Linkuri accesibilitate

O ofensivă-surpriză | Cheia succesului ucrainean: armamentul occidental, strategia și curajul militarilor


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează orașul Izium, recent eliberat de forțele armate ucrainene în timpul unei operațiuni de contraofensivă, în regiunea Harkov, Ucraina, 14 septembrie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează orașul Izium, recent eliberat de forțele armate ucrainene în timpul unei operațiuni de contraofensivă, în regiunea Harkov, Ucraina, 14 septembrie 2022

Presa americană relatează că nici Pentagonul nu s-a așteptat ca ofensiva ucraineană să avanseze atât de rapid. Patru oficialități occidentale au declarat pentru Politico că s-a știut despre intenția ucrainienilor de a ataca în două direcții, dar că succesul aproape imediat din nord nu a fost anticipat.

Cheia succesului ucrainean: armamentul occidental, strategia și curajul militarilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00

„Toată lumea a fost surprinsă să vadă cum au fugit rușii” – a declarat și o oficialitate ucraineană care a dorit să-și păstreze anonimatul. O oficialitate americană a spus că ofensiva de la nord a fost purtată cu o forță militară relativ redusă numeric – doar câteva brigăzi cu câteva mii de militari fiecare. Multe dintre pozițiile rusești aveau recruți recenți, cu pregătire insuficientă sau forțe din regiunile ocupate ale Ucrainei care au fost lesne înfrânte sau puse pe fugă. Anvergura și ritmul ofensivei ucrainene au fost ajutate de armamentul occidental, în special de lansatoarele de rachete de mare precizie și piese de artilerie livrate de Statele Unite.

Radarele americane au permis ucrainienilor să localizeze obiective de artilerie rusești, cu doar câteva minute înainte de a declanșa atacuri și la ofensivă a contribuit și un număr de vehicule blindate donate de Statele Unite, Marea Britanie și Australia. Mulți militari ruși s-au retras peste graniță în Rusia, alții au abandonat echipamente militare, ceea ce pare să indice deriva centrelor de comandă și control ale armatei ruse.

Statele Unite au oferit și oferă ucrainienilor informații cu privire la terenul ostilităților, cu imagini din satelit și alte surse, folosite de Kyiv pentru a lua decizii și a targheta mișcările de trupe ale inamicului. O sursă de la Ministerul american al Apărării arată „firește că le oferim informații cu privire la condiții, dar în cele din urmă alegerea le aparține ucrainienilor. Conducerea Ucrainei hotărăște cum să poarte contra-ofensiva”.

Cercetătorul Michael Kofman spune că „rămâne de văzut acum dacă Ucraina poate folosi momentul favorabil din Donbas pentru a continua ofensiva. Forțele ruse se vor regrupa probabil și încerca să contraatace”. Koffman crede că Ucraina are acum un moment favorabil, în timp ce pe rușii care încasează aceste lovituri îi așteaptă o iarnă grea.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG