Linkuri accesibilitate

Vasile Botnaru: O mână caldă, epidemică


Vasile Botnaru în studioul Europei Libere la Chișinău
Vasile Botnaru în studioul Europei Libere la Chișinău

Un minut electoral despre... politicienii afectuoși ca Scufița Roșie, descătușați ca Michael Jackson...

Toate motivele de pe lume ce justifică desfășurarea alegerilor parlamentare nu valorează mai mult decât metamorfoza care se produce peste noapte în comportamentul politicienilor. Ador această transformare. De dragul ei mi-ar plăcea să avem alegeri în fiecare an, în fiecare trimestru! Păcat că nu se poate ! Fudui, țâfnoși și megalomani, pe durata mandatului de prezident, ministru, deputat, premier sau tambur major la partid, ei devin în campanie amabilitatea în picioare. Gentilețea îi scoate din casă. Dragostea de oameni le strivește piepturile și dă năvală ca cenușa vulcanului Eyjafjallajökull* din Islanda.

O mână caldă, epidemică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct


Accesele de serviabilitate îi pun pe jar ca supradoza de viagra. Ei zâmbesc ca știuleții de porumb. Ei devin umili ca niște copilandri la prima împărtășanie. Sunt afectuoși ca Scufița Roșie, descătușați ca Michael Jackson. Ei cântă de se clatină autobuzul de campanie. Ei încălecă fără frică motoblocul, asemeni toreadorului Antonio Barrera**. Ei taie lemne cu ferestrăul. Sapă cu târnăcopul. Dau mâna cu gospodinele la locul faptei. Se lingușesc pe lângă influenserii cu cruce la gât. Îi flatează pe țăranii răi de gură. Ei împart gazete și pliante ca pe niște bilete de loterie cu câștig garantat. Ei tămâiază satele de baștină ale adversarilor și le copleșesc cu franceza autentică pe profesoarele de chimie ieșite la pensie. Ei cerșesc bunăvoința cetățeanului turmentat și le promit pensionarelor să trimită de Paști un porumbel cu niște lei în cioc. Deoarece… personal e puțin probabil să revină mai devreme decât peste patru ani. Între timp adună virușii de gripă de prin circumscripțiile uninominale și nemulțumirea ce mocnește ca vulcanul islandez cu nume greu de rostit. Dacă însă vor scoate lozul câștigător s-ar putea adăposti la o Curte, într-o agenție a bunelor maniere, barem într-un ocol silvic și atunci, atunci asta la vista, baby!

* https://ro.wikipedia.org/wiki/Eyjafjallaj%C3%B6kull

** Născut la 9 fébruarie 1976 la Sévilia, Antonio Barrera este protagonistul documentarului Gored (2015). Are faima celui mai mutilat matador din istoria modernă. Criticii de corrida spun despre Barrera că este cel care prezintă în arenă „un balet tragic de o extraordinară frumusețe". Gored ne oferă ocazia să-i urmărim experiențele extrem de periculoase: îl vedem în genunchi în ploaie, în fața unui taur imens; îl vedem cum sare prin ring ca un titirez cu coapsa însângerată; cu pieptul gol și răni deschise; cu costumul rupt la cusături de coarnele taurului; transportat la infirmerie pe targă. Soția lui își dorește cu disperare ca el să renunțe la acest stil de viață, dar când s-au îndrăgostit, i-a promis că nu-i va cere niciodată să se retragă.

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG