Linkuri accesibilitate

O cană cu apă pentru părinţii bătrîni…


Bătrînilor care au plătit toată viaţa contribuţii sociale statul ar trebui să le ofere mai mult decît o pensie mizerabilă.

Gîndul că în RM bătrînii au mai multe probleme decît în alte spaţii mi s-a furişat în suflet încă în anii '90. Văzusem, la ţară, nişte octogenari neputincioşi de care nu prea avea cine să aibă grijă. La noi, copilului i se inoculează din fragedă copilărie ideea că va trebui, peste ani, să-i dea o cană de apă părintelui bolnav. În acelaşi timp, e foarte răspîndită ideea că trebuie şi tu să-ţi faci un copil, ca să aibă cine să-ţi aducă o cană cu apă la bătrîneţe. Nu e un lucru rău. Altceva e mai rău.

O cană cu apă pentru părinţii bătrîni…
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

Cunosc cîteva destine distruse, oameni între două vîrste care au trebuit să-şi îngrijească ani de zile părinţii ţintuiţi la pat. Viaţa lor se transformase într-un mic coşmar. Nici carieră nu au mai putut să facă, problemele la job se ţineau lanţ, şi relaţiile cu soţii şi copiii au avut de suferit. Era ca şi cum oamenii aceia au renunţat la viaţa lor şi s-au sacrificat de dragul părintelui bolnav şi imobil. Fireşte, ar fi fost o soluţie dacă aveau suficienţi bani pentru a găsi pe cineva care să aibă grijă de părinţii lor. Dar nici bani mulţi nu aveau, nici oameni dornici de aşa ceva n-au găsit.

Impresia mea e că statul moldovenesc ar putea să facă mai multe. Ar putea să-i ajute pe unii oameni să-şi continue viaţa socială. Bătrînilor care au plătit toată viaţa contribuţii sociale statul ar trebui să le ofere mai mult decît o pensie mizerabilă. E foarte greu să te descurci cu părinţii bătrîni şi bolnavi cînd tu însuţi eşti bolnav, cînd nu ai suficienţi bani, cînd rişti să-ţi pierzi jobul sau familia. Or statului moldovenesc, din ce văd eu, îi convine ca de bătrînii bolnavi să se ocupe numai copiii lor.

XS
SM
MD
LG