Linkuri accesibilitate

Obuzele rusești au ucis cel puțin nouă persoane în Sloviansk


Un artilerist ucrainean trage spre linia frontului în timpul luptelor grele din apropierea orașului Bahmut, 13 aprilie 2023
Un artilerist ucrainean trage spre linia frontului în timpul luptelor grele din apropierea orașului Bahmut, 13 aprilie 2023

Autoritățile ucrainene au anunțat că bombele lansate de artileria rusă au culcat la pământ o clădire rezidențială din orașul Sloviansk, în estul țării, omorând cel puțin nouă persoane și rănind peste 20.

„Rușii au lansat mai multe lovituri asupra zonelor rezidențiale ale orașului, au distrus blocuri și au avariat o școală", a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, la 14 aprilie, adăugând într-o declarație pentru televiziunea ucraineană că s-au înregistrat nouă morți și peste 20 de răniți.

Poliția ucraineană a scris pe Twitter că printre morți se află un copil de 2 ani care „a murit într-o ambulanță” după ce a fost scos dintre ruine.

Moscova a negat ca de obicei că ar fi vizat zone civile, în ciuda dovezilor larg răspândite privind astfel de atacuri.

Anterior, armata ucraineană a declarat că a respins 49 de atacuri ale forțelor rusești invadatoare în ultima zi în estul țării, în timp ce în Bahmut și în jurul acestuia au continuat luptele intense.

„Inamicul nu renunță la planurile sale de a ne ocupa teritoriul, în ciuda pierderilor semnificative”, a spus Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în jurnalul de front din 14 aprilie. „Cele mai dure lupte au loc în Bahmut și Mariinka", au adăugat capii armatei ucrainene.

„Rusia și-a intensificat din nou presiunea asupra orașului Bahmut”, a declarat Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa de informații din 14 aprilie, adăugând că forțele militare ruse și mercenarii Wagner „și-au îmbunătățit cooperarea”.

Raportul serviciilor britanice de informații a precizat că trupele ucrainene au fost forțate să se retragă de pe o parte din teritoriul din Bahmut, pe care forțele rusești s-au străduit să îl captureze timp de mai multe luni de la apărătorii ucraineni. „Apărarea ucraineană deține încă districtele vestice ale orașului, dar a fost supusă unor tiruri de artilerie rusești deosebit de intense în ultimele 48 de ore”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Rugăciuni în „zona cenușie”: geniștii ucraineni de pe linia frontului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00

La 13 aprilie, Moscova a afirmat că a izolat trupele ucrainene din Bahmut, dar șeful grupului de mercenari Wagner, legat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a declarat că este „prea devreme” pentru a spune că orașul a fost încercuit.

Serhi Cervati, purtător de cuvânt al Grupului de forțe din estul Ucrainei, a declarat pentru agenția de știri AFP că armata ucraineană încă mai comunica cu trupele din Bahmut și că a putut să le realimenteze cu muniție.

Informația referitoare la izolarea orașului „nu corespunde realității", a mai declarat Cervati ca răspuns la afirmațiile rusești.

Informațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate deocamdată.

Președintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale, a ordonat armatei sale să preia controlul complet asupra regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, zone pe care Rusia le-a anexat ilegal. Ucraina a dat de înțeles că va lansa în curând o contraofensivă pentru a recuceri mai multe teritorii.

Ucraina „va testa și va folosi” orice armament care nu este interzis pentru a-și elibera teritoriul, inclusiv Crimeea ocupată de Rusia, a declarat la 14 aprilie șeful Consiliului său de Securitate Națională și Apărare. „Crimeea este teritoriul Ucrainei, iar noi vom testa și vom folosi acolo orice arme neinterzise de legile internaționale care vor ajuta la eliberarea teritoriilor noastre”, a scris Oleksi Danilov pe Twitter.

XS
SM
MD
LG