Linkuri accesibilitate

O săptămînă de foc și... din nou false priorități, agende menite să distragă atenția societății de la lipsa de viziune a guvernanților


Artur Gurău
Artur Gurău

Jurnalul săptămînal al lui Artur Gurău.

Născut la 13 iulie 1985 în orașul Chișinău. Absolvent al Liceului „Gheorghe Asachi” și al Facultății de Drept de la USM. Consultant în comunicare online și pasionat de tehnologie. A fost recunoscut bloggerul anului înainte să lanseze mai multe afaceri din domeniul digital. Directorul agenției „Granat” și coordonatorul conferinței „Rockit”. Actualmente este Presedinte la www.digicomnet.org

Luni

Săptămâna trecută a fost de foc, trei zile de Rockit Digital Conference (www.rockit.md) și workshop-uri dedicate subiectului de comunicare online cu TechCamp la care au participat mai mult de 550 de persoane și 18 experți, care au vorbi despre inovație, tehnologie și creativitate. Astăzi evaluăm cum a fost Rockit, care au fost cele mai interesante momente și lucrurile la care trebuie să lucrăm pentru ediția următoare. Am rugat colegii să formuleze și să transmită partenerilor un mesaj de mulțumire pentru că fără ei și fărăcomunitățile, care s-au implicat în procesul de organizare și promovare, astfel de evenimente nu ar fi fost posibile. Discutăm cu echipa strategia Rockit Academy și planificăm activitățile care vor fi orientate pentru tinerii creatori, pentru antreprenori dar și pentru cei care vor să dezvolte și să promoveze proiecte sociale. Cu cîteva ore înainte de deadline-ul de la 12 noaptea, revizuiesc aplicarea pentru un program de accelerare de startup-uri media din SUA.

Marti

1 mai. Somn mai mult. În sfârșit. Timp frumos. În centru lozinci populiste și steaguri roșii sau altfel spus - zgomot. Un partid are motiv informațional, iar principala idee care va „revoluționa” Moldova și va rezolva toate problemele este schimbarea sistemului parlamentar în sistem prezidențial. După ce anul trecut atenția a fost bruiată cu reforma electorală avem din nou false priorități, agende menite să distragă atenția societății de la lipsa de viziune și soluții pentru a opri migrația. Tinerii fug din țară. Candidatul socialist este preocupat și el de migrație, dar dacă câștigă el capitala - și mai mulți tineri se vor dezamăgi și vor pleca.

La birou planificăm ultimele detalii pentru Digital Transformation Forum, un nou eveniment organizat de Digital Communication în București dedicat în mod special comunicării guvernamentale și al societății civile.

Am urcat în mașină și am pornit spre Cahul pentru un eveniment în familie. În sfârșit am ceva timp să petrec cu frații mei mai mici, iar la terasa localului unde are loc evenimentul, discutăm despre istorie și despre familie.

Miercuri

Artur Gurău în 2016 la Radio Europa Liberă
Artur Gurău în 2016 la Radio Europa Liberă

Alarma sună la 2.30 dimineața ca să reușesc să ajung la Chișinău până la 5. Încă nu mi-am făcut bagajul, dar am zborul spre București la 7.30. Din aeroport chem un taxi și merg direct să iau dejunul cu prietenii, moldoveni, stabilți în București. Subiectul principal, exodul moldovenilor, dar și puterea influencerilor care domină spațiul informațional pe youtube și pe rețele sociale și planificăm să lucrăm cu ei.

Seara e foarte specială pentru că avem reuniune cu prieteni și colegi din peste 20 de țări. Avem și o ședință online cu membrii boardului Digital Communication Network la care planificăm urmatoarele două săptămâni de activitate. Ziua se încheie cu un vin alb sec și un viewfantastic al Pieței Presei la restaurantul de la etajul 18.

Joi

Începe conferința de la Universitatea Româno-Americană din București. Agenda este foarte interesantă, dar și încărcată cu 40 de prezentari în doar 2 zile (www.govxwatchdogs.digital). În prezentarea de introducere, explic audienței strategia organizației și etapa la care ne aflăm în programul dedicat influencerilor online pe care îl organizăm în Grecia la toamnă. Evenimentul de astăzi are ca subiect prioritar comunicare și proiecte digital guvernamentale. De obicei, guvernele se opun transformărilor. Până la urmă este totuși o chestiune de timp. În decembrie 2016 am organizat un astfel de eveniment În Armenia, iar săptămâna trecută, o parte dintre participanții de la evenimentul respectiv, au fost printre liderii mișcării de protest, care au dus la schimbarea puterii în Erevan.

Cina de la Hanu' lui Manuc, a fost perfectă pentru continuarea dezbaterilor, dar și pentru oportunitatea ca participanții la eveniment și oaspeții internaționali să se cunoască între ei.

Vineri

Partea a doua a conferinței începe cu impresiile invitaților despre București. Subiectele despre experiențele celor din Estonia, SUA, Ucraina, dar și destinații mai neobișnuite ca Afghanistatn sau Zimbabwe. Subiectele mele preferate de astăzi sunt legate de viralitatea informațională, utilizarea jocurilor în proiecte educative, dar și soluții de monetizare alternative pentru media.

Studiile de caz au fost prezentate de către consultanți în comunicare digital de la European Journalism Center din Maastricht și Stanfort University. Pe lângă programul oficial, în coffee breakuri și pauza de prânz se fac legături noi și apar idei de parteneriate regionale.

Misiunea evenimentului este îndeplinită. E ora 19:00 și mergem la cină, iar pe drum scriu acest text al Jurnalului și verific ce au scris participanții pe twitter și Instagram folosind hashtag-ul #digicomnet.

XS
SM
MD
LG