Într-o după-amiază de sâmbătă răvășită de vânt, doi bărbați deschid un hangar de fabricație sovietică, apoi se grăbesc să oprească ușile accelerate de forța gravitației. Porțile blindate, care cântăresc 33 de tone, se mișcă de-a lungul unor șine de oțel înclinate ușor în jos. În interiorul acestei imense încăperi rezistente la bombe, stau îngrămădite câteva avioane ușoare, inundate acum de lumina zilei.
Hangarul blindat este parte a Aeroclubului Milovice, care și-a stabilit sediul într-o bază aeriană sovietică abandonată, la 40 de kilometri nord-est de Praga.
Micile avioane sportive sunt păstrate astăzi în unele din cele mai sigure condiții din Europa, în adăposturi concepute pentru avioane de luptă sovietice.
Baza militară Milovice își începe istoria în 1904, ca o simplă cazarmă cu un teren de antrenament ale armatei austriece. Mai târziu, a fost folosită de trupele cehoslovace, iar apoi de cele naziste de ocupație în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
După invazia sovietică din Cehoslovacia în 1968, forțele de ocupație au dotat baza cu hangare blindate și altă infrastructură pregătită pentru război.
În apropierea bazei aeriene a fost ridicat un oraș întreg pentru zeci de mii de militari sovietici și familiile lor. Acesta avea și o legătură feroviară directă cu Moscova, iar trenul circula în fiecare zi.
„Erau ca un stat în stat”, a declarat pentru RFE/RL Tomas Nosek, președintele Aeroclubului Milovice, adăugând că singurele rămășițe semnificative ale prezenței militare sovietice care se mai păstrează acum sunt „cele opt hangare pe care le folosim” și pista consolidată.
Nosek spune că porțile blindate ale hangarelor sunt „foarte nepractice” pentru piloții amatori. Câteva din acestea au fost înlocuite cu uși mai ușoare. „Deocamdată, am înlocuit porțile la cinci din cele opt hangare”. Însă, adaugă el, „unul a fost declarat monument cultural, așa că nimic nu se va schimba acolo”.
Trupele sovietice au început să se retragă din Milovice în februarie 1990, pe fondul prăbușirii regimului comunist în Europa. Până în iunie 1991, a plecat și ultimul soldat.
După plecarea sovieticilor, localnicii au găsit resturi de aeronave distruse și alte rămășițe. Mai multe muniții neexplodate au fost descoperite pe teritoriul fostei baze sovietice după 1991.
De la retragerea sovietică, au fost lansate mai multe planuri de revitalizare a zonei. O rezervație naturală a fost creată cu succes într-o zonă împădurită a teritoriului, unde se plimbă acum bizoni și cai sălbatici.
Totuși, până acum, doar Aeroclubul Milovice a fost capabil să dea o nouă viață infrastructurii militare abandonată de trupele sovietice.
„Este un loc ideal”, spune Nosek, în hangarul consolidat, unde avionul său ușor își așteaptă următorul zbor. „Temperatura este constantă în interior, ceea ce este bine pentru noi”, spune el.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te