneca. Iar cu dozele rămase s-a încercat imunizarea persoanelor vârstnice şi a celor cu comorbidități, dar nu au fost doritori, ne-a spus Ivan Hasta.

„Sperăm că vor fi disponibile şi alte tipuri de vaccin, inclusiv Pfizer, pe care autorităţile centrale intenționează să le procure, şi vom reuşi să ne urnim din acest punct mort şi să vaccinăm comunitatea. Imunizarea abia e la început de cale în întreaga lume. Sperăm să avem şi alte tipuri de vaccin.”

Imunizarea abia e la început de cale în întreaga lume...
I.Hasta

Şefa comitetului de experţi creat de guvern pentru gestionarea vaccinării, Ninel Revenco, este de părere că autorităţile din autonomia găgăuză poartă şi ele o parte din responsabilitate pentru că imunizarea trenează din cauza reticenței faţă de anumite tipuri de vaccin:

„Autorităţile locale nu au explicat populaţiei că nu este cazul de selectat preparatul, dar că trebuie de mers masiv şi de vaccinat. În acest caz, ei nu şi-au protejat populaţia.”

Comitetul național de coordonare a imunizării a aprobat recent procurarea la prețuri preferințiale de pe platforma COVAX a unui lot de peste 2 milioane de doze de vaccin. A mai fost luată decizia de a cumpăra direct de la un producător chinez 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac. Membrii Comitetului au examinat şi opțiunea de a achiziționa doze de vaccin rusesc Sputnik V, adițional la cele peste 180 de mii de doze pe care Federația Rusă a promis mai devreme să le doneze. Medicul epidemiolog Alexei Ceban afirmă că demersurile ce ar confirma donația de vaccin rusesc deocamdată întârzie:

„Nu am careva informații foarte clare. Trebuia să vină într-un termen foarte scurt, dar acesta se lungește.”

Până azi, în R. Moldova au fost administrate peste 90 de mii de doze de vaccin, campania de imunizare având loc exclusiv din contul donațiilor.

XS
SM
MD
LG