Linkuri accesibilitate

O hartă interactivă documentează atacarea civililor de către armata rusă în Ucraina


Un bloc de locuințe din Kiev lovit de artileria rusă, 15 martie 2022
Un bloc de locuințe din Kiev lovit de artileria rusă, 15 martie 2022

Grupul de investigații online Bellingcat a publicat o hartă interactivă a obiectivelor civile pe care le-a distrus Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina.

Harta se bazează pe dovezi video și fotografice adunate de Bellingcat și documentează locul și timpul câtorva sute de incidente în care ar fi avut de suferit civilii după invadarea Ucrainei de către armata rusă, pe 24 februarie. Incidentele documentate includ „lovituri de rachete în zone rezidențiale și distrugerea infrastructurii civile cu prezența evidentă a civililor răniți sau a corpurilor nemișcate ale civililor”.

Bellingcat a spus că documentarea unor astfel de cazuri este „foarte importantă în lumina declarațiilor autorităților ruse despre faptul că nu încearcă să atace civili și că evită lovirea infrastructurii civile”.

Organizația Mondială a Sănătății spune că a confirmat 43 de atacuri asupra spitalelor și unităților de sănătate din Ucraina, soldate cu moartea a 12 persoane și rănirea a 34. Națiunile Unite estimează că peste 3 milioane de refugiați ucraineni au părăsit țara din cauza luptelor.

XS
SM
MD
LG