Linkuri accesibilitate

O zi de ninsoare s-a lăsat cu accidente rutiere, zboruri anulate și școli închise


Oamenii se deplasează pe străzile din centrul Chișinăului în timpul ninsorii din 8 ianuarie
Oamenii se deplasează pe străzile din centrul Chișinăului în timpul ninsorii din 8 ianuarie

Cele 24 de ore de ninsori abundente au lăsat zeci de localități fără curent, mai multe zboruri au fost anulate, iar copiii din peste o mie de instituții de învățământ nu au mers la ore. În Chișinău, din cauza ghețușului, peste 70 de persoane au ajuns la spital cu luxații sau fracturi.

În ultimele 24 de ore, salvatorii au intervenit în circa 40 de misiuni de deblocare a unităților de transport, printre care șapte ambulanțe din Chișinău, Drochia, Hâncești, Leova și Strășeni. La Ungheni, un bebeluș a venit pe lume într-o ambulanță, iar, ulterior, mama și nou-născutul au fost duși în siguranță la spitalul raional. În ajutorul șoferilor blocați în zăpadă au venit polițiștii și carabinierii.

„Conform informațiilor oferite de furnizorii de energie electrică, pe moment, mai rămân parțial deconectate de la energia electrică 40 de localități. Lucrările continuă în teren”, a precizat pentru Europa Liberă ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.

La numărul unic de urgență 112 s-au înregistrat aproape 6.400 de apeluri, dintre care peste 1.900 au fost redirecționate către serviciul de ambulanță, 628 – către poliție, 145 de misiuni au revenit pompierilor și salvatorilor.

„În ultimele 24 de ore s-au produs peste 50 de accidente rutiere, trei dintre acestea s-au soldat cu trei persoane traumatizate”, a spus Europei Libere ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco.

Poliția ajută la deblocarea unui automobil pe unul din traseele naționale
Poliția ajută la deblocarea unui automobil pe unul din traseele naționale

„De urgență, la traumatolog s-au adresat cu diverse entorse, luxații și fracturi 76 de persoane. Departamentul Primiri Urgente a înregistrat o persoană cu hipotermie și alta cu degerături”, a spus pentru Europa Liberă purtătoarea de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă, Dorina Arsene.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în dimineața zilei de 9 ianuarie, aproape 2.600 de specialiști cu 1.058 unități de tehnică erau implicați în lucrări de curățare și presărare a materialului antiderapant pe toate traseele naționale, regionale și locale.

În Chișinău a fost reluată circulația transportului public, după ce mai bine de 24 de ore troleibuzele, autobuzele și microbuzele nu au ieșit pe linie. Autoritățile municipale au anunțat că astăzi și mâine transportul public va circula după orarul din zilele de weekend.

Mai multe troleibuze staționate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și pasagerii ieșind din acestea, 9 ianuarie 2024
Mai multe troleibuze staționate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și pasagerii ieșind din acestea, 9 ianuarie 2024

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit la programul obișnuit de lucru, după ce în ultimele 24 de ore, din cauza ninsorilor abundente, dar și vântului puternic, mai multe zboruri au fost amânate sau chiar anulate.

Potrivit administrației AIC, din cauza vântului lateral și a ninsorii dense, nu a fost posibilă efectuarea procedurilor de degivrare a aeronavelor (înlăturarea stratului de gheață depus), iar din acest motiv, acestea au rămas la sol pe 8 ianuarie. Pe parcursul zilei de azi se pot atesta întârzieri din cauza că sunt realizate aceste proceduri, se arată într-un comunicat al Aeroportului Internațional Chișinău.

Avioanele de pe Aeroportul Internațional Chișinău au rămas la sol pe 8 ianuarie, dar zborurile au fost reluate astăzi
Avioanele de pe Aeroportul Internațional Chișinău au rămas la sol pe 8 ianuarie, dar zborurile au fost reluate astăzi

Astăzi, punctele de trecere a frontierei de stat activează în regim normal, iar fluxul de persoane și mijloace de transport este unul echilibrat. La punctele de trecere a frontierei Leușeni-Albița și Cahul-Oancea, autoritățile române redirecționează deplasarea camioanelor pe direcția de intrare în România, din cauza condițiilor meteo.

Vacanță prelungită pentru copii

Comisia pentru Situații Excepționale din Chișinău a decis că, marți și miercuri, grădinițele și școlile din Chișinău nu vor funcționa. De asemenea, a fost sistată și activitatea instituțiilor publice, cu excepția celor implicate în deszăpezire și în înlăturarea ghețușului, ale celor din sănătate și aflate în serviciul persoanelor care se află în situații de risc.

Tehnica specială curăță una din străzile din Chișinău, 8 ianuarie
Tehnica specială curăță una din străzile din Chișinău, 8 ianuarie

În 22 de raioane procesul de studii a fost suspendat pentru o perioadă de 1-2 zile. Guvernul precizează că în municipiile Chișinău și Bălți, la fel ca și în raioanele Anenii Noi, Orhei, Taraclia, Glodeni, Strășeni și Telenești elevii vor reveni în sălile de clasă după vacanța de iarnă abia pe 11 ianuarie.

În raioanele Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dubăsari, Fălești, Florești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Rezina, Ungheni, Sângerei, Șoldănești și Ștefan Vodă elevii vor veni la școală pe 10 ianuarie. Astăzi au revenit la ore copiii din Basarabeasca, Briceni, Cahul, Dondușeni, Drochia, Edineț, Hâncești, Ocnița, Râșcani, Soroca și UTA Găgăuzia.

În 22 de raioane procesul de studii a fost suspendat pentru o perioadă de 1-2 zile
În 22 de raioane procesul de studii a fost suspendat pentru o perioadă de 1-2 zile

Cel mai mult a nins în zona de centru a Republicii Moldova, stațiile meteo de la Cornești, Ungheni și Bravicea, Călărași înregistrând cele mai mari valori ale stratului de zăpadă.

Serviciul Hidrometeorologic a emis astăzi o nouă alertă: cod galben de scădere a temperaturii. Meteorologii atenționează că, în legătură cu pătrunderea masei de aer polar pe teritoriul R. Moldova, pe 10 ianuarie temperatura aerului pe parcursul nopții va fi de -10...-15 grade Celsius. Izolat, se va menține polei slab pe firele electrice și pe copaci. Pe drumuri se va forma ghețuș.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG