Linkuri accesibilitate

Oameni care apără mediul. De ce sunt periculoase baloanele cu heliu


Oameni care apără mediul. De ce sunt periculoase baloanele colorate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:10 0:00

„... Am rugat pur și simplu să-mi spună care este poziția lor, cu privire la utilizarea acestor baloane la toate evenimentele. Nici una dintre doamnele vizate, nici doamnele educatoare, nici doamna directoare nu a răspuns. Deși, clar, au văzut mesajul. Atunci, au început părinții să se dea cu părerea: „De ce să le luăm bucuria copiilor?”. Discuția s-a degradat destul de neplăcut. Eu pur și simplu am spus că nu o să merg la serbare.”

Doina Ababei Petru este activistă de mediu și mama a doi băieți gemeni. Acum câteva zile, aceștia urmau să meargă la sărbătoarea cu titlul generic „Adio, grădiniță”, gemenii frecventând una dintre grădinițele din capitală.

Doina Ababei Petru și familia sa.
Doina Ababei Petru și familia sa.

Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece Doina, mama băieților, a decis să nu-și ducă copiii la petrecere. Aceasta a trimis o solicitare online, pe grupul comun al instituției, prin care ruga directoarea și educatoarele să-și expună părerea cu privire la utilizarea baloanelor la evenimentele organizate pentru copii, însă nu a primit nici un răspuns din partea conducerii. În schimb părinții, care erau în acel grup au intervenit în discuție.

„Oamenii s-au simțit atacați, pentru că probabil s-au simțit și vinovați, într-o măsură oarecare. Înțelegând că asta nu e chiar bine, de fapt. Dar iată că noi: „totuși insistăm, copiii vor”. Le-am spus: „Stați un pic, de unde copiii vor și copiii așteaptă?”. Copiii n-așteaptă nimic, dacă noi nu le promitem nimic”, povestește Doina.

Aceasta mai spune că decorarea încăperilor cu baloane din latex este o tradiție adânc înrădăcinată în societatea noastră, dar profund neprietenoasă cu natura. Cu toate că argumentele sunt cunoscute și nimeni nu mai este surprins să audă despre efectele negative ale baloanelor asupra mediului, Doina spune că nu este prima dată când a întâmpinat rezistența oamenilor.

„E tare dureros. Clar că m-am gândit și la viitor. Păi stai, eu merg și la alte instituții. La fel se sărbătorește și acolo, tot așa - cu baloane. Și sincer... nu știu ce-o să fac. Dar da, entuziasmul scade, aduni frustrări și nu-I plăcut deloc.”

După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri care ucid păsările, dar și animalele marine, care le percep drept hrană.

Potrivit ecologiștilor, baloanele din latex înfundă sistemul digestiv și sufocă animalul sau pasărea care a încercat să-l consume.

Despre această problemă, dar și despre multe alte provocări cu care se confruntă natura urmează să se discute în cadrul Festivalului Ziua Mondială a Mediului, care începe pe data de 4 iunie în parcul Valea Morilor din Chișinău și va continua până la sfârșitul lunii, cu diverse evenimente inclusiv în afara capitalei.

„Desigur că nu vor fi baloane la Ziua Mediului, nu au cum să fie. Noi o să avem multe alte distracții în spiritul Zilei Mediului. O să fie, de exemplu, un spațiu cu fâșii din hârtie și copiii fac o bătălie din aceste fâșii, și e o mare nebunie acolo. Este așa o bucurie, încât nu are nimeni nevoie de baloane acolo, chiar dacă hârtia este de culoare alba.” - spune jurnalista de mediu și organizatoarea evenimentului Cătălina Molodoi.

În acest an vizitatorii vor fi răsfățați datorită programului divers și abundent, organizatoarea evenimentului spune că va fi amenajată o zonă de distracții pentru copiii, zona de odihnă, expoziții, ateliere, iarmaroc și un program artistic, al cărui invitat special este o trupă din Ucraina.

Cătălina încurajează părinții să vină cu copiii lor la eveniment, fiindcă, susține ea, pe lângă distracție și relaxare, adulții și copiii vor avea ocazia să învețe lucruri utile - practici sustenabile, care cu siguranță le-ar îmbunătăți calitatea vieții. Una dintre aceste practici este înlocuirea baloanelor din latex cu ghirlande din hârtie colorată, panglici și zmeie colorate, confeti eco din petale sau frunze, baloane de săpun sau rotițe din hârtie.

„Educația pornește nu numai de acasă, dar și din școală. Părinții de multe ori nu au timp să facă educație ecologică acasă. Și atunci, această misiune le revine școlilor. Sper că profesorii, cadrele didactice, directorii de școli care vor veni la noi la eveniment să înțeleagă acest lucru. Și dacă școala nu înțelege că baloanele pe cât sunt de colorate, pe atât sunt de dăunătoare și cât este de important ca un copil să înțeleagă conexiunea lui cu natura, păsările, cu animalele, atunci de unde copilul să învețe aceste lucruri?!”

Afișul Festivalului Ziua Mediului 2022.
Afișul Festivalului Ziua Mediului 2022.

În ultimii ani mai multe state și regiuni ale lumii au pus în discuție consecințele lansării baloanelor cu heliu, unele regiuni interzicând această practică. Producătorii de baloane insistă, de altfel, că baloanele din latex se descompun în cele din urmă și nu reprezintă o amenințare pentru natură. Însă, acest lucru este un fals spun experții. Conform unui studiu publicat în Journal of Hazardous Materials, baloanele din latex nu sunt biodegradabile, pentru că sunt amestecate cu plastifianți și alți aditivi chimici care împiedică procesul de biodegradare. Alte baloane din latex sunt sintetice, fabricate dintr-un derivat din petrol, folosit și la fabricarea costumelor pentru scufundări.

„Nu este vorba de economie, este vorba de un respect și dragoste față de mediu și este vorba de inspirație și atitudine.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG