Linkuri accesibilitate

„O rază de speranță”: Femeile afgane și învățământul online


Femeile afgane urmăresc discursul ministrului învățământului superior, prin care acesta anunța că femeilor le este interzis accesul la învățământul universitar în decembrie
Femeile afgane urmăresc discursul ministrului învățământului superior, prin care acesta anunța că femeilor le este interzis accesul la învățământul universitar în decembrie

Tinerele afgane apelează la învățământul virtual după ce talibanii le-au interzis educația superioară. Radio Azadi de la RFE/RL a realizat un interviu cu cei care se află în spatele Afghanistan Online University, care oferă femeilor afgane cursuri universitare online gratuite.

Zarghona Pamiri a renunțat să-și continue educația atunci când conducătorii talibani din Afganistan au interzis femeilor să meargă la universitate, în decembrie.

Însă Pamiri s-a înscris recent la o universitate online, ceea ce i-a permis să ocolească interdicția și să își continue studiile.

Ea se numără printre miile de femei care s-au alăturat Universității online din Afganistan, o nouă platformă virtuală de educație care oferă femeilor cursuri universitare gratuite și diplome.

„Le-a dat femeilor afgane o rază de speranță”, spune Pamiri, fostă studentă la Universitatea din Kabul, pentru RFE/RL. „Educația online este benefică. Învățăm multe din lecțiile de pe internet”.

De la preluarea puterii în 2021, talibanii au impus zeci de restricții privind modul în care se îmbracă femeile, libertatea lor de mișcare și dreptul de a munci și de a se educa.

Doar fetele până în clasa a șasea au voie să meargă la școală. Liceele pentru fete au fost închise, în ciuda promisiunilor repetate de a le redeschide. Ca o lovitură majoră, din 20 decembrie, talibanii le-au interzis femeilor să mai meargă la universitate.

Grupul militant a declarat că ultima interdicție a fost necesară pentru a preveni amestecul de genuri în universități. Talibanii susțin, de asemenea, că femeile nu respectau un cod vestimentar islamic strict.

„Recuperați decalajul în materie de educație”

Afghanistan Online University a fost fondată de academicieni afgani care trăiesc în exil autoimpus în Europa. Este o universitate care oferă diplome în toate domeniile, de la psihologie și economie, la informatică, și are peste 400 de angajați.

Pagina de internet a universității precizează că oferă oportunități de educație și cercetare „de către și pentru afgani și pentru oricine este interesat de studii relevante pentru Afganistan".

„Scopul este de a umple golul educațional din Afganistan”, a declarat pentru Radio Azadi academicianul afgan Farhad Arianfar, unul dintre fondatorii universității online.

Studente la intrarea în Universitatea din Kabul, venite pentru examenele de admitere din octombrie.
Studente la intrarea în Universitatea din Kabul, venite pentru examenele de admitere din octombrie.

În prezent, la universitate sunt înscrise aproximativ 6000 de studente. Acestea au fost alese dintre cele aproximativ 15.000 de femei care au făcut cerere pentru un loc în campusul virtual, după ce această inițiativă a fost lansată luna trecută.

Cu toate acestea, activitatea universității nu este lipsită de obstacole. Întreruperile generalizate de electricitate și conexiunea slabă la internet în Afganistan au subminat raza de acțiune și impactul acesteia.

Talibanii au refuzat, de asemenea, să acorde acreditare universității. Grupul militant nu a răspuns la solicitările repetate ale Radio Azadi pentru comentarii.

Între timp, Universitatea online din Afganistan încearcă să obțină acreditarea în Uniunea Europeană. Site-ul său web precizează că urmărește să înființeze un campus în Europa și că are nevoie de peste 33 de milioane de dolari pe an pentru a-și finanța activitățile.

Arianfar spune că universitatea va continua să ofere cursuri gratuite. Pentru a atenua impactul întreruperilor de electricitate și de internet, el spune că universitatea înregistrează cursurile.

Farida Mohmand, un fost ministru al învățământului superior din Afganistan, spune că eforturile universității online sunt lăudabile. Dar ea crede că educația virtuală nu va rezolva criza educațională a țării. „Soluția fundamentală este redeschiderea universităților pentru femeile afgane cât mai curând posibil”, a declarat ea pentru Radio Azadi.

Studente al căror acces la cursuri a fost interzis de talibani stau lângă o universitate din Kabul, în decembrie.
Studente al căror acces la cursuri a fost interzis de talibani stau lângă o universitate din Kabul, în decembrie.

Eforturile internaționale de a-i convinge pe talibani să anuleze interdicția privind educația, măsură care a provocat critici și proteste pe scară largă, au eșuat.

Shala, o studentă a Universității din Kabul care s-a înscris la un curs la Universitatea online din Afganistan, spune că este recunoscătoare că își poate relua studiile. „Cu voia lui Dumnezeu, voi obține o diplomă de licență de la această universitate”, a declarat pentru Radio Azadi Shala. Ea nu și-a dezvăluit numele complet de teama consecințelor.

Afghanistan Online University este cel mai recent efort de a oferi educație online gratuită fetelor și femeilor afgane.

Școala online din Herat, care oferă cursuri online pentru câteva mii de fete de vârstă școlară din Afganistan, a fost lansată la doar câteva săptămâni după ce talibanii au preluat puterea. Cursurile sunt disponibile gratuit pentru fetele din orice parte a Afganistanului și numai, cu acces la internet, inclusiv pentru refugiații afgani din Iran cărora li s-a refuzat educația.

Universitatea americană din Afganistan, finanțată de SUA, oferă, de asemenea, cursuri online pentru sute de studente care au rămas în țară. Multe studente și angajați ai Universității au fugit în străinătate după preluarea puterii de către talibani.

XS
SM
MD
LG