Linkuri accesibilitate

O campioană anticorupție, așteptată la Chișinău | Cozi, la secțiile de pașapoarte


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Laura Codruța Kövesi, o campioană a luptei anticorupție din România, care a devenit în 2019 prima procuroară-șefă a Uniunii Europene, va vizita Chișinăul luna viitoare pentru convorbiri cu demnitari din domeniul justiției și cu reprezentanți ai societății civile, relatează portalul anticopruptie.md. Vizita va avea loc în timp ce în Republica Moldova începe o reformă pe care partidul de guvernământ PAS o consideră crucială pentru curățarea justiției de persoane compromise, anume verificarea candidaților la funcții în consiliile supreme ale procurorilor și judecătorilor de către o comisie de experți locali și internaționali.
  • La 30 iunie, vor începe primele schimburi comerciale de energie electrică între rețeaua europeană și cea din Ucraina și Republica Moldova, relatează portalul Newsmaker.md, citând un comunicat al Transelectrica, operatorul rețelei de transport și sistem din România. Schimbul se va face pe interconexiunea dintre Ucraina și România. Rețelele electrice ucrainene și moldovene s-au debranșat de la cele rusești și belaruse, conectându-se la cele europene cu puțin timp înaintea invaziei rusești în Ucraina. Dar până acum cele două țări nu au cumpărat sau vândut electricitate din și în Uniunea Europeană.
  • Moldovenii care au nevoie de pașaport nou, în regim de urgență, întâmpină necazuri. Locuri libere nu sunt decât în luna august, relatează TV8 într-un reportaj publicat pe portalul său. Solicitanții trebuie să demonstreze că au nevoie de pașaport în regim de urgență, prezentând de exemplu dovezi ale achitării biletului de avion. Agenția Servicii Publice este citată, spunând că dificultățile au apărut pentru că se trece de la un model de pașapoarte la altul și de la un proces tehnologic la altul, dar că situația va reveni la normal în 10 zile.
  • În ultimele 7 zile, în R. Moldova a fost înregistrată o creștere de 85% a cazurilor de COVID-19, relatează portalul Ziarului de Gardă, citând-o pe ministra Sănătății, Ale Nemerenco. Ea a spus într-o conferință de presă la 28 iunie că au fost înregistrate 465 de cazuri noi într-o săptămână, pe fundalul unei intensificări a pandemiei în Europa și în lume. „Presupunem că noua tulpină a virusului are o contagiozitate foarte ridicată (…). Suntem pregătiți (...), dar îndemnăm cetățenii să fie vigilenți și să respecte măsurile de igienă”, a spus Nemerenco.
  • Așteptările socialistului Vasile Bolea au fost date peste cap, relatează portalul postului Pro TV Chișinău: opozantul a cerut Autorității Naționale de Integritate să verifice declarația de avere a președintei Maia Sandu pentru 2019, dar ANI nu a găsit vreo neregulă în declarația șefei statului din acea perioadă, în care a fost prim-ministră și deputată. Bolea a cerut verificările după ce Sandu ar fi declarat că „trăiește cu 5000-6000 de lei lunar și achită doar 600 de lei pentru serviciile comunale”.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Știrea că la Chișinău o să vină în vizită pe 11-14 iulie Laura Codruța Kövesi, procuroara-șefă europeană, a devenit virală pe Facebook în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Iar cea mai populară postare aparține postului TVR Moldova, care precizează că vizita este organizată de Delegația Uniunii Europene în R. Moldova.
  • A mai trezit interesul publicului pe Facebook declarația citată de Europa Liberă a liderilor G7, care au calificat drept crimă de război atacul cu rachete rusesc asupra unui centru comercial aglomerat din Ucraina pe 27 iunie.
  • Pe Instagram-ul moldovean, este virală o înregistrare video care înfățișează o tornadă, devastând gospodăriile oamenilor în regiunea Ciuvașia din Federația Rusă.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG