Linkuri accesibilitate

O sărbătoare ratată


Discursul despre centenar a fost în majoritatea cazurilor previzibil, mizând pe retorica patriotardă.

Despre sărbătorirea centenarului României Mari s-a vorbit mult, dar s-a făcut prea puțin pentru ca evenimentul să fie cu adevărat memorabil. Discursul despre centenar a fost în majoritatea cazurilor previzibil, mizând pe retorica patriotardă. Au apărut puține cărți care să păstreze un ton ponderat și să analizeze lucid istoria României din 1918 încoace.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

Am reținut, astfel, un volum colectiv coordonat de Adrian Cioroianu, apoi cartea lui Ioan Stanomir La centenar: recitind secolul României Mari și cartea lui Lucian Boia De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi. Sunt însă cărți care ating un public restrâns; mai mare trecere au, din păcate, declarațiile sforăitoare ale unor personaje care apasă pe pedala naționalismului agresiv, cum ar fi actorul Dan Puric sau generalul Mircea Chelaru. Pentru ei, exaltarea „românismului” înseamnă totodată respingerea modernității și a valorilor europene.

Liderii coaliției de guvernare din România, Liviu Dragnea și Cîălin Popescu-Tăriceanu, 28 noiembrie 2018
Liderii coaliției de guvernare din România, Liviu Dragnea și Cîălin Popescu-Tăriceanu, 28 noiembrie 2018

Coaliția de la guvernare a folosit prilejul centenarului pentru a face pledoarii ipocrite în favoarea „unității” și pentru a condamna „dezbinarea”. Noi știm însă ce înțeleg social-democrații prin „unitate”: ei vor anihilarea opoziției și aprobarea fără rezerve a politicii guvernului. În acest fel, ideea de „unitate” trimite de fapt la acea „unanimitate” atât de dragă regimurilor comuniste.

Cu excepția unui post de televiziune (Digi 24) care se situează întotdeauna în limitele decenței, putem anticipa ce vom vedea la sfârșitul acestei săptămâni pe micile ecrane: o atmosferă festivă creată artificial, cu risipă de vorbe mari, costume folclorice și muzică populară. Proliferarea unui pretins folclor, amintind de așa-zisul „folclor nou” din perioada comunistă, e unul dintre cele mai frapante fenomene care s-au produs de la o vreme încoace. Se consideră că oamenilor trebuie să li se servească până la sațietate această muzică populară neautentică, așa cum s-a indus ideea că berea și micii sfârâind pe grătare fac parte din ritualul sărbătorilor românești.

Liderii partidelor de la putere, în frunte cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, sunt preocupați acum să desăvârșească operațiunea de îngenunchere a justiției. Ei se servesc de pretextul centenarului pentru a promova amnistia și grațierea, care i-ar scăpa în primul rând pe ei înșiși de rigorile legii. Este, neîndoielnic, un mod cinic de a manipula istoria.

Previous Next

XS
SM
MD
LG