Linkuri accesibilitate

O generozitate contestată


Intenția lui Igor Dodon de a-i decora pacificatori ruşi, moldoveni şi eventual transnistreni a stârnit un val de critici la Chișinău.

Președintele Igor Dodon a surprins multă lume anunțând într-o emisiune de televiziune rusă că are de gând să decoreze militari „moldoveni, ruși și transnistreni” la ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii unui sfert de secol de la începerea misiunii de pacificare de la Nistru. Dodon a mai spus că va merge în stânga Nistrului cu ocazia aniversării, ceea ce va fi o „premieră” în ultimii 25 de ani. Alla Ceapai a înregistrat reacțiile, mai ales critice, stârnite la Chișinău de gestul președintelui Dodon.

Intenția declarată a preşedintelui Igor Dodon de a conferi distincții de stat pacificatorilor ruşi, moldoveni şi eventual celor transnistreni, dacă aceştia vor accepta, a precizat şeful statului, a stârnit un val de critici în rândul experţilor şi comentatorilor.

Intenția lui Dodon a fost parcă trecută cu vedere de celelalte două instituții ale puterii de vârf, chiar dacă a fost făcută la scurt timp după ce Parlamentul a aprobat, vineri, o declaraţie în care a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării.

Fostul ministru al apărării Anatol Şalaru a fost printre primii care au formulat obiecții.

El a notat pe Facebook că „intenția lui Igor Dodon de a decora soldații ruși și militarii separatiști este o nouă crimă și o gravă jignire la adresa celor care și-au dat viața luptând pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu a spus şi ea pe Facebook că după ce Parlamentul de la Chişinău a cerut retragerea trupelor ruse din regiunea din stânga Nistrului, „temporar ocupată de „pacificatori”, Igor Dodon fuge dincolo să-i roage să rămână”:

„Este gata să ofere un pumn de medalii celor care au tras în voluntarii noştri în 1992 şi, nu excludem, că va găsi vreo distincţie şi pentru Rogozin, care a făcut acelaşi lucru”.

Iar analistul politic şi fostul consilier prezidenţial Vlad Ţurcanu a opinat că intenţia preşedintelui Dodon ar putea să fie „încadrată în ceea ce se numește trădare de Patrie”.

După aceste şi alte critici, dar şi după unele interpretări apărute în presă precum că şeful statului va decora nu doar pacificatori şi că o va face la Tiraspol, președinția a venit cu precizări, spunând că şeful statului va semna joi la Chişinău un decret pentru a decora pacificatori şi reprezentanţi ai Comisiei Unificate de Control moldoveni, ruşi, ucraineni şi din cadrul misiunii OSCE.

Pe lista în lista celor care urmează să fie decoraţi nu se află însă militari din contingentul transnistrean de menținere a păcii, ne-a spus consilierul prezidenţial pentru reintegrare Vasile Şova:

„Transnistreni acolo nu sunt. Aşa s-a spus, dar în realitate, reprezentanţi ai Transnistriei deocamdată nu se regăsesc în lista.”

Vasile Şova a refuzat să ne spună câte persoane ar urma să fie decorate, dar a precizat că preşedintele s-a consultat cu instituţii relevante înainte de a lua această decizie, aşa cum prevede procedura legală.

„E vorba de militari care au făcut parte din forţele mixte de menţinere a păcii din 1992 încoace. S-a ţinut cont de rolul lor în cadrul misiunii de pacificare şi nu e vorba de criterii politice. Nu sunt mulţi la număr, dar sunt diferiţi. Sunt câţiva din Republica Moldova, mai puţini din Federaţia Rusă, sunt reprezentanţi ai Ucrainei şi ai misiunii OSCE. E vorba, între altele, de conducători ai contingentelor de pacificare, inclusiv din Rusia, reprezentanţi ai Comisiei Unificate de Control. Sunt oameni care au lucrat ani de zile în aceste structuri. dintre cei actuali nu e nimeni.”

Deocamdată, doar co-președintele Comisiei Unificate de Control, generalul Ion Solonenco, a confirmat pentru Radio Europa Liberă că a discutat cu președinția, însă doar despre decorarea pacificatorilor moldoveni. Ministerul Apărării nu a răspuns deocamdată solicitării noastre.

Consilierul preşedintelui, Vasile Şova ne-a confirmat că şeful statului Igor Dodon va participa alături de vicepremierul rus Dmitri Rogozin la mai multe manifestări dedicate împlinirii unui sfert de secol de la începerea misiunii de pacificare de la Nistru, care vor avea loc sâmbătă, la Bender. Potrivit lui Vasile Şova, Rogozin ar urma să ajungă vineri după amiază la Chişinău. Intenția sa de a participa la festivitățile în cinstea operațiunii de menținere a păcii a fost criticată de înalți demnitari de la Chişinău.

De altfel, un grup de activişti au lansat o petiţie online în care au cerut parlamentului, președinției şi guvernului să-l declararea pe vicepremierul rus Dmitrii Rogozin persona non grata în Republica Moldova. Demersul nu a fost comentat de niciuna din instituţiile cărora este adresat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG