Linkuri accesibilitate

Numirea de noi ambasadori americani se lovește de Nord Stream 2


Stația de compresare de la Slavianskaia (administrată de Gazprom), punctul de plecare al gazoductului Nord Stream 2.
Stația de compresare de la Slavianskaia (administrată de Gazprom), punctul de plecare al gazoductului Nord Stream 2.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct

Ambasadori americani la Uniunea Europeană, NATO și Franța nu au fost confirmați de Senatul american, lăsând astfel vacante importante poziții de politică externă. Nominalizările respective sunt încă blocate în Comisia pentru Relații Externe a Senatului, dar dincolo de acea comisie se află amenințarea formulată de senatorul republican de Texas, Ted Cruz de a bloca nominalizările, în încercarea de a obține sancțiuni împotriva conductei Nord Stream 2, proiectul ruso-german.

Cruz blochează numiri de ambasadori din martie, doar unul dintre cei nominalizați de Biden – ambasadorul in Mexic – fiind până acum confirmat. Asta înseamnă că după toate probabilitățile ambasadori americani, în importante capitale europene și pe lângă organizații internaționale vor trebui să aștepte luni de zile pentru a își prelua posturile. Oficialități europene atrag atenția că dincolo de o chestiune controversată sau alta, administrația Biden este în urma predecesorilor săi – Trump și Obama – în trimiterea de ambasadori.

Cu privire la recenta criza de încredere între Washington și Paris, legată de livrarea de submarine Australiei, observatorii spun că impasul nu era de evitat dar comunicarea ar fi fost cu siguranță mai bună dacă America avea în acel moment un ambasador la Paris.

De obicei pentru numirile necontroversate există o procedură de accelerare a confirmării în Senat, care are nevoie de unanimitate, doar că până acum Cruz s-a opus de fiecare dată.

Senatorul de Texas spune că o face pentru că prin opoziția sa la gazoduct, devine și exponentul altor state care se opun proiectului.

„Dacă vreți să vorbiți cu europeni despre asta, sunați-i pe ucrainieni. Sau pe polonezi. Sau pe prietenii noștri din estul Europei” – a spus Cruz. De curând lui Ted Cruz i s-a alăturat senatorul republican de Missouri, Josh Hawley care a spus că va bloca toate nominalizările lui Biden pentru Departamentul de Stat și Ministerul Apărării cerând demisia echipei de politică externă a președintelui în legătură cu retragerea, considerată defectuoasă, din Afganistan.

XS
SM
MD
LG