Linkuri accesibilitate

O săptămână din viața unei stagiare la Radio Europa Liberă


Felicia Crețu
Felicia Crețu

Jurnalul săptămânal cu Felicia Crețu.

O săptămână din viața unei stagiare la Radio Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:24 0:00
Link direct

Născută în 25 octombrie 1995 la Chișinău. A absolvit facultatea de drept European la Universitatea din Maastricht, Olanda. Stagiară la Radio Europa Liberă și reporter de știri externe la TV8.

Luni

Îmi încep săptămână cu emoții. Astăzi îi prezint Lilianei Barbăroșie textul primei relatări scrise de mine vreodată pentru Europa Liberă. Este despre remitențe și cum se face că au crescut simțitor. În weekend, am sucit sincroanele, am făcut scheme cum să le conectez între ele, m-am puchit în statistici și, până la urmă, am închegat o „analiză” a subiectului, cum m-a dus capu’. Astăzi voi afla dacă sunt un caz pierdut sau poate, totuși, este o speranță.

Speranță este, îmi spune Liliana în alte cuvinte. Mi s-a luat o piatră de pe inimă! Dar e „stufos”, îmi lipsește intro și ar fi bine să las explicațiile experților la final și să încep cu experiențele oamenilor obișnuiți. Le-am notat pe toate și le voi reține pentru totdeauna.

Fug la TV8. Despre ce scriem azi? Investirea lui Putin! Savuros subiect! Acest mamut nu renunță. Ascult fragmente din discursul său. Toate frazele sunt bine calculate, nu mai lungi de 10 secunde, perfect pentru un sincron în știre, exact ce am nevoie. Când spune apăsat că-și dedică viața slujirii oamenilor, nu pot să nu pufnesc în râs. Mai ieri Navalnîi a fost arestat, el și alți peste 1500 de oameni care protestau împotriva dictatorii ce-a instaurat-o Putin. Vitalie Călugăreanu, editorul de la TV8, îmi mai calmează și elan și îmi tăie din știre cuvinte ca „dictatorial” și „protejat”. „Noi nu facem judecăți de valoare”, îmi spune. Am noroc să lucrez alături de profesioniști și să pot învăța de la ei.

Vorbind de profesionalism, Mariana Rață, Directoarea Departamentului de știri, s-a întors astăzi de la o ședință a Consiliului Audiovizualului cu vești bune. TV8 a fost una dintre puținele instituții mass-media care a reflectat echidistant primul sprint din campania electorală pentru alegerile locale. O zi bună a fost astăzi!

Marți

Revin la Europa Liberă cu un nou draft de relatare. Același subiect. Dar am dat-o în bară din nou. Cum să începi cu spusele cuiva despre altcineva, Felicia? Mi-a explicat Liliana că risc să-mi compromit credibilitatea ca jurnalist, dacă nu citez din prima sursă. Mă întorc la rescris, dar a fost o lecție bună. În timp ce mă macin cum să schimb cu locul sincroanele mele, Diana (Răileanu) face un interviu cu administratorul adjunct al USAID, Liliana scrie despre numirea unui nou ambasador la Washington. Pot doar să visez să ajung la așa nivel.

La prânz același compot de mere, cu salată de varză și cartofi țărănești la Gălbenuș. Am decis să boicotez covrigii mâncați în fugă. Fug la TV8. Astăzi un alt subiect care îmi este pe plac! Nikol Pașinian a fost ales prim-ministru în Armenia. Forța oamenilor a învins!

Miercuri

Greu ies din casă. E sărbătoare în calendar, ai mei stau acasă și tata începe discuții despre viitorul meu. Sora mea caută joacă, dar buletinul de știri nu are vacanță, iar azi vreau să vorbesc din nou cu Liliana despre noua versiune a relatării mele.

În drum spre REL, trec prin scuarul Catedralei. Fac ture să văd care-i treaba, ce au vrut democrații să organizeze aici? Văd corturi, fanfară, toată lumea cu hilubași albi din hârtie în mână, copii, maturi, polițiști. Dar cel mai frumos a fost, fără îndoială, să văd cum, pe lângă farfuria cu hrișcă și pepene murat, se împarte organizat și câte un păhărel de votcă. Cum altfel?

La REL am rescris începutul relatării despre remitențe pentru a patra oară. Ceva îmi spune că vor mai urma vreo 3 rescrieri.

În troleibuz, spre TV8, sunt strivită între veterani de război cu medalii, copii, femei. Taxatoarea spune că încă nu a văzut așa aglomerație. Vreau s-o contrazic, la fel a fost la vizita președintelui Belarusului, când s-au închis străzile din centrul orașului, din curtoazia președintelui Dodon.

Încordare în redacția TV8, zboară știri în stânga și-n dreapta. Azi scriu despre acordul nuclear cu Iranul și Trump - un alt personaj interesant de pe scena internațională și despre cum e sărbătorit 9 mai în lume. Ce contrast între parada de forță a rușilor și ce se face de ziua Europei în Vest. Primii parcă spun lumii păzea! cu toate tancurile, avioanele și marșurile apăsate. Ceilalți vorbesc despre unitate și diversitate.

Cu un ochi urmărim în redacție ce se întâmplă în Piața Marii Adunări Naționale. Câtă lume adunată la concertul organizat de „Ziua Europei, Ziua Victoriei”! Au împăcat și capra și varza. Aș vrea mult să văd atâția oameni adunați la un protest, fără partizanat politic, fără geopolitică. Imaginile din Armenia îmi revin în minte. După buletinul de știri, se simte o atmosferă generală de satisfacție. Chiar și Mariana a ținut să ne spună că i-a plăcut buletinul de azi. A fost o zi bună! 9 mai a fost generos (în subiecte).

Joi

Ajung la REL, o nouă zi, aceeași relatare despre remitențe. Vorbesc cu Liliana despre ea, încă n-am evoluat peste calificativul de „primitivă”. Îmi înghit nodurile din gât, mă uit peste alte relatări postate la Europa Liberă, să văd ce-mi lipsește. După ce Liliana se apucă să redacteze textul meu, înțeleg la ce se referă când spune „să ochesc dintr-o bătaie” cu bucățile mele de text. Îmi lipsea concizie.

În pauza de prânz vorbesc cu fostul meu coleg Matt, despre cursuri online. Am lucrat împreună la aceeași organizație în Maastricht, iar acum el este fondatorul unui startup educational și colectează informații despre experiențele oamenilor cu cursuri online de tot felul. M-am bucurat să-l ajut cu ce pot în aspirațiile sale de a revoluționa educația.

Ajung și la TV8. Răscolesc știrile externe de azi, dar sunt liniștite apele. O declarație în stânga, o vizită în dreapta. Schimbul de atacuri dintre Iran și Israel în Siria i-a atras atenția și producătoarei, Galina Munteanu, așa că mă apuc să aflu ce merită de raportat despre el.

Ajung acasă obosită, dar mai mult de gânduri: ce am de scriu atât de greu o știre, oare ce feedback mă așteaptă mâine din partea Lilianei la noul draft de relatare, cum va fi să încep să fac reportaje din teren luni la TV8, dar mai întâi de toate, oare ce este de mâncare acasă?

Vineri

Liliana a redactat relatarea mea. Aceeași, despre remitențe. O întind de mai mult de-o săptămână cu ea și nu-i mai dau de capăt. Cu fiecare revizuire, devin tot mai confuză despre ce anume scriu, …dar învăț din asta. Dimineața, scanez repede redactarea Lilianei și-i admir stilul de a transmite în puține cuvinte accesibile lucruri complicate. E cazul să scap de frazele lungi, stufoase, cu termeni de lemn, pe care le-am deprins după trei ani de drept. Probabil de asta nu mi-a fost aproape dreptul, între altele.

La REL, discutăm și cu Vasile Butnaru despre textul meu. Îi observ vocea care vibrează, la modul propriu. Scoate comparații și expresii din joben (sau din tichia de pe cap, ar trebui să spun) atât de ușor și de natural. Nu poți să nu înțelegi ce-ți explică. Fac notițe, încerc să prind tot ce spune și introduc ultimele modificări în relatare. Până aici a fost. Să înceapă sonorizarea!

XS
SM
MD
LG