Linkuri accesibilitate

O calamitate: iarna moldovenească


Iarna la Călărași

Iarna omul înţelege mai bine în ce ţară subdezvoltată trăieşte.

Fireşte că iarna moldovenească nu e ca iarna rusească. E un pic mai blîndă şi e mai scurtă. Dar în condiţiile în care ne aflăm aici de la 1991 încoace, iarna moldovenească s-a transformat într-un soi de calamitate.

Iarna le complică moldovenilor viaţa. Iarna facturile au nişte cifre care îi bagă-n sperieţi. Facturile acestea sunt greu de plătit iarna.

O calamitate: iarna moldovenească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct

Iarna pe străzi şi trotuare pune stăpînire gheţuşul apocaliptic. Nimeni nu-l poate învinge. Împotriva gheţuşului moldovenesc nu există soluţii. Unii ajung cu fracturi în spitalele moldoveneşti. Alţii sunt atacaţi de gripă şi de viroze. Iar sistemul medical din RM, se ştie bine, e departe de perfecţiune.

În mai fiecare iarnă, la ţară, moare cineva din cauza sobelor proaste. În sate, iarna le aduce multe probleme bătrînilor. Mulţi abia reuşesc să facă rost de lemne, în ciuda ajutoarelor statului. Şi nici nu toţi bătrînii au aceste ajutoare.

Iarna e mai greu să circuli pe drumurile moldovenşti. E de vină şi iarna, şi drumurile care sunt o problemă eternă, ca-n Rusia unui clasic.

Ţurţurii de pe acoperişurile caselor pot iarna să-ţi cadă în cap. Iarna în Moldova e deprimantă şi iarna omul înţelege mai bine în ce ţară subdezvoltată trăieşte. Iarna moldovenească e destul de lungă, totuşi, şi e un soi de luptă pentru supravieţuire. Moldoveanul aşteaptă primăvara ca pe o izbăvire. Nu va schimba mare lucru nici primăvara. Aici nimic nu se schimbă. Dar verdele îl face un pic mai optimist.

În RM n-ar trebui să existe iarnă. Aici ar trebui să fie o vară veşnică, dacă e să luăm obişnuinţele conducătorilor autohtoni.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG