Linkuri accesibilitate

O solie a păcii a poposit la Chișinău


Placat pentru pace de A. David. „Cultura Moldovei”, 8 Iulie 1962.
Placat pentru pace de A. David. „Cultura Moldovei”, 8 Iulie 1962.

În vara anului 1963 un grup mare de „soli sovietici ai păcii” au plecat într-o cursă auto prin diverse orașe din URSS, după care au vizitat Turcia, Italia, Iugoslavia, Bulgaria și România.

Grupul reunea oameni vestiți de cultură și de știință, între care poeții E. Dolmatovsky și N. Dorizo, regizorul S. Rostoțky, pictorul E. Novițky, membrul-corespondent al Academiei de Științe a URSS, F. Talîzin, profesorul E. Darkov ș.a.

Într-un final, „solii păcii” au poposit la Chișinău, unde și-au încheiat voiajul. La invitația conducerii locale a Societății „Știința”, ei au participat la o întâlnire emoționantă cu „oamenii muncii din oraș” la cinematograful „Komsomolul leninist”. Întâlnirea a decurs sub lozinca „Pacea și fericirea tuturor oamenilor”.

La Chișinău înalții oaspeți au aflat că Ministerul culturii împreună cu Comitetul moldovenesc pentru apărarea Păcii, Uniunea scriitorilor și Uniunea compozitorilor din RSSM tocmai anunțaseră un concurs pentru cel mai bun cântec despre pace. Lucrările depuse la concurs trebuiau să preamărească „eroismul oamenilor sovietici care muncesc neobosit pentru a făuri societatea comunistă” în Uniunea Sovietică și „luptă pentru menținerea păcii în toată lumea”.

Pentru cei mai buni autori au fost instituite șase premii: un premiu I de 150 ruble (pentru muzică și pentru text), două premii II a câte 100 ruble și trei premii III a câte 80 de ruble. Concursul urma să se încheie la 31 decembrie 1963. Manuscrisele trebuiau trimise pe adresa: Chișinău, Comitetul moldovenesc pentru apărarea Păcii.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG