Linkuri accesibilitate

O tumoră gigant a fost extirpată de medicii de la spitalul din Bălți 


Medicii de la IMSP Spitalul Clinic Bălți, în timpul unei intervenții chirurgicale.
Medicii de la IMSP Spitalul Clinic Bălți, în timpul unei intervenții chirurgicale.

Medicii de la Spitalul Clinic Republican din Bălți au făcut o operație complicată: au înlăturat o tumoare ovariană de 25 de kilograme de la o femeie în vârstă de 54 de ani, din cauza căreia pacienta avea și alte probleme de sănătate.

Operația a avut loc pe 8 noiembrie, la ea participând o echipă multidisciplinară formată din chirurgi, onco-ginecologi și anesteziologi-reanimatologi.

,,Pacienta s-a adresat de sine stătător pentru o consultație. În urma examinării, s-a depistat o tumoare ovariană mucinoasă gigantă. A fost o intervenție ce a implicat și anumite riscuri. Nu eram siguri că tumoarea va fi înlăturată în totalitate. De asemenea, a existat și un pericol anestezic foarte mare. Dar, grație conlucrării coordonate a medicilor, care au operat, și a echipei de reanimatologi – anesteziologi, am reușit să salvăm pacienta”, a povestit Ludmila Balan, medic onco-ginecolog.

Potrivit medicilor, intervenția a putut fi realizată și datorită faptului că maternitatea spitalului a fost de curând renovată și dotată cu echipamentele necesare pentru astfel de intervenții.

„Dacă acest caz s-ar fi întâmplat în clădirea veche a maternității, am fi întâmpinat dificultăți în ceea ce ține de pregătirea grupului de lucru și nu am fi putut acorda acest ajutor operativ, așa cum s-a întâmplat aici. În experiența noastră medicală de 35 de ani, nu am întâlnit tumori atât de mari și, de regulă, așa cazuri rare se redirecționau la Chișinău”, a adăugat Petru Nedelciuc, medic ginecolog.

Intervenția a durat aproape trei ore, iar acum pacienta se află în perioada de recuperare.

XS
SM
MD
LG