Linkuri accesibilitate

„Nu avem ce mânca” | Afganii, după ce talibanii au interzis ONG-urile străine


Femei așteptând la coadă pentru a primi ajutoare umanitare, Kabul, Afganistan (fotografie de arhivă)
Femei așteptând la coadă pentru a primi ajutoare umanitare, Kabul, Afganistan (fotografie de arhivă)

Afganii săraci sunt afectați de decizia marilor agenții internaționale umanitare de a-și suspenda operațiunile în Afganistan ca răspuns la interdicția talibanilor de a permite femeilor afgane să lucreze pentru ONG-uri. Afganii sunt privați de asistență critică, inclusiv de ajutor alimentar.

Pentru a-și hrăni cei șapte copii, Zahra s-a bazat pe uleiul de gătit, orezul și făina primite de la agențiile umanitare locale și străine.

Femeia în vârstă de 35 de ani se numără printre milioanele de afgani care au primit asistență în fața crizei umanitare și economice tot mai grave.

Însă mulți dintre afgani au fost nevoiți să se descurce singuri după ce marile organizații umanitare internaționale au întrerupt recent operațiunile din Afganistan, atât distribuirea de alimente și produse de necesitate, cât și serviciile de sănătate și educație.

Decizia a fost luată după ce, la 24 decembrie, talibanii au interzis tuturor organizațiilor neguvernamentale locale și străine să angajeze femei afgane. ONG-urile au declarat că miile de femei afgane pe care le angajează sunt esențiale pentru distribuirea ajutoarelor către comunitățile vulnerabile.

„După Dumnezeu, am depins de ajutorul acestor grupuri de ajutor”, a declarat Zahra, care locuiește în provincia izolată Ghor din centrul Afganistanului, pentru Radio Azadi al RFE/RL. „Deja, nu mai avem ce mânca”.

Zahra a declarat că familia ei va fi nevoită să ia măsuri extreme pentru a supraviețui dacă nu va sosi niciun ajutor. „Trebuie să ne vindem unul dintre copii pentru a salva viețile celorlalți”, a spus ea.

Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 28 de milioane de afgani, adică peste 70 la sută din populație, au nevoie de asistență umanitară. Mai mult de șase milioane „sunt la un pas de înfometare”, a declarat ONU.

În absența sprijinului guvernamental sau a unei economii funcționale, ajutorul umanitar a fost o salvare pentru majoritatea afganilor.

Preluarea puterii în Afganistan de către talibani, în 2021, a declanșat colapsul economic și a agravat o criză umanitară majoră. Donatorii occidentali au întrerupt brusc asistența, iar guvernul taliban a fost lovit de sancțiuni internaționale. Cu toate acestea, grupurile umanitare finanțate de donatori internaționali și-au continuat operațiunile.

Frica de foamete

Orzala Ashraf Nemat, expert afgan, spune că interdicția talibanilor de a permite femeilor să lucreze pentru ONG-uri va avea un „impact foarte grav” asupra afganilor.

Ea spune că multe programe de combatere a malnutriției și de securitate alimentară sunt puse în practică de femei. Aceasta deoarece numai ele pot accesa și distribui ajutorul către alte femei și copii, cele mai defavorizate segmente ale societății.

Potrivit unui sondaj al ONU, doar 15 la sută dintre cele 151 de ONG-uri locale și internaționale care operează în Afganistan au declarat că pot fi pe deplin operaționale fără personal feminin. Mulți au îndemnat talibanii să anuleze interdicția.

Nemat spune că, având în vedere dependența afganilor de asistența străină, este probabil ca comunitățile să facă presiuni asupra talibanilor pentru a anula interdicția. "Oamenii știu că aceste oportunități sunt disponibile doar dacă ajutorul umanitar poate fi livrat", a spus ea.

Femei afgane așteaptă să primească un pachet alimentar distribuit de un grup de ajutor umanitar saudit la un centru de distribuție din Kabul, în aprilie.
Femei afgane așteaptă să primească un pachet alimentar distribuit de un grup de ajutor umanitar saudit la un centru de distribuție din Kabul, în aprilie.

La 5 ianuarie, liderii tribali din provincia sud-estică Khost au cerut talibanilor să revină asupra deciziei. Ministrul taliban al sănătății a exceptat deja personalul medical feminin de la interdicție.

Anders Fange, care lucrează de multă vreme în domeniul umanitar, a condus Comitetul suedez pentru Afganistan, unul dintre cele mai importante proiecte umanitare din țară, în timpul primului mandat al talibanilor, între 1996 și 2001.

El spune că multe activități umanitare rămân suspendate temporar și că o interdicție talibană de durată privind femeile care lucrează pentru ONG-uri ar putea determina donatorii occidentali să abandoneze Afganistanul. „În combinație cu sancțiunile împotriva talibanilor, aceasta înseamnă că există riscul ca operațiunile umanitare să fie oprite”, a spus el.

Un lucrător al UNHCR explică procedurile de colectare a ajutoarelor pentru femeile afgane strămutate la periferia orașului Kabul. (fotografie de arhivă)
Un lucrător al UNHCR explică procedurile de colectare a ajutoarelor pentru femeile afgane strămutate la periferia orașului Kabul. (fotografie de arhivă)

Mulți lideri talibani se află sub incidența sancțiunilor ONU și occidentale, în timp ce nicio țară nu le-a recunoscut guvernul. Guvernul german plănuiește deja să suspende ajutorul financiar acordat Afganistanului și există temeri că și alte țări i-ar putea urma exemplul.

Este un scenariu apocaliptic pentru mulți afgani. „Plecarea completă a tuturor agențiilor de ajutor ar avea efecte dezastruoase, având în vedere amploarea și profunzimea acestei crize umanitare", a declarat cercetătorul afgan Nemat.

Lima, o afgană care locuiește în orașul Kandahar din sudul țării, și-a pierdut locul de muncă ca lucrător umanitar în urma interdicției talibanilor. Este singura care întreține familia extinsă de 15 persoane și spune că ordinul talibanilor a împins gospodăriile conduse de femei, precum a ei, spre foamete.

„Pentru talibani, singura modalitate de a scăpa de toate femeile afgane ar fi să le ucidă pe toate deodată”, a declarat Lima, care nu și-a dezvăluit numele real de teama represaliilor.

XS
SM
MD
LG