Linkuri accesibilitate

O campanie de denigrare a vaccinurilor occidentale contra COVID-19


Femeia de afaceri Iulia Serebrianskaia are legături cu rețeaua de firme din spatele campaniei menite să discrediteze unele din vaccinurile occidentale contra COVID-19. Imagine de arhivă
Femeia de afaceri Iulia Serebrianskaia are legături cu rețeaua de firme din spatele campaniei menite să discrediteze unele din vaccinurile occidentale contra COVID-19. Imagine de arhivă

Influenceri francezi au primit oferte bănești pentru a posta pe social media conținut critic despre vaccinurile occidentale împotriva COVID-19, ca vaccinul Pfizer. În spatele acestor eforturi, se află o companie conectată la o rețea opacă, ducând către o femeie de afaceri de la Moscova apropiată cercurilor politice pro-Kremlin. O investigație a Europei Libere este prezentată în rezumat de Lucian Ștefănescu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00

Femeia de afaceri se numește Iulia Serebrianskaia, e o veterană a campaniilor politice și a organizării de evenimente pentru partidul de guvernământ Rusia Unită, și a încercat fără succes să candideze în 2019 ca independentă la alegerile municipale din Moscova.

Ea conduce de asemenea o organizație numită Inițiativa rusă, descrisă drept „o uniune internațională a vorbitorilor de limbă rusă”, care, citez „îi ajută pe oameni să ne ducă mai departe cultura, și să ne reprezinte în mod adecvat tradițiile, realizările sociale, mai degrabă, decât să tolereze o idee distorsionată despre Patria Mamă, oriunde s-ar afla”.

Campania de denigrare contra vaccinurilor occidentale, spun corespondenții Europei Libere, adaugă o nouă dimensiune a eforturilor ascunse ale Rusiei de a-și promova propriile vaccinuri, în mod particular Sputink-V, suținut de Fondul suveran de investiții directe Rusia.

Rusia a lăudat masiv beneficiile vaccinului Sputnik-V
Rusia a lăudat masiv beneficiile vaccinului Sputnik-V

Acest Fond a promovat agresiv Sputnik V, lăudînd și uneori exagerînd beneficiile acestuia, în timp ce a criticat deschis vaccinuri ca Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, și Moderna, amplificând unele rezultate științifice negative legate de acestea.

Site-ul de investigații francez Fact & Furious, împreună cu alte instituții de presă, între care Wall Street Journal, Associated Press și The Guardian, au relatat că un blogger influent din Franța a primit un e-mail de la o persoană ce pretindea că lucrează pentru o firmă de marketing numită Fazze, care i-a oferit bani pentru a produce video-uri critice în special la adresa vaccinului Pfizer/BioNTech, pentru YouTube, Instagram și alte platforme. Un e-mail similar a primit și un blogger influent din Germania.

Potrivit investigației Europei Libere, compania Fazze, prezentă în Marea Britanie și în Rusia, face parte dintr-o rețea amplă de companii, care duc direct la Iulia Serebrianskaia.

Graham Barrow, expert britanic în crime financiare și moderatorul unui podcast despre spălarea banilor, a declarat Europei Libere că Serebrianskaia e identificată drept o „persoană cu control semnificativ” asupra a trei entități britanice, aparent conectate, și care dau semne vizibile că sînt companii fantomă. Potrivit lui Barrow, sînt toate „indiciile că aceste firme nu au activitate comercială reală și există doar pentru a funcționa drept conducte pentru bunuri deseori de proveniență necunoscută.”

Iulia Serebrianskaia nu a răspuns la mai multe e-mailuri trimise de jurnaliștii Europei Libere prin site-ul Inițiativa Rusă, după cum nici firma Fazze nu a răspuns la un mesaj în care i se cerea să clarifice bugetul pentru campania împotriva vaccinurilor occidentale.

Autorii investigației Europei Libere spun că deși nu există dovezi care să sugereze implicarea în această campanie a unor entități publice rusești, a unor oficialități sau agenții guvernamentale, acest efort seamănă cu acțiunile Fondului suveran de investiții directe Rusia, care, cum spuneam, a încercat să promoveze pe rețelele de socializare studii ștințifice legate de efectele adverse ale unora din vaccinurile occidentale anti-COVID-19.

XS
SM
MD
LG