Linkuri accesibilitate

„Nu este nimic mai frumos decât atunci când te trezești în casa părintească”


Petru Leucă
Petru Leucă

Jurnal săptămânal cu Petru Leucă.

Născut la 3 august 1959 în satul Milești, r-nul Nisporeni. A absolvit Academia Agricolă Timireazev din Moscova, specialitatea Piscicultură. Doctor în biologie la Institutul de Cercetări Științifice în Piscicultură din Moscova (1993). A activat în cadrul Stațiunii Științifice pentru Piscicultură și Laboratorului de Ihtiologie și Acvacultură a Institutului de Zoologie al AȘM. Între anii 2007 și 2015 a fost primar al satului Milești. Secretar științific al Centrului pentru Cercetarea Resurselor Genetice Acvatice „ACVAGENRESURS”. Director executiv al asociației obștești pentru copii și tineret „Codrenii”.

Luni

Este ultima săptămână de muncă înainte de a pleca în vacanță, o sumedenie de probleme care necesită soluționare, de aceea ziua începe la ora 4:00. Lucrez asupra raportului de activitate pentru anul 2019 al Centrului „ACVAGENRESURS”, ultimele precizări și modificări, după care îl expediez directoarei Galina Curcubet.

Urmează un apel telefonic de la membrii grupului de inițiativă „Dealul Bălănești” referitor la comentariile scrise pe rețelele de socializare despre campania de colectare de fonduri pentru construcția Crucii din Dealul Bălănești. Spre sfârșitul zilei plec la Milești, unde până târziu, împreună cu președintele Asociației Obștești pentru Copii și Tineret „Codrenii”, Andrei Mărcuță, pregătim materialele pentru proiectul ce urmează a fi propus spre finanțare. Discut telefonic cu primarii localităților în care urmează a fi implementat proiectul, despre prezentarea devizelor de reparație a blocurilor de alimentare a grădinițelor și altor documente pentru anexare la propunerea de proiect.

M-a sunat plasticianul Radu Granaci, care pregătește schița uni bust al boierului Constantin Cazimir, și mi-a solicitat materialele de arhivă despre familia boierilor Cazimir.

Marți

Nu este nimic mai frumos decât atunci când te trezești în casa părintească. Începe pe o altă zi cu o agendă de chestiuni urgente. În timpul cafelei de dimineață citesc mesajele și comentariile pe rețelele de socializare referitoare la campania de colectare a fondurilor pentru construcția Crucii pe dealul Bălănești, lansată de Grupul de inițiativă Bălănești și Asociația Obștească „Codrenii”.

Țin calea la primăria Milești unde discut cu primarul despre documentele asociației și aștept o bună vreme secretara care este de iertat - se află în concediu. Primesc un apel și mă deplasez la Bălănești unde este preconizată o întâlnire cu specialistul pentru reglementarea regimului proprietății funciare. Pregătim actele pentru alocarea terenului pentru construcția Crucii din Dealul Bălănești, care urmează a fi discutate la consiliul comunei Bălănești. Mă retrag cu inima împăcată – avem asigurări de la Primăria Bălănești că vom fi susținuti. Seara târziu, în drum spre Chișinău, împreună cu președintele asociației punem la cale ce avem de făcut în zilele următoare.

Miercuri

E Crăciunul - zi în care se adună familia, dar nu pentru mult timp. Discut cu feciorul – el pleacă din oraș, fiica și ea merge să se întâlnească cu colegii. Rămâne să ne revedem seara, așa că iarăși la treabă. Revin la discuții cu primarii din Vînători și Ciutești, după care finalizez descrierea propunerii de proiect. Discut cu Radu Granaci și expediez materialele promise.

Joi

De dimineață am trecut pe la Europa Liberă sa iau cartea cu Jurnale. E un volum impresionant. Nume cunoscute și mai puțin cunoscute de autori în această carte. O să citesc neapărat toate jurnalele.

Mă întâlnesc la prânz cu fratele revenit în țară din misiune diplomatică, discutăm despre toate – activitate, familie, plecarea în vacanță. Discuții la telefon cu arhitectul despre schița de proiect pentru restaurarea conacului boieresc, planificăm o întâlnire pentru vineri și cu membrii Grupului de Inițiativă despre mersul lucrărilor de elaborare a schiței de proiect și modificărilor în urma sugestiilor și comentariilor de pe rețelele de socializare. La gara auto am luat documentele necesare pentru propunerea de proiect de la primării.

Veniți cu o ocazie la Chișinău, cinci dintre fondatorii AO „Codrenii” mă invită la o discuție despre activitățile planificate în cadrul căreia stabilim prioritățile asociației pentru următoarele două luni. După terminarea discuției am fericitul prilej de a mă întâlni cu nepoțeii care pleacă la țară. După o oră de plimbare ascult rugămintea nepoțelei Tincuța - să nu uiți la întoarcere să aduci multe bomboane!

Vineri

Ultima zi de lucru și, cum zicea tatăl meu, la treabă!

Tuturor le urez un an nou generos, cu prieteni şi parteneri de încredere...

De dimineață îl sun pe colaboratorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală Mihail Dohot. Nu am noroc, nu a răspuns toată săptămâna. Am venit la poșta centrală și am expediat propunerea de proiect unei ambasade. Mă întâlnesc cu arhitectul și discut despre schița proiectului de restaurare, despre modul de finanțare, am convenit să aflăm opinia finanțatorilor și donatorilor.

Am ajuns la IDIS Viitorul unde discut cu colaboratorii despre constituirea unui Grup de Acțiune Locală în microregiunea Nord-Vest a raionului Nisporeni și perspectivele cooperării. Pregătesc un comunicat de presă despre construcția Crucii pe Dealul Bălănești care urmează a fi publicat săptămâna viitoare.

Este ultima săptămână plină din acest an, de aceea tuturor le urez un an nou generos, cu prieteni şi parteneri de încredere, pace, prosperitate, bunăstare în familie, sănătate, linişte, căldură şi armonie în suflet!!! La Mulţi Ani!

XS
SM
MD
LG