Linkuri accesibilitate

O poveste despre tenis


Naomi Osaka și Serena Williams, US Open, New York 8 septembrie 2018

Corespondența zilei de la Washington: America crede în încercarea de a corecta nedreptăți istorice.

Ca și cum controversele politice nu ar fi fost suficiente, America a adaugat simbata una pornita de la sport, la finala Turneului US Open de la New York. Cum sint comentate evenimentele?

O poveste despre tenis
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

Cele intimplate se cunosc, daca nu, pot fi ușor găsite pe YouTube.

Ce s-a scris in România despre asta, de asemenea. Serena Williams a fost caracterizata drept „manipulatoare”, pentru că vazind ca pierde ar fi creat deliberat un conflict, ascunzindu-se in spatele asa zisei „corectitudini politice”.

Publicul american, care s-a manifestat zgomotos in favoarea propriei sportive – „posedat de demoni”.

Au fost si interventii in presa, care au redat fara adjective si caracterizari aplicate notiunii generice de „americani”.

Serena a parut sa nu inteleaga avertismentul initial, care nu o acuza neaparat pe ea, ci sanctiona semnalele transmise – poate din reflex – de antrenorul ei, din tribuna.

Carlos Ramos a sanctionat sportivul pentru incalcarea antrenorului, asta spune regulamentul si era dreptul lui sa o faca.

Dar el le-ar fi putut explica sportivei si publicului asta, evitind reactia Serenei. Nu a facut-o. Un sportiv care rupe racheta, nu este ceva unic, o finala este o inclestare nervoasa incredibila.

A doua sanctiune regulamentara. Poata insa si aici, sportivului in focul luptei putea sa i se reaminteasca, cel putin o data, de consecinte, preintimpinind surpriza: faptul ca a doua sanctiune te costa un punct si a treia un game. Ramos nu a facut-o.

Nu era obligat sa o faca, dar o mai buna comunicare ar fi preintimpinat cele ce aveau sa se intimple si care, nemeritat, au stirbit momentul special si meritat de Naomi Osaka.

Arbitrul s-a pus pe sine in centrul actiunii, ceea ce nu poate duce la nimic bun, mai ales intr-o finala. A acumula sanctiuni care sa duca o situatie exploziva si sa deraieze meciul nu este ceea ce arbitrul ar fi trebuit sa-si doreasca.

Ceremonia finala a fost emotionanta, un moment dramatic, in care Serena are meritul de a fi incercat sa detensioneze situatia, ambele sportive fiind in lacrimi, nu din ratiuni pozitive.

Dar, la conferinta de presa, Serena a acuzat climatul din circuit, in care o femeie este supusa altor criterii de judecata si standarde de comportament decit barbatii din tenis, cu referire la afirmatia care i-a atras al treilea avertisment ca Ramos ar fi „hoț”.

Analista Sally Jenkins scrie in Washington Post” ca arbitrul nu a putut tolera ca o femeie săi submineze autoritatea.

Si de la astfel de afirmatii porneste premiza ca „americanii” ar fi fanatizati de „corectitudinea politica”.

Sportul este o metafora a vietii. Corectitudinea politica are la origine, pentru cei care isi doresc o societate a sanselor echitabile, nevoia de a contra-balansa anomalii istorice, intre acestea si maniera in care femeile sint tratate in sporturi, traditional dominate de barbati.

Daca generatii anterioare nu ar fi luptat pentru drepturi, Simona Halep nu ar fi cistigat acum dintr-un turneu cit mai toti sportivii din alte discipline la un loc.

Și discrepante de venit si tratament inca mai exista intre femei si barbati.

Cea careia tenisul feminin ii datoreaza cel mai mult, marea campioana Billie Jean King, a postat următorul mesaj pe Twitter: „Cînd o femeie reactioneaza emotional se spune ca e isterica. Cind un barbat face acelasi lucru se spune ca este puternic si are opinii ferme si nu exista repercursiuni. Multumesc Serena Williams pentru ca ai denuntat acest dublu standard. Mai multe voci ar trebui sa faca acelasi lucru”.

Chiar daca strict statistic este o opinie care poate fi contestata, chiar daca Serena Williams a gresit in multe privinte, si chiar daca arbitrul a actionat regulamentar, a folosi aceasta situatie nedorita pentru a readuce in discutie aceste discrepante este o cauza buna care in cele din urma ii va folosi si lui Naomi Osaka, o tenismena remarcabila, care a impresionat prin joc si atitudine.

A incerca sa corectezi nedreptati istorice este o cauza buna care, cel putin pina acum, a fost o trasatura in care generica formulare „America” crede.

XS
SM
MD
LG