Linkuri accesibilitate

Numărătoarea inversă


Pentru România, votul de duminică este de o însemnătate crucială.

Sondajul dat publicității ieri arată, pentru scrutinul de duminică, o creștere sensibilă a intențiilor de vot pentru Partidul Național Liberal și pentru două partide recent înființate ce formează alianța USR-PLUS. Și e îmbucurător faptul că tocmai aceste partide au abordat în mai mare măsură, în cadrul campaniei, problematica europeană.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

Alte partide au vorbit și ele despre Europa, dar au făcut-o mai ales pentru a lansa acuzații și a da glas unor frustrări. Social-democrații, îndeosebi prin vocea lui Liviu Dragnea, au pus în cârca Uniunii Europene tot felul de păcate: Uniunea ne tratează ca pe niște membri de rang inferior, ne trimite legume și fructe stricate, pește otrăvit, carne dubioasă. Când Dragnea perora despre peștele pescuit ilegal și contaminat cu reziduuri metalice el uita să spună că marfa fusese distribuită în România de o rețea românească, parte a unei rețele internaționale ce a fost neutralizată tocmai grație colaborării între statele europene.

Mai este un element care explică scorul slab al PSD din sondaje: mitingurile pe care partidul le-a organizat au fost, în mare parte, tot atâtea eșecuri, fie din cauza discursului demagogic și populist fie di cauza protestelor pe care le-au suscitat. S-a ajuns ca un miting să transforme un oraș - Târgoviște – într-o cetate asediată, în care nu puteai intra, și prin urmare nu puteai trece de cordoanele de poliție, decât dacă știai… parola ! Este, cu siguranță, o situație fără precedent, o idee pe care nici măcar Securitatea comunistă n-a îndrăznit să o pună în practică.

În fine, campania alianței aflate la guvernare a fost perturbată și de tot mai apăsata insistență cu care Liviu Dragnea a lăsat să se vadă că dorește să candideze la alegerile prezidențiale din toamnă. Iar asta în momentul în care luni, în principiu, vom afla sentința în procesul în care este acuzat și în care Procuratura a cerut mărirea pedepsei la 7 ani de închisoare. Calculul lui Dragnea e transparent: anunțându-și candidatura duminică seara, după aflarea primelor rezultate estimative, el pune presiune pe judecători și speră într-o sentință favorabilă. Ce se va întâmpla însă dacă sondajele se confirmă și partidul său va obține un rezultat slab? Oricum, toată această poveste a deturnat dezbaterea electorală de pe făgașul pe care ar fi trebuit să se înscrie. Nu mai puțin important este și rezultatul referendumului inițiat de președintele Iohannis, fiind vorba de o consultare pe teme de justiție. Un referendum validat va tăia în și mai mare măsură elanul liderului social-democrat. Iată tot atâtea motive pentru care votul de duminică este de o însemnătate crucială.

Previous Next

XS
SM
MD
LG