Linkuri accesibilitate

O săptămână din viața unui manager școlar


Tamara Macari.
Tamara Macari.

Jurnalul săptămânal cu Tamara Macari.

Tamara Macari, venită pe acest pământ în anul 1970, e cea mai mare dintre cei trei copii ai lui Tudor și Anei Vieru, o familie de oameni harnici și gospodari. Tatăl a avut întotdeauna un îndemn pentru a-i motiva să învețe: dacă nu veți învăța, veți trage sapa. Astfel, toți trei au făcut studii superioare. Un singur necaz au părinții: sora și fratele, deja, de mulți ani au plecat peste hotare, în Italia, lângă Roma, unde și-au întemeiat un cuib, iar acasă vin o dată în an, dacă nu mai rar. După ce a absolvit școala medie moldo-rusă nr.1 din satul Cărpineni, a mers la Facultatea de filologie rusă a Institutului T.Șevcenco de la Tiraspol. Deoarece din primii ani a predat doar ore de limba și literatura română, a s-a recalificat la Institutul de științe ale educației și astăzi este profesor de limba și literatura română, cu gradul didactic întâi. Cariera profesională a început în anul 1994, între 2000-2012 a fost director educativ la Liceul teoretic Ștefan Holban, între 2012-2015 a fost specialist-metodist apoi șefa Centrului metodic al Direcției învățămînt Hîncești. Începând din 15 ianuarie 2016, este director al Liceului tepretic Ștefan Holban, din comuna.Cărpineni, raionul Hîncești.

,,Când cu gene ostenite, seara suflu-n lumânare, Doar ceasornicul urmează lungă-a timpului cărare…” (M.Eminescu)

Luni

Ședința operativă a membrilor echipei manageriale în cadrul căreia discutăm planul pentru săptămâna ce urmează. De dimineață, 4 ore de limba și literatura română, în pauză am trecut prin clasele a XII-a care susțin proba de testare. Delegăm un cadru didactic să participe la seminarul raional al profesorilor de limba și literatura română. La orele 12.10 am întâmpinat echipa de monitorizare a activităților în cadrul proiectului ,,Școala deschisă pentru toți elevii”, implementat în Liceul teoretic Ștefan Holban de către Asociația Pas cu Pas, prin intermediul Fundației Pestalozzi. Ședință cu cadrele didactice cu referire la activitățile și organizarea lucrului în această săptămână, în mod special, în data de 29.04.2018, când se va desfășura concursul internațional: ,,Moștenire”. Participare la adunările părintești, care s-au desfășurat în această zi. Discuție despre importanța/necesitatea uniformei școlare în instituții. Aplicarea de chestionare părinților. Pe lângă cele enumerate, am avut probleme de gestionare a școlii, legate de buget și cantina școlară. Seara, răsuflu ușurată, eliberată de problemele rezolvate și gândesc pașii pentru ziua de marți.

Marți

O nouă zi de testări, azi la clasa a 9-a. Încurajez elevii și, în același timp, accentuez importanța acestei activități-o repetiție a examenului de capacitate. Asist la repetițiile pentru participare la Concursul raional al cântecului de estradă. Ne întrunim cu cadrele didactice și discutăm cu referire la Fișa de autoevaluare. Suntem implicați în pilotarea ,,Metodologiei de evaluare a cadrelor didactice” și contează fiecare părere. Alte câteva sute mici probleme-vizita unui părinte, discuție individuală cu un elev ce necesită atenție etc.

Miercuri

Este mijlocul săptămânii. Țin orele de limba și literatura română. La clasele a 12-a astăzi e a treia probă de testare: disciplina de profil- matematica/istoria. Discuție cu membrii Comitetului de organizare a concursului „Moștenire” despre numărul elevilor care au transmis lucrări și alte probleme organizatorice, legate de acest eveniment.

Particip la repetițiile pentru concursul raional al cântecului de estradă. Urmează ședința Consiliului local, fiindcă sunt consilier local și președinte al comisiei: ,,Educație, cultură, sănătate și protecție socială”, în cadrul căreia se discută probleme serioase, ce țin de gestionarea localității, dar și de organizarea sărbătorii ,,Hramul satului”, care tradițional, este în Ziua de Ispas.

Joi

Sînt invitată la masa rotundă cu tema: „Finanțarea în educație: priorități, necesități și realitate”, organizată de către Fundația pentru Dezvoltare și APSCF. Doamna Victoria Catanoi, consultant în politici educaționale în cadrul Ministerului educației, culturii și cercetării, a prezentat o amplă informare despre „Gestionarea resurselor pentru educație, nivel preuniversitar-Republica Moldova și practica altor țări”. „Aspecte privind finanțarea educației incluzive” au fost relatate de către dna Mariana Budan, șef SAP Cahul. ,,Resurse financiare alocate și corelarea lor cu prioritățile instituției”, L.Tentiuc, director IP LT Măgdăcești. Despre „Parteneriatul educațional –provocări și bune practici” a vorbit dna Gabriela Ojog, director executiv, Fundația pentru dezvoltare.

În cadrul discuției, am prezentat activitățile realizate în liceul Ștefan Holban în parteneriat cu alte instituții, cu actori educaționali din comunitate și dincolo de hotarele ei, dar, în mod special, ca un exemplu de bune practici, colaborarea ce o avem din 2016 cu Asociația ,,Alianța pentru sprijinirea Basarabiei”, cu sediul la Paris, condusă de către dl Gheorghe Furdui, despre activitățile realizate; despre mărțișoarele din liceu, care, grație concursului organizat de asociație, dar și datorită efortului depus de dl Gh. Furdui, au ajuns a fi expuse în Parlamentul European, la forumul femeilor de afaceri din România, organizat de către distinsa doamnă europarlamentar Maria Grapini.

Am vorbit despre cea de-a 25-a ediție a Concursului ,,Moștenire”, concurs inițiat de către Eugen Holban, fiul lui Ștefan Holban, patronul spiritual al liceului, iar după trecerea la cele veșnice a dlui Eugen Holban este continuat astăzi, cu multă ardoare și insistență de către dl Gheorghe Furdui. Am accentuat oaspeții de onoare pe care-i va avea acest concurs, în mod special, dna europarlamentar Maria Grapini, care aduce premii impresionante pentru elevii învingători.

A fost o zi frumoasă. Am stabilit niște concluzii și pașii pe care trebuie să-i planific pentru realizare în timpul ce urmează.

Am răspuns la mai multe apeluri telefonice, ce țin de participarea elevilor la competițiile sportive zonale și raionale, activitățile din școală ce se desfășurau.

Seara estimez: o zi plină, frumoasă.

Vineri

Felicit și primesc urări și mesaje de felicitare cu ocazia sărbătorii: ,,Ziua drapelului național”. Avem multe de făcut astăzi, pe lângă problemele organizatorice din instituție. La prele 13.00 au venit echipele de elevi implicate în proiectul „Diferiți, dar uniți”, inițiat și cîștigat de către grupul de inițiativă al Liceului teoretic ,Ștefan Holban în cadrul proiectului „Tinerii ambasadori europeni” al Delegației Europene de la Chișinău. La întâlnirea de azi au venit grupuri de inițiativă din gimnaziul Negrea, gimnaziul Mingir, gimnaziul Voinescu, gimnaziul D. Crețu, Cărpineni. Scopul întâlnirii: Elaborarea unui plan de prezentare a unei țări europene și a activităților ce urmează a fi desfășurate cu ocazia sărbătorii Ziua Europei. Tinerii din grupul de inițiativă au realizat o activitate bună, mie mi-a revenit rolul doar să-i admir și să mă bucur că reușim să creștem, să educăm tineri cu inițiativă și competențe civice fundamentate. O altă activitate importantă a fost „Starturile vesele”, organizate de către dna Mutaf Irina, director educativ, împreună cu profesorii de educație fizică dl Rotaru I. și Donca E. în scopul promovării modului sănătos de viață, de coeziune și împrietenire a copiilor din cele trei instituții educaționale din sat: gimnaziul-grădiniță Topor, gimnaziul ,,D. Crețu” și Liceul Teoretic Ștefan Holban, la fel cum cele trei culori au format, prin simbolistica, lor drapelul nostru național. Cele cinci echipe au fost formate din elevii claselor a VI-a, diriginții lor și câte 2 părinți. Juriul, constituit din reprezentanții Centrului de Sănătate, a sectorului de poliție și antrenorul echipei de fotbal ,Rapid Cărpineni. Emoții la superlativ. Au fost în câștig toți, primind diplome, iar din partea Asociației obștești Speranța cadouri pe măsură și fructe.

În fiecare seară îmi iau doza de optimism, ce mă ajută mult la revigorarea sufletească, după ce discut cu sora sau cu copiii, care au fiecare ce-mi spune, după o zi de activitate. Este foarte bine să știi că oamenii dragi, distanțați în spațiu, sunt aproape sufletește. Închei săptămâna de activitate cu gândul că este bine ce s-a realizat și că ceea ce mai avem de realizat va reuși la fel de bine.

XS
SM
MD
LG