La Chişinău, trei forţe politice parlamentare, de orientări diametral opuse, două din Blocul proeuropean ACUM şi Partidul Socialiștilor, moldovenist și pro-rus, şi-au dat surprinzător sâmbătă, 8 iunie, mâna şi încearcă să întoarcă fila guvernării democraţilor pe care o numesc „oligarhică” şi cu instituţii “capturate” de liderul acestora, Vlad Plahotniuc. Cum au ripostat democraţii şi instituţiile statului şi ce ar putea să se întâmple mai departe?
Liderul democrat Vlad Plahotniuc a numit, sâmbătă seară, când a apărut prima dată cu o scurtă declaraţie, „lovitură de stat” şedinţa din 8 iunie a parlamentului, în care s-a votat un speaker socialist în persoana Zinaidei Grecianîi şi un premier al Blocului ACUM, Maia Sandu.
Liderul politic pe care l-a luat în vizor, în primul rând, a fost Igor Dodon, şeful statului şi liderul neformal al socialiştilor, care i-ar fi propus, în timpul unor recente negocieri, să federalizeze R. Moldova şi care, a adăugat liderul democrat, ar fi profitat de finanţări ilegale din Rusia.
Toate aceste reacţii vin după ce socialiştii, care încă vineri păreau destul de sceptici faţă de o colaborare cu Blocul ACUM, au bătut pe neaşteptate mâna cu formaţiunile parlamentare ale Maiei Sandu şi Andrei Năstase şi, într-o şedinţă maraton au ales speakerul, biroul permanent, au învestit guvernul, au adoptat o declaraţie „de recunoaştere” a caracterului capturat al statului şi i-au demis pe directorii SIS şi CNA.
Toate aceste decizii au fost declarate nule de Curtea Constituţională de la Chişinău, care a intervenit de mai multe ori pe parcursul zilei cu comunicate de presă, după ce dimineaţă, la fel într-un comunicat, constata expirarea, încă de ieri, a termenului constituţional rezervat parlamentului pentru învestirea guvernului.
Nicolae Eşanu, fost secretar de stat al ministerului justiţiei din guvernul Filip a avut următorul comentariu în legătură cu aceste intervenţii ale Curţii: „Sper din tot sufletul ca pagina oficială a Curtii Constitutionale a fost sparta si nu am ajuns până acolo încât să vedem că Curtea Constitutionala privește televizorul si declară neconstituționale hotarârile Parlamentului care din câte înțeleg încă nu au fost întocmite în forma scrisă.”
Mai mulţi diplomaţi occidentali au asistat la şedinţă, iar unii dintre ei au venit şi cu reacţii. „SUA susţin eforturile partidelor politice din Republica Moldova de a negocia un acord şi de a depăşi impasul politic actual”, se arată într-un mesaj al Ambasadei SUA de pe Facebook. „Partidele politice din Parlamentul R. Moldova continuă să caute să soluţioneze blocajul politic. Deputaţii aleşi în mod democratic ar trebui să decidă asupra rezultatului procesului politic”, a scris şi ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, pe pagina sa de Facebook. Un comentariu a avut şi Ambasada Rusiei: „Îndemnăm forțele politice responsabile din R. Moldova să nu admită destabilizarea situației în țară. Susținem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliție funcțională și de a forma un guvern capabil să asigure o pace durabilă în societate și o dezvoltare stabilă a Moldovei în corespundere cu normele democratice unanim acceptate.”
După două runde de negocieri, una noaptea trecută şi alta sâmbătă dimineaţa, socialiştii şi Blocul ACUM au semnat un acord întitulat „Înțelegere politică temporară” de dezoligarhizare a statului şi readucere a lui în albia constituţionalităţii. Documentul prevede, între altele, demiterea imediată a șefilor instituțiilor de forță și instituirea comisiilor de anchetă pentru elucidarea fraudei bancare și spălătoriei rusești de bani.