Linkuri accesibilitate

O privire din afară asupra celor 33 de ani de independență ai R. Moldova: de la „o zonă gri” la una „interesantă pentru UE”


În cei 33 de ani de la declararea independenței, R. Moldova a trecut prin schimbări „profunde”, crede jurnalistul din Marea Britanie, originar din România, Petru Clej. Un atent observator al evoluțiilor moldovene, el consideră că R. Moldova trebuie să-și rezolve prioritar problemele din justiție.

În R. Moldova schimbarea „într-un fel radicală” a demarat la începutul anilor 2000, „în mod paradoxal” când a venit la putere Partidul Comuniștilor și mulți cetățeni ai R. Moldova au plecat peste hotare, consideră Petru Clej, corespondent pentru Radio France Internationale și G4Media la Londra.

„Toată lumea voia să fie în Piața Marii Adunări Naționale” și „sărăcie lucie”

„Prin plecarea în străinătate la muncă a unui număr important de cetățeni ai R. Moldova care trimiteau acasă bani (…) și Republica Moldova s-a ridicat încet-încet din această sărăcie lucie care era vizibilă în anii 90”, își amintește jurnalistul în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă.

Petru Clej a venit pentru prima dată în Republica Moldova, în calitate de jurnalist BBC, în 1996, ca să reflecte alegerile prezidențiale. La cinci ani de la proclamarea independenței, R. Moldova încă arăta „ca o republică sovietică”, cu „o sărăcie lucie evidentă”, spune el.

Oana Lungescu, fostă jurnalistă BBC, interlocutoare și ea în podcast, a venit în august 1991 din România, unde se afla la acel moment, ca să relateze despre semnarea Declarației de Independență a R. Moldova. „Pe drum am văzut aceste autobuze arhaice sovietice venind din toate satele cu tricoloruri pe geamuri. Era un sentiment extraordinar, toată lumea voia să fie în Piața Mare Adunării Naționale și să vadă ce se întâmplă cu declarația de independență a Moldovei”, povestește în podcast Oana Lungescu.

Instantaneu din timpul înregistrării podcastului „Pe agendă”, unde, pe ecranul din stânga, se poate vedea jurnalista Oana Lungescu.
Instantaneu din timpul înregistrării podcastului „Pe agendă”, unde, pe ecranul din stânga, se poate vedea jurnalista Oana Lungescu.

Aspirațiile europene ale moldovenilor

Oana Lungescu, care a fost până de curând purtătoare de cuvânt la NATO, iar acum este asociată la Institutul Regal de Studii Militare al Marii Britanii (RUSI), spune că evoluția R. Moldova în condițiile complicate create de războiul Rusiei împotriva Ucrainei este „semnificativă și dătătoare de speranță”. Interlocutoarea Europei Libere nuanțează că „situația rămâne extrem de complicată”, dar crede că „moldovenii nu trebuie să piardă această aspirație către un viitor mai bun și apartenența la marea familie europeană din care fac parte”.

În același context, jurnalistul Petru Clej afirmă că acum R. Moldova ar trebui să se pregătească de procesul de aderare la Uniunea Europeană, unul de durată, iar cetățenii ei să conștientizeze toate schimbările, aspectele diferite ale acestora și avantajele pe care le presupune. „Uniunea Europeană, ca să-l parafrazez pe Churchill, este cea mai proastă alegere sau cel mai prost sistem cu excepția tuturor celorlalte”, a remarcat jurnalistul din Marea Britanie.

Ce altceva mai puteți afla din această ediție „Pe Agendă”:

  • Cum au văzut jurnaliștii din România și Marea Britanie evenimentul de proclamare a independenței R. Moldova?
  • Care au fost „punctele de cotitură” în istoria de peste trei decenii a R. Moldova?
  • Cum s-a schimbat influența Rusiei în R. Moldova?
  • Cât de mult contează consensul politic în procesul de aderare la Uniunea Europeană?
  • Ce teme pentru acasă mai are de făcut R. Moldova?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG