Linkuri accesibilitate

O Comisie a Congresului american solicită dosarele de securitate pentru nouă persoane de la Casa Albă


Casa Albă

Un scandal care datează de anul trecut cînd s-a aflat că circa 15 persoane de la Casa Albă au acces neîngradit la informații, deși nu primiseră încă autorizația.

Casa Alba este acuzata de o persoana care a lucrat acolo ca ar fi acordat cel putin 25 de autorizatii de securitate, pentru a avea acces la date secrete, unor persoane carora le fusese dat initial un aviz negativ. Cit este de serioasa aceasta acuzație? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Trump are dreptul de a anula recomandari ale personalului civil si a da oricui doreste el, autorizatii de securitate, care permit angajarea la Casa Alba si acces la documente secrete.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Presedinti o fac rar, însa, pentru ca expun administratia unor riscuri de securitate, verificarile de securitate fiind foarte ample.

Tricia Newbold, care a lucrat timp indelungat pentru Presedintie, a declarat ca Congresul este ultima instanta la care face apel pentru a corecta ce se intimpla. Newbold sustine că de zeci de ori, ea si colegi ai ei au dat aviz negativ unor cereri de angajare pentru ca apoi sa constate ca recomandarile au fost nesocotite. Ea a adaugat ca motivele pentru care personalul de securitate ingradeste accesul la informatii secrete este ca ceva in trecutul persoanei sau actiuni ale sale o expune la santaj, sau influenta din partea unor entitati straine sau alte forme de compromitere a securitatii nationale. Tricia Newbold le-a spus sefilor ei ca uneori sistemul este nesocotit si ca asta reprezinta un risc de securitate.

Consecintele – a spus ea in fata unei comisii a Congresului – au fost represalii interne. Acest scandal dateaza de anul trecut cind s-a aflat că circa 15 persoane de la Casa Alba au acces neingradit la informatii, desi nu primisera inca autorizatia, erau in cercetare. Intre acestia se numara si ginerele presedintelui, Jared Kushner care, in cele din urmă, a primit accesul la informatii secrete, in ciuda temerilor exprimate de cei care l-au verificat.

Newbold spune ca alte 25 de persoane au fost in aceeasi situatie in ciuda banuielilor cu privire la influente straine, conflict de interese, cazier compromitator, probleme financiare si consum de droguri.

Din documentele facute publice de Comisie, doi dintre acestia sint oficialitati de rang inalt la Casa Alba. Comisia nu a cerut sa afle numele acestora, dar a solicitat dosarele de securitate a noua persoane intre are Jared Kushner, fiica presedintelui Ivanka Trump, si consilierul pentru securitate nationala, John Bolton. Republicanii sustin ca Newbold este doar un angajat suparat pe conducere si ca ea nu ar stii cum functioneaza procesul de acordarea autorizatiilor.

XS
SM
MD
LG