Linkuri accesibilitate

O poziționare mai îndrăzneață a Chișinăului în raport cu Rusia?


Retrospectiva săptămânii politice moldovenești

Săptămâna aceasta, Moldova a semnat împreună cu alte zeci de țări o declarație în care se cere ca Rusia să dea socoteală în instanțe internaționale pentru ce face în Ucraina – iar președinta Maia Sandu a întrebat dacă armata țării ar face față în cazul că Rusia atacă țara – atrăgându-și critici aspre de la Kremlin. Asistăm, oare, la o poziționare mai îndrăzneață a Chișinăului în raport cu Rusia? Este o temă abordată de Tamara Grejdeanu la rubrica de retrospectivă a săptămânii, din fiecare vineri.

O poziționare mai îndrăzneață a Chișinăului în raport cu Rusia?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00

La Moscova, faptul că Republica Moldova se alătură comunității internaționale în acțiunile de pedepsire a Rusiei pentru invadarea Ucrainei este văzut ca reacție a unui ,,efort al UE și NATO în vederea integrării Moldovei în campania lor „anti-Rusia”. Așa a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Ea a atenționat autoritățile de la Chișinău „să nu urmeze orbește” poziția UE pentru că sancțiunile adoptate de unele țări împotriva Rusiei ar fi lovit, în primul rând, în cetățenii țărilor respective.

Analistul politic Alexei Tulbure este de părere că guvernarea de la Chișinău a găsit tonalitatea cuvenită în relațiile cu Federația Rusă. El crede că Republica Moldova nu poate sta deoparte, indiferent de avertismentele care vin de la Kremlin:

„Mai mult decât a făcut Rusia după 24 februarie pentru Moldova, pentru a se determina în opțiunile sale geopolitice, nu a făcut nimeni. Rusia este un stat care comite crime militare. Noi, care tindem să fim un stat veritabil democratic, noi nu putem să rămânem în afara eforturilor comunității internaționale pentru a stopa această agresiune barbară, a stopa uciderea, distrugerea statului vecin. Pentru noi, era inevitabil să ne aliniem eforturilor comunității internaționale.”

Maria Zaharova, iar ulterior și purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, au atras atenția asupra a ceea ce au anumit ,,militarizarea Republicii Moldova” cu sprijinul Occidentului. Această idee este vehiculată la Chișinău și de opoziția socialistă, pe când autoritățile insistă că este vorba despre consolidarea capacităților armatei naționale.

Într-o declarație recentă, președinta a spus că Moldova nu planifică să atace pe nimeni și nici nu își dorește să fie implicată într-un război, dar invazia rusă din Ucraina a determinat autoritățile să caute alternative pentru a îmbunătăți situația din armata națională.

Mesajul Kremlinului este că nu există riscuri pentru Moldova. Analistul politic, Alexei Tulbure crede că amenințarea ce vizează securitatea energetică a Moldovei este certă:

„Moldova este avertizată prin mai multe căi, declarații, pentru că este incapacitatea asta fizică de a influența cumva situația de aici, cu excepția livrărilor de gaze. Asta a fost și rămâne o pârghie prin care Rusia ne poate influența.”

În pofida reacțiilor Moscovei, Republica Moldova trebuie să acționeze cu fermitate în contextul regional de insecuritate, este de părere și analistul politic Veaceslav Berbeca:

„Republica Moldova trebuie să-și urmeze interesul său național, să-și consolideze instituțiile sale de securitate. Statele care au demonstrat că într-adevăr vor să ne sprijine sunt cele din occident și nicidecum Federația Rusă, care atunci când vorbește despre construirea unor relații bilaterale ține cont doar de interesele sale.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG